Visame pasaulyje šyla klimatas, dėl to kyla temperatūra, kuri turi įtakos daugeliui maistinių augalų. Naujas Stanfordo universiteto mokslininko Deivido Lobelo atliktas tyrimas rodo, kad kviečiams bus padaryta didžiausia žala.

Mokslininkas peržiūrėjo per devynerius metus MODIS Žemės stebėjimo palydovo padarytus vaizdus norėdamas išanalizuoti kviečių augimo periodą Indijos Gango lygumoje. Jis nustatė, kad tais metais, kai temperatūra buvo didesnė už vidutinę, kviečių laukai paruduodavo anksčiau, o tai reiškia, kad jie daugiau nebeaugdavo.

Remiantis ankstesniais tyrimais, kviečių derlius, esant tokioms sąlygoms, sumažėtų apie 30 proc. iki 2050 m., ypač tokiose vietose kaip Indija, bet D. Lobelas mano, kad derliaus nuostoliai gali būti net apie 50 proc. didesni nei manoma dabar. Pastarieji rodikliai išties gąsdinantys, kadangi kiti tyrimai parodė, kad norint pamaitinti vis didėjantį pasaulio gyventojų skaičių kviečių derlingumą reikėtų padidinti bent 50 proc.

Vienas iš sprendimų galėtų būti naujų kviečių veislių kūrimas. Jos turėtų didesnes šaknis ir būtų mažiau jautrios sausrai ir šiltesnėms oro sąlygoms. Kita galimybė – naujos rūšies augalų sukūrimas. Jie augtų lėčiau ir galėtų būti sėjami anksčiau nei įprastai prasideda kviečių sėjos sezonas. Tokiu būdu kviečių derlius galėtų būti nuimamas dar prieš didžiausius pavasario karščius ir taip išlaikytų savo ankstesnį derlingumą.

Mokslininkai jau svarsto šiuos sprendimus, tačiau kiekvienu atveju reikėtų paskubėti siekiant teigiamų rezultatų, jei norima suspėti su didėjančia kviečių paklausa ir kylančia temperatūra.