aA
Daržą reikia planuoti jau žiemą
© A.Solomino nuotr.

Perskaičius šio straipsnio antraštę daugeliui tikriausiai kils mintis, ar ne per anksti apie bulves kalbama – juk dar net normalios žiemos nebuvo, o pavasaris, regis, dar už kalnų. Tačiau nemaža dalis gyventojų žino, kad tai, kas bus sodinama ir sėjama, reikia planuoti iš anksto. Ne veltui pomidorų daigeliai ant močiučių ir rūpestingų mamų palangių ima kaltis daug anksčiau nei žemės paviršių įšildo pavasarinės saulės spinduliai. „EKO redakcija“ siūlo imtis alternatyvos ir planuoti pavasarį pereiti prie gamtinės žemdirbystės.

Vis labiau populiarėja

Visuomenė vis labiau žvalgosi į natūralius produktus. Ir ne tik dėl to, kad daugėja įvairių ligų bei apsigimimų. Žmonės nori valgyti gerą, be cheminių papildų ir medžiagų maistą. Daugelis sako, kad geriau brangiau sumokėti už tikrai gerą produktą, nei pigiau įsigyti neaiškiomis sąlygomis išaugintą daržovę ar vaisių. Todėl ekologiškos daržovės tampa ne tik mada, bet poreikiu.

Prieš aštuonerius metus pradėjęs eksperimentuoti gamtinės žemdirbystės srityje Gamtinės mokyklos įkūrėjas, sodininkas ir lektorius Saulius Jasionis šiandien gali papasakoti labai daug. Kai viena moteris miestietė papasakojo sodyboje auginanti bulves, kurios ne įkastos į žemę, o uždengtos storu šiaudų sluoksniu, nebuvo galima patikėti, tačiau kai tą patvirtino ir garsus gamtinės žemdirbystės specialistas, nieko kito nebeliko.

Sauliaus Jasionio teigimu, gamtine žemdirbyste šiuo metu Lietuvoje užsiima apie 400 žmonių. „Tai tokia žemdirbystė, kai ūkininkaujant žemė nedirbama , t.y. nekasama, neariama, netręšiama ir netgi nelaistoma, – sako S. Jasionis. – Tačiau tokiu būdu išaugintos daržovės pasižymi ypatingu skoniu ir kvapu.“

Pasak sodininko, daugelis žmonių daržoves auginasi tik savo reikmėms, nors vienas kitas jau mėgina ir pardavinėti. „Pelno tikslais dažniausiai daržovės auginamos visai kitaip, t.y. taip, kaip augina visi ūkininkai. Kadangi jiems svarbiausia pinigai, tai ir žemė turi būti gerai įdirbta ir patręšta. Natūraliai ir kokybiškai išauginti daržoves galima tik sau“.

Gausesnis derlius

S. Jasionis sako, kad tokiu būdu derlių galima išauginti žymiai didesnį nei ūkininkaujant įprastai. „Švedijoje buvo atliktas eksperimentas, kurio metu žemės plotas buvo suskirstytas į tris dalis. Kiekvienoje dalyje buvo naudojamas skirtingas žemdirbystės būdas: ekologinis, šiuolaikinis ir gamtinės žemdirbystės. Visuose plotuose žemė buvo daugiau ar mažiau nualinta, o gamtinės žemdirbystės būdas žemės derlingumą netgi padidino, – sako S. Jasionis. – Gamtinės žemdirbystės principu išaugintos daržovės, ypač morkos, kopūstai, burokėliai, pomidorai, agurkai, braškės labai skiriasi nuo kitų savo skoniu ir kvapu. Jei daržovė geriau kvepia, vadinasi, ji patrauklesnė mūsų organizmui“, – sako gamtinės žemdirbystės pradininkas. Pasak jo, pereinant prie tokio ūkininkavimo būdo reikia keisti savo pasaulėžiūrą ir suprasti, kad gamtoje priešų nėra.

