„Pajūris šiandien orų reiškinių sostinė, nes ne tik prasiautė smarkios liūtys, bet ir užfiksuotas labai įspūdingas vandens viesulas netoli Būtingės“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Anot jų, viesulas pasirodė ryte, apie 7.50 – 8.10 val.

„Iš debesų nusileidęs piltuvas pasiekė vandens paviršių ir kėlė tikrai įspūdingus vandens purslus. Vėjo greitis sūkurio viduje pirminiu vertinimu galėjo siekti daugiau nei 28 m/s, o tiek tikrai užtenka apversti lengvesnes valtis ir laivelius“, – buvo rašoma pranešime.

Įdomų reiškinį užfiksavo Gintaras Juškevičius.

Liepos 22 dieną gyventojai taip pat matė besiformuojantį viesulą, tik šis vandens paviršiaus nepasiekė.

„Šeštadienio pavakarėje virš Baltijos jūros ties Nida bandė formuotis dar vienas vandens viesulas. Sprendžiant pagal nuotraukas, žemės jis nepasiekė, nes nematyti vandens purslų“, – tuomet rašė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Liepos 19 dieną vandens piltuvas buvo susiformavęs virš Kuršių marių. „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašė, kad sprendžiant iš nuotraukoje matomų vandens purslų, galima pasakyti, kad piltuvas nusileido iki pat vandens paviršiaus ir vėjo greitis jame gali siekti iki 28 m/s.

„Tiek tikrai užtenka apversti nedidelėms valtims. Viesului palankios sąlygos susidarė kai ant įšilusio vandens užslinko vėsesnė oro masė“, – sakė specialistai.

Tokių reiškinių, pasak specialistų, gali tik daugėti, jie gali stiprėti, nes visą pasaulį veikia klimato kaita, o Lietuva nėra išimtis. Klimato kaitai (šiltėjimui) būdingi ekstremalūs reiškiniai ir netgi tose vietovėse, kuriose iki šiol gyvenimas buvo labai ramus. Norėdami sumažinti klimato kaitos įtaką gamtai ir mūsų kasdieniam gyvenimui, turime mažinti aplinkos taršą. Tvarumas - tai sąvoka ir gyvenimo būdas, kurį turime pradėti taikyti kiekvienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją