Jungtinės Tautos pareiškė, kad sieks panaikinti dramblio kaulo prekybos draudimą, kad sustabdytų dramblių žudymą Afrikoje, pranešama dailymail.co.uk.

Jei ši programa bus patvirtinta, bus leidžiama prekiauti tik kritusių, dėl ekologinių priežasčių žuvusių ar grėsmę kėlusių dramblių kaulais.

Tarptautinė dramblio kaulo juodoji rinka išaugo nuo 2004-ųjų metų. Manoma, kad svariausia to priežastis – išaugusi suvenyrų iš dramblio kaulo (lazdelės, dramblių statulėlės, juvelyriniai dirbiniai) paklausa.

Afrikoje siaučia negailestingos, ginkluotos gaujos, kurios užmuša dramblius dėl jų ilčių, kurias vėliau parduoda dažniausiai kinams ir vietnamiečiams. Jie, savo ruožtu, pardavę iltis juodojoje rinkoje, gauna milžiniškus pelnus.

Pasaulinis dramblio kaulo prekybos draudimas įsigaliojo dar 1989 metais. Tik dabar buvo pradėta ieškoti kelių, galinčių užkirsti įsigalėjusį brakonieriavimą. Pirmąjį žingsnį žengė Jungtinės Tautos. Jų pareiškime pažymima, kad šiuo metu ženklus brakonieriavimo padidėjimas yra užfiksuotas Vakarų, Centrinėje ir Rytų Afrikoje, senųjų draudimų nepaisoma ir nelegali prekyba dramblio kaulu klesti.

Iš kitos pusės, šie pareiškimai nukreipia dėmesį nuo žymiai svarbesnės problemos, nuo kurios reikėtų ir pradėti – Afrikos šalys tiesiog neišgali skirti investicijų dramblių apsaugojimui.

Pietų Afrikos šalys, kurioje drambliai yra labiausiai paplitę, jau anksčiau yra užsiminusios, kad norėtų teisėtos dramblio kaulo prekybos formos, gautus pinigėlius skiriant dramblių apsaugai. Žinoma, šalys dramblių nemedžios ir negalabys, per tiek draudimo metų jau yra prikaupta dideli kiekiai dramblio kaulų (nugaišusių, dėl ekologinių priežasčių žuvusių ar grėsmę kėlusių dramblių).

Vidurio ir Rytų Afrikos šalys su dramblio kaulo prekybos legalizavimu nesutinka, nes baiminasi, kad taip bus pakenkta ir taip menkai dramblių apsaugai bei tik „legalizuos“ brakonierius.

Aplinkosaugininkai į šį Jungtinių Tautų pareiškimą taip pat žiūri atsargiai. Jų manymu, legalios prekybos įteisinimas savaime sumažintų dramblio kaulo kainas rinkoje ir, be jokios abejonės, tuomet prekių iš dramblio kaulo poreikis nebus pagrįstas, nes ji nebebus prabangos prekė. Nukritus kainai, išaugus prekių poreikis.

Drambliai – ne vieninteliai žudomi gyvūnai Afrikoje. Čia, ypatingai Pietų Afrikoje, plačiai paplitęs raganosių brakonieriavimas. Šis klausimas, skirtas kovai prieš raganosių žudimą, taip pat bus įtrauktas į Jungtinių Tautų pasiūlymą.

Pasaulio laukinės gamtos federacijos Tarptautinio fondo ataskaitoje pažymima, kad iš Pietų Afrikos raganosio ragai dažniausiai keliauja į Vietnamą, pernai užfiksuoti 448 atvejai. Bet ar galite įsivaizduoti, kiek tokių atvejų neužfiksuojama?

Šiurpinantis faktas: Azijoje raganosių rago kaina gatvėje yra panaši kaip kokaino Jungtinėse Amerikos Valstijose. Taip pat didelis procentas raganosio ragų yra sutrinami į miltelius, kuriuos vartoja žmonės, manydami, kad jie gali išgydyti nuo įvairių ligų, netgi vėžio.