Pas­ta­ruo­ju me­tu su­lau­kia­me skai­ty­to­jų nu­si­skun­di­mų dėl pa­dau­gė­ju­sių la­pių net ir ten, kur anks­čiau jų ne­pa­ste­bė­ta. Pa­di­dė­ju­sią po­pu­lia­ci­ją, pa­sak žmo­nių, ro­do ir tai, kad ant ke­lių ir žvyr­ke­lių ma­ty­ti ne­ma­žai jų su­va­ži­nė­tų.

„Me­džio­to­jai mie­liau šau­do ver­tin­gus žo­lė­džius ka­no­pi­nius nei mė­sa min­tan­čias la­pes, ku­rių sker­die­na ne­tin­ka mais­tui. Jų pa­gal­bos sun­ku pri­si­šauk­ti, nors ru­da­kai­lės įsi­gud­ri­no sau ur­vus kas­ti net gy­ven­vie­tė­se, ša­lia ūki­nių pa­sta­tų. Jos kė­si­na­si ne tik į gy­ven­to­jų viš­tas, bet ir į triu­šius. Nu­dob­ti nie­ko blo­go ne­pa­da­riu­sią stir­ną miš­ko lau­ky­mė­je yra, be abe­jo, pa­pras­čiau ne­gu ty­ko­ti la­pių, ku­rių nei kai­liu­kas ma­din­gas, nei mė­sa val­go­ma. Blo­gai, kai me­džio­to­jus už­val­dęs tik var­to­to­jiš­kas po­žiū­ris į gam­tą. Su­pran­ta­me, kad jo­je nė­ra nau­din­gų ar ža­lin­gų su­tvė­ri­mų – vi­si jie at­lie­ka sa­vo funk­ci­jas ir yra rei­ka­lin­gi, kol svei­ki. Šie­me­tės la­pės – nu­si­šė­ru­sios, jų uo­de­gos be plau­kų, va­di­na­si, ser­ga nie­žais, ku­rie pa­vo­jin­gi na­mi­niams gy­vū­nams”, – pik­tų skam­bu­čių su­lauk­ta iš Ven­ciū­nų, But­ri­mo­nių, Mi­ros­la­vo, Tol­kū­nų, Pu­pa­so­džio apy­lin­kių, Aly­taus Me­de­ly­no gat­vės.

Lie­tu­vos me­džio­to­jų ir žve­jų drau­gi­jos Aly­taus sky­riaus val­dy­bos pir­mi­nin­kas Eval­das Dai­naus­kas tei­gė, kad su­lau­kian­tis gy­ven­to­jų nu­si­skun­di­mų dėl iš­pli­tu­sios la­pių po­pu­lia­ci­jos ir jau kai ku­rių bū­re­lių va­do­vams da­vė nu­ro­dy­mą jas me­džio­ti.

„Bu­vo­me jų ap­ma­ži­nę, bet šie­met pa­ste­bė­ta di­de­lė gau­sa. Kaip tik šiuo me­tu la­pės iš­si­ve­da jau pa­au­gu­sius 4–5 la­piu­kus me­džio­ti. Jų šei­my­nos daug ža­los pa­da­ro ant že­mės vai­kus pe­rin­tiems paukš­čiams. Kaip skai­ty­to­jai pa­ste­bė­jo, nu­pli­ku­sios ru­da­kai­lės ser­ga odos er­ku­te, va­di­na­mai­siais nie­žais, jais ga­li už­krės­ti ir na­mi­nius gy­vū­nus, to­dėl gy­ven­to­jai ri­zi­kuo­ja pa­leis­da­mi sa­vo au­gin­ti­nius la­pėms iš­vai­ky­ti. Ra­gi­na­me gy­ven­to­jus pra­neš­ti pa­ste­bė­jus įtar­ti­nas la­pes, bū­re­liai or­ga­ni­zuos jų me­džiok­lę”, – kal­bė­jo E.Dai­naus­kas.

Žmo­nių pa­ste­bė­ji­mu, vie­ti­niai me­džio­to­jai sa­vo plo­tuo­se ir be jų pra­šy­mų tu­ri kon­tro­liuo­ti gy­vū­nų po­pu­lia­ci­ją, ne­gi ma­to­mi tik ka­no­pi­niai? Or­ga­ni­zuo­ja­mos an­čių, šer­nų me­džiok­lės, ko­dėl ne­su­ren­gus ke­lių la­pių me­džiok­lių? Ne­gar­bin­ga?

GRYNAS.lt neseniai rašė apie lapę, tapusią nuolatine degalinės lankytoja.