„Pirmiausia svarbu, kad pats konkursas būtų skaidrus, – Eltai teigė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. – Matome, kad yra tik vienas teikėjas, kuris galimai turi ryšių su pačiais Geologijos tarnyboje dirbančiais asmenimis. Turi būti skaidriai panaudoti pinigai.“
Ministras patvirtino, kad bus skelbiamas naujas konkursas arseno tyrimams.

„Bus paskelbtas naujas konkursas. Tikimės, kad bus atrinktas laimėtojas ir tada bus skirta pinigų,“ – pridūrė K. Mažeika.

Kaip Eltai kiek anksčiau sakė Geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vedėja Rasa Radienė, buvo paskelbti du konkursai, tačiau abiem atvejais pasiūlymų kaina viršijo tyrimams skirtą sumą.

R. Radienė taip pat užsiminė, kad visam tyrimui ministerija skiria 100 tūkst. eurų: gręžimo darbams – 80 tūkst. eurų, geodeziniams ir laboratoriniams tyrimams – 20 tūkst. eurų, tačiau gręžimo darbams atlikti pateiktas pasiūlymas siekė beveik 132 tūkst. eurų. K. Mažeika teigė, kad buvo priimtas sprendimas išplėsti tikrinamų gyventojų šulinių ratą.

„Tie tyrimai santykinai nėra brangūs. Apie 80 eurų asmeniui, tai kiekvienam tai pakankamai brangu, bet žiūrint į tai, kiek kainuoja bendras projektas, nuo 120 iki 150 tūkst. eurų, tai tikrai nedidelė suma. Vis dėlto tai reikšmingas tyrimas, nes daugumoje šulinių net nežino, ką žmonės geria. Jie nepasidarę to tyrimo. Tai labai svarbu“, – Eltai sakė K. Mažeika.

ELTA primena, kad pavojingas kiekis arseno Raseiniuose aptiktas dar 2017 metų liepą. Praėjusiais metais jo taip pat rasta Jurbarko, Lazdijų, Marijampolės ir Vilkaviškio rajonų geriamajame vandenyje. Praėjusią savaitę arseno aptikta ir Kauno rajono vandenvietėje.

Arsenas yra cheminis vandens rodiklis, kuris kontroliuojamas dėl galimo kenksmingo poveikio žmonių sveikatai. Arsenas vandenyje gali būti gamtinės kilmės ar atsiradęs kaip teršalas. Šis cheminis elementas natūraliai aptinkamas aplinkoje – dirvožemyje, gruntiniuose vandenyse ir augaluose.

Taršos šaltiniai gali būti įvairūs dažikliai, medienos konservantai, odos apdirbimo, stiklo, farmacijos pramonės medžiagos ir žemės ūkyje naudojami pesticidai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA