Tai numatoma trečiadienį Europos Komisijos (EK) priimtame žiedinės ekonomikos veiksmų plane - juo Europos verslo įmonėms ir vartotojams siekiama padėti pereiti prie stipresnės žiedinės ekonomikos, kurioje ištekliai bus naudojami tausiau.

„Pasiūlyti veiksmai padės sukurti uždarą produktų gyvavimo ciklą, nes bus perdirbama daugiau atliekų ir medžiagos bus naudojamos pakartotinai, o tai duos naudos tiek aplinkai, tiek ir ekonomikai“, - pranešė EK atstovybė Lietuvoje.

ES valstybės iki 2030 metų turės perdirbti 65 proc. komunalinių atliekų, o į sąvartynus išvežamų atliekų dalis turės siekti 10 proc.

Naujausiais Eurostato duomenimis, 2013 metais Lietuvoje perdirbta 21 proc. visų atliekų, o į sąvartynus išvežta 64 proc. visų atliekų, ir tai buvo vienas didžiausių rodiklių visoje ES. Dar 8 proc. jų kompostuota, 7 proc. - sudeginta.

Visoje ES į sąvartynus išvežta 31 proc. atliekų, dar 28 proc. - perdirbta, 15 proc. - kompostuota, 26 proc. - sudeginta.

Užpernai Lietuvoje vienam gyventojui teko vidutiniškai 433 kg šiukšlių, Latvijoje - 312 kg, Estijoje - 293 kg.

Žiedinės ekonomikos veiksmų plano įgyvendinimui numatoma skirti daugiau kaip 650 mln. eurų pagal programą „Horizontas 2020“ ir 5,5 mlrd. eurų finansavimą iš ES struktūrinių fondų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)