Ūkininkaujant šiuo būdu daržo beveik nereikia ravėti, nes nėra piktžolių sąvokos, nebent žolės užstoja saulę. Šalia daržovių augančios žolės yra būsimas jų maistas – mulčias. Taip pat nereikia laistyti, kapliuoti, tačiau darbo pakanka. „Pagrindinis darbas – daržo mulčiavimas, t.y. žemės klojimas šiaudų ar šieno sluoksniu. Kai tai padarome, žemė tampa drėgna, todėl veisiasi bakterijos, kurios skaido negyvą organiką, baltymus į paprastesnius junginius, kuriuos pasisavina augalai. Pati žolė (šienas ar šiaudai) turi visko, ko kitam augalui reikia, todėl nereikia papildomų trąšų, – pasakoja S. Jasionis. – Taip pat nenaikinami vabalai ir kiti kenkėjai, nes kiekvienas kirminas yra reikalingas. Sodas ir daržas gali būti sveikas tik tuomet, kai jame yra sveika ekosistema.“

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kauniečiai mėgaujasi ne tik vasariška šiluma: rudenišką nuotaiką kelia atogrąžų drugiai

Spalio 24 d., ketvirtadienį, 12 val. VDU Botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) atidaroma...

Mokslininkų tyrimai kalba apie nepaneigiamą tiesą: dėl masinės žvejybos greitai galime likti be žuvies (8)

Pasaulio žuvų ištekliai, maitinantys šimtus milijonų žmonių, nyksta. Valstybės iki metų...

Specialistai įvardija, kodėl galbūt niekada negyvensime geriau: nustokime pirkti (12)

Greta Thunberg privertė visą pasaulį vėl susimąstyti apie ekologijos svarbą mūsų tolimesniam...

Aukštaitijos architektūros perlai: vienuolynų ansambliai, turistus traukiantys savo didybe ir grožiu (7)

Vienos įspūdingiausių praėjusių šimtmečių architektūros dovanų Anykščių ir Kupiškio...

Mokslininkai įspėja, kad didžiausias teršėjas – visai ne žmogus: laikas keisti požiūrį į statybą (48)

„Statyba ir pastatai sudaro apie 40 proc. viso išskiriamo anglies dioksido kiekio. Taigi, pastatai...

Top naujienos

Vladimiras Pozneris: kodėl Stalino Vakarai tik bijojo, o Putino – nekenčia paskelbė diagnozę ir žiniasklaidai, ir politikai (50)

„Vakaruose požiūris į Staliną (šis, mano supratimu, už Putiną daug baisesnis politikas) buvo...

Paguglino ir pakraupo: keliais žingsniais – lengvai pasiekiamos asmeninės nuotraukos ir dokumentai (31)

Noras dalytis su kitais savo įspūdžiais internete atsiliepimų forma gali jums padaryti meškos...

Berlynas įšaldo būsto nuomos kainas: penkerius metus kainas reguliuos valdžia (46)

Berlyno miesto tarybos valdančiosios partijos susitarė įšaldyti būsto nuomos kainas Vokietijos...

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis (404)

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Praėjus 120-iai valandų po ugnies nutraukimo – Turkijos sprendimas dėl veiksmų Sirijoje (15)

Jungtinėms Valstijoms informavus Turkiją apie užbaigtą kurdų kovotojų pasitraukimą iš Sirijos...

Čempionų žiedus atsiėmę „Raptors“ reguliarųjį sezoną atidarė dramatiška pergale prieš „Pelicans“ (4)

Naująjį NBA reguliarųjį sezoną pergalingai pradėjo čempionų titulą ginantys Toronto...

Klausimas, į kurį nėra vieno atsakymo: ekspertai padės priimti sprendimą, valgyti jums pusryčius ar ne

Neretai nutinka taip, kad ryte pusryčių pavalgyti tiesiog nespėjame. Ar reikėtų dėl to graužtis...

Paprasti būdai, kaip vaikus įpratinti trumpiau leisti laiką prie ekranų (1)

Beveik kiekvienuose namuose televizorius, mobilus, įvairios virtualios pramogos ir tiesiog internetas...

Cukinijos - faktai apie šią daržovę nustebins (1)

Cukinijos yra vienos iš tų daržovių, kurias lietuviai yra pamėgę jau nuo senų laikų.