Šiuo metu Karelijoje meškas medžioti leidžiama, tačiau draudžiamu periodu žvėrys itin persekiojami brakonierių. Belomorsko medžioklės apsaugos skyriaus inspektorius vienas prižiūri 1,5 mln. hektarų miško, todėl, pasak jo, brakonierius sugauti labai sunku.

„Dabar meškų skaičius nusistovėjo, jų rajone maždaug 200 su prieaugliu. Kasmet nušaunama 10–15 lokių, o limitas 18–20“, – sako Belomorsko rajono medžioklės apsaugos skyriaus vyr. inspektorius Levas Šišinas.

Kelis dešimtmečius Belomorske gyvenantis lietuvis Edvardas Paradnikas vienas pirmųjų Karelijoje įkūrė privatų medžioklės ūkį, tačiau valstybei pakėlus nuomos mokestį už mišką, ūkio laikyti neapsimoka. Tačiau miškas E. Paradniką traukia, vienas paskutiniųjų nuotykių – susidūrimas su itin įžūlia meška.

„Ji sutvarkė „bačką“, nuplėšė, įmetė į upelį, praskalavo, kadangi maisto jau ten nebebuvo, išmetė į krantą ir pradėjo mušti letena – toks garsas miške ėjo, kad aš jau nebegalėjau vilkų laukti“, – pasakoja medžiotojas E. Paradnikas.

Pašnekovas sako visuomet perspėjantis lietuvius medžiotojus, kad Karelijos miškai – ne Lietuvos, kur žvėris traukia pasėliai ir galima nuspėti, kur jie susirinks. Esą Karelijoje elnių, briedžių ir kitų žvėrių ne per daugiausia, todėl turi žinoti jų būdą ir elgesį.

„Žvėris kartais užpuola. Turi ginklą, šaudai, ypatingai pavojingos sužeistos meškos. Klientams išvis neleidžiu nuo žemės šaudyti, o nuo bokštelio nėra taip jau baisu“, – teigia E. Paradnikas.

Siekiant išsaugoti žvėrių populiaciją, Karelijoje žadama didinti inspektorių skaičių kovai su brakonieriais.