Pastaraisiais metais vis daugiau kalbama apie darnų vystymąsi. Darnus vystymasis – šiuolaikinės valstybės ir visuomenės raidos kelias. Jis apima aplinkos apsaugos, ekonominius ir socialinius aspektus. Derindami šiuos visuomenės poreikius galime gyventi patogiai ir patenkinti savo dabartinius poreikius neatimant šios galimybės iš ateities kartų.

Pasaulyje sparčiai didėjant gyventojų skaičiui, gerėjant gyvenimo sąlygoms ir augant vartojimui, gamtos ištekliai eikvojami vis labiau. Štai, pavyzdžiui, vienai porai džinsų pagaminti prireikia 7–11 tūkst. litrų, o vieniems medvilniniams marškinėliams – 2700 litrų vandens. Ir tai tik viena pora drabužių vienam žmogui. Galime tik įsivaizduoti, kiek tokio vandens būtų išeikvojama, jei tokį drabužių derinį reikėtų pagaminti kiekvienam planetos gyventojui.

Gamtos išteklių tausojimas yra svarbi darnaus vystymosi dalis. Gamtos ištekliai – tai paviršiniai (ežerai, upės, tvenkiniai) ir požeminiai vandenys (pagrindinis geriamojo vandens šaltinis Lietuvoje), miškai, žuvys, gamtinis kraštovaizdis ir biologinė įvairovė, švari atsinaujinanti (saulės, vėjo) energija ir kt.

Kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie gamtos išteklių išsaugojimo ir tvaresnio jų panaudojimo.

Jiesios kraštovaizdžio draustinis

Neleiskime veltui bėgti vandeniui – užsukime čiaupą, maudykimės po dušu, o ne sklidinai prileistoje vonioje, o augalus laistykime lietaus vandeniu. Jei turime nebereikalingų, tačiau naudingų daiktų – dovanokime, jei koks prietaisas sugenda – pataisykime užuot pirkę naują, o atliekas – rūšiuokime.

Atsakingai reikia elgtis ir gamtoje. Rinkdami jos gėrybes (uogas, grybus, augalus), medžiodami ir žvejodami laikykimės taisyklių ir pasiimkime tik tiek, kiek mums patiems būtina. Taip nesutrikdysime gamtos pusiausvyros, o jos teikiamomis dovanomis galės džiaugtis ir ateinančios kartos.

Vis dėlto darnus vystymasis nėra tik apie gamtą. Jis taip pat apima ir svarbius žmogaus teisių aspektus, pavyzdžiui, darbo sąlygas, skurdą ir lyčių lygybę. Turbūt yra tekę girdėti apie tai, kad greitosios mados drabužius neturtingose šalyse siuva net vaikai, o sąlygos, kuriomis jie dirba – siaubingos. Beje, ar žinai, kad labai didelė neišpirktų greitosios mados drabužių dalis vėliau atsiduria Čilės Atakamos dykumoje? Ten stūkso ištisos kopos niekam nebereikalingų ir vos per sezoną iš mados išėjusių drabužių, kurie atspindi mūsų vartotojiškumo problemą. Gal kartais mažiau yra daugiau?

Drabužiai Atakamos dykumoje

Iš šių pavyzdžių jau turbūt supratai, kad darnus vystymasis yra plati tema, apimanti naujoves ir vystymąsi nekenkiant aplinkai, ekonomikai ir žmonėms.

Kaip dalyvauti konkurse?

Sukurk koliažą iš nuotraukų, kurios atspindėtų darnaus vystymosi temą – Kaip aš ir mano šeima tausojame gamtos išteklius – ir atsiųsk mums grynas@grynas.lt.

Koliažui sukurti reikia panaudoti ne mažiau kaip 10 nuotraukų. Į kūrybinį procesą gali įtraukti visą šeimą bei draugus. Būtų labai smagu pamatyti, kaip prie gamtos išteklių tausojimo prisideda kiekvienas.

Dalyvaudami konkurse galite laimėti vieną išmanųjį 100 Eur vertės laikrodį, vieną išmanųjį 50 Eur vertės laikrodį, nuotraukų albumą bei 30 gertuvių. Smulkiai aprašytas konkurso sąlygas galite rasti paspaudę čia.

Konkurso dalyvis, norėdamas dalyvauti konkurse, turi pateikti šiuos duomenis:

  • kontaktinį telefono numerį;
  • elektroninio pašto adresą;
  • gimimo datą;
  • mokyklos pavadinimą.


Sėkmės!

Projektas finansuojamas iš ES lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją