Svarbus ne tik reguliarus plovimas

Pavasarį startavo ir birželį finišuos pirmasis sezoninis bendrovės aptarnaujamų bendro naudojimo ir antrinių žaliavų konteinerių švarinimas. Jau išplauti ir išdezinfekuoti konteineriai Šiauliuose, Mažeikiuose, Biržuose, Klaipėdoje, Neringoje, Šilutėje, Pagėgiuose, Jurbarke ir Šilalėje ir daugelyje kitų Lietuvos miestų. Antroje vasaros pusėje toks pats švarinimas startuos antrą kartą.

„Buitinių atliekų surinkimo konteineriai yra plaunami naudojant specialias mašinas su aukšto slėgio įranga, kuriose proporcingai maišomas vanduo ir kvapą neutralizuojantis bei dezinfekuojantis skystis. Tokiu būdu visi nešvarumai nepatenka atgal į aplinką, o lieka mašinos viduje ir yra tinkamai utilizuojami. Tuo tarpu popieriaus, stiklo ir plastmasės rūšiavimui skirti konteineriai – varpeliai, yra plaunami rankiniu būdu, naudojant specialius purvo tirpiklius. Individualių namų konteinerių priežiūra rūpinasi patys gyventojai – jie gali ją atlikti savarankiškai arba tokią paslaugą užsakyti atskirai“, – sako atliekų surinkimo verslo direktorė Daiva Skrupskelienė.

Daiva Skrupskelienė

Visgi, kaip teigia D.Skrupskelienė, be pačių gyventojų prisidėjimo užtikrinti konteinerių švarą sudėtinga – ne mažiau nei reguliarus konteinerio valymas, svarbus ir tinkamas atliekų tvarkymas.

„Nuolat palaikyti konteinerių švarą ir tvarką svarbu, todėl periodiniai jų plovimai ir dezinfekavimai – būtini. Gyventojus raginame taip pat prisidėti prie konteinerių estetikos išlaikymo ir neužmiršti jų naudojimosi taisyklių. Tik sutelkus bendras pastangas, visi galėsime džiaugtis švaria ir malonia aplinka“, – teigia D.Skrupskelienė.

Kaip išmesti atliekas – žino retas

Šiltuoju metų laiku konteineriuose esančios atliekos greičiau genda, tampa nemalonių kvapų priežastimi, sukelia nehigieniškas sąlygas ir it medus traukia širšes bei kitus vabzdžius, paukščius. Daiva Skrupskelienė pastebi, kad, nors vis daugiau gyventojų atsižvelgia į ekologiją ir tinkamą atliekų rūšiavimą, vis dar retas žino, kaip tinkamai išmesti atliekas į konteinerius.

„Pirmiausia, labai svarbu visus konteinerius ir šiukšliadėžes laikyti sandariai uždengtas. Antra, norint kuo ilgiau užtikrinti konteinerio švarą, buitines atliekas reikėtų mesti sandariai užrištas maišeliuose, o pakuotėse neturėtų būti maisto likučių. Taip pat svarbu pakuotes suspausti, dėžes išardyti, kad atliekos tilptų į konteinerius, nes prie jų palikti maišeliai su atliekomis traukia varnas, balandžius ir kitus gyvūnus“, – vardija D.Skrupskelienė.

Maisto atliekos

Taip pat buitinių atliekų konteineriuose neturėtų atsidurti žaliosios atliekos ir skysčiai – jie ima greitai rūgti ir skleisti nemalonų kvapą, sunkiasi sultys. Specialistas atkreipia dėmesį, kad siekiant užtikrinti tinkamą konteinerio būklę ir sandarumą, į jį reikėtų nemesti karštų pelenų, chemijos priemonių ar pavojingų atliekų.

„Į konteinerį supilti karšti pelenai, taip pat baterijos gali sukelti gaisrą, tokios atliekos kaip bakeliai su tepalais ar dažais gali išsilieti konteinerio aptarnavimo metu – tai suteps ne tik konteinerį, šiukšliavežę, bet ir grindinį“, – įspėja D.Skrupskelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją