Patikslino taisykles

Visai neseniai švarios žvejybos principą Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse patikslindamas nustatė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Prieš pradedant žvejoti nuo šiol privalu užtikrinti švarą savo žvejybos vietoje.

Aplinkos ministerija informuoja, kad taisyklės įpareigoja prieš pradedant žvejybą ir jos metu visas komunalines atliekas, esančias 5 metrų spinduliu nuo žvejybos vietos, surinkti ir, pasibaigus žvejybai, sutvarkyti.
Citata
Šią iniciatyvą vertinu labai gerai, netgi pridurčiau, kad, švarindamas savo aplinką, dar ir į kaimynus pažiūrėti suspėtų. Būkim tikri, problemos ši taisyklė 100 procentų neišspręs, bet tai jau žingsnis į savikontrolę, bent minimaliai.

Vieni žvejai, paklausti, kaip vertina tokią iniciatyvą, ją gyrė, kiti piktinosi, jog tai - savaime suprantamas dalykas. Visgi šis priklauso nuo žmogaus - žvejo kultūros lygio. Jeigu mūsų ežerų ir upių pakrantėse nepūpsotų gausybė šiukšlių, tokios iniciatyvos nereikėtų.

„Palikti tvarkingą žvejybos vietą iki šiol buvo tik žvejo kultūros reikalas, bet, deja, ši kultūra dar su sermėga. Norint apsaugoti gražiąsias paežeres ir upių pakrantes nuo jose paliekamų šiukšlių, tai reikia daryti visiems sutartinai“, - išplatintame pranešime tikina V.Mazuronis.

Ministras teigė pats įsitikinęs šiukšlių galybe Nemuno deltos regioniniame parke, kuris taip pat neatsigina šiukšlintojų. Ir tai ne išimtis, šiukšlintojų gausu visur. Siekdami išvengti kitos problemos, Aplinkos ministerijos darbuotojai kreipėsi į šalies savivaldybes ir paprašė savo teritorijose nustatyti žvejų labiausiai pamėgtas vietas bei ten pastatyti atliekų konteinerius.

Gresia bauda

Taisyklėse reglamentuota: jeigu žvejys nesilaikys švarios žvejybos principo, jam grės administracinė atsakomybė - kaip ir už bet kurį kitą Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą. Perspėjama, kad už apšnerkštą žvejybos vietą gali būti pareikštas įspėjimas arba skirta nuo 25 iki 200 litų administracinė bauda.

Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijai vadovaujantis Evaldas Dainauskas sako, kad ši švarios žvejybos iniciatyva - žingsnis į priekį, tačiau drauge ir truputį į praeitį: „Šią iniciatyvą vertinu labai gerai, netgi pridurčiau, kad, švarindamas savo aplinką, dar ir į kaimynus pažiūrėti suspėtų. Būkim tikri, problemos ši taisyklė 100 procentų neišspręs, bet tai jau žingsnis į savikontrolę, bent minimaliai.“
Citata
Dar prieš 15 ar 20 metų vos atvykusi žvejoti pradėdavau nuo šiukšlių rinkimo. Koks malonumas gali būti žvejojant šiukšlyne? Šlykštu, bet mūsų ežerų ir upių pakrantės nusėtos šiukšlėmis ir jas palieka patys žvejai.

E.Dainauskas prisimindamas priešistorę tikino, kad anksčiau, kada žvejų būreliams buvo priskirti tam tikri vandens telkiniai ir jie ne tik rūpindavosi jų švara, tvarka, bet ir saugodavo nuo savavaliautojų, tokių bėdų nebūdavo: „Jų telkinys buvo jų atsakomybė, tačiau vėliau, kai viskas buvo demokratizuota, liberalizuota ir leista išsipirkus žvejoti kur nori, susiklostė tokia situacija, kokią turime šiandien.“

Jau daug metų žvejojanti Irena Penikienė naują taisyklę vertina itin palankiai ir tikina šiukšles renkanti jau seniai. „Dar prieš 15 ar 20 metų vos atvykusi žvejoti pradėdavau nuo šiukšlių rinkimo. Koks malonumas gali būti žvejojant šiukšlyne? Šlykštu, bet mūsų ežerų ir upių pakrantės nusėtos šiukšlėmis ir jas palieka patys žvejai. Žmonės anksčiau stebėdavosi: „Atvažiavo žvejoti, o šiukšles renka“, dabar tai darys visi. Tikiu, kad šią problemą tokios taisyklės sumažins“, - linkusi manyti žvejė.

„O kaip švarintis, jeigu aš žvejoju tik iš valties?“ - sveikindamas iniciatyvą juokavo Alytaus tuberkuliozės ligoninės direktorius Romualdas Radivonas. Teigė, kad šis švarios žvejybos principas bus naudingas tiek patiems žvejams, tiek gamtai.

Tikimasi, kad švarios žvejybos iniciatyva nuo šiol taps ne tik reglamentuota taisykle, bet ir kultūringų žvejų kasdienybe.