Nupjauta jau per 500 medžių

Pernai Kaune atlikus miesto želdinių inventorizaciją paaiškėjo, kad čia auga tūkstančiai medžių, kurie yra išpuvę arba avarinės būklės. Todėl ypač metų pabaigoje imta masiškai pjauti tokius medžius. Skirtingose gatvėse ir kiemuose buvo pjaunama po vieną ar du paliegusius medžius, kitur – dešimtimis.

„Nuo gruodžio iki šios dienos esame nupjovę jau daugiau nei 500 medžių“, – portalui kaunodiena.lt sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Ramūnas Judeika.

Avarinės būklės medžiai nuo darbininkų rankos virto trijose seniūnijose: Centro, Žaliakalnio ir Petrašiūnų. Kai kuriose Žaliakalnio vietose, kur yra kultūros paveldo teritorija, pjovimui pažymėti medžiai dar stovi, Kadangi, anot valdininkų, užtruko leidimų derinimai su Kultūros paveldo departamentu.

Daugiausia sodins liepas

Iš viso pjūklo mieste sulauks apie 2 tūkstančių medžių. Tačiau atėjus pavasariui pjovimo darbai buvo pristabdyti iki rudens.

„Medžius pjauname iki jų vegetacijos pradžios, kuomet pradedami krauti pumpurai“, – aiškino Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Aplinkosaugininkai žada atsodinti kai kuriuos ne tik pernai, bet ir anksčiau nupjautus medžius. Anot R. Savickienės, jau nupirkti sodinukai: daugiausia liepos, kai kur – kaštonai. Artimiausiu metu bus raunami kelmai, keičiamas gruntas, o tada prasidės atsodinimas.

„Pavasaris šiemet vėluoja, todėl sodinti pradėsime balandį. Pirmiausia medžiai bus sodinami centre: Gedimino ir K. Donelaičio gatvėse“, – pasakojo R. Savickienė.

Naujų sodinukų sulauks ir Darbininkų gatvė, kurioje per 2010 metų škvalą išlūžo daug medžių. Vien šioje gatvėje bus pasodinta daugiau nei 80 liepų.