Rytų ir Vidurio Europai gresia didžiuliai potvyniai. Juos sukels tirpstantis ledas ir sniegas, kurio šį sezoną visame Europos regione iškrito labai gausiai, perspėja Jungtinės Tautos.

Anot Jungtinių Tautų radijo, didžiausia potvynio grėsmė iškilusi Dunojaus upės baseino regionui, kur jau matyti pirmieji pavasario atlydžio požymiai. JT Tarptautinės nelaimių mažinimo strategijos sekretoriato atstovas Denis McCleanas perspėjo, kad potvyniai gali būti didžiausi per pastaruosius 10 metų.

„Ši atšiauri žiema, per kurią žuvo šimtai žmonių, atskleidė trūkumus rengiantis blogiausiems gamtos scenarijams. Daug gyvenviečių visoje Europoje liko be elektros, buvo atkirstos nuo transporto, mokyklų, sveikatos priežiūros įstaigų", - pabrėžė D. Maklinas.

Jis pridūrė, kad palei Dunojaus upę jau prasidėjo atšilimas, tuo tarpu teritorija tarp Serbijos ir Bulgarijos vis dar gausiai padengta sniego. Pragaištingi potvyniai gali nusinešti žmonių gyvybių, sukelti ekonominių nuostolių, ypač tose vietose, kur nėra užtvankų, apsaugos pylimų.

JT Generalinio sekretoriaus specialioji atstovė nelaimių rizikos mažinimo klausimais Margareta Valstrom paragino visas Europos regiono šalis tinkamai pasirengti galimai nelaimei. Ji pateikė Bulgarijos pavyzdį, kurios institucijos jau patikrino daugiau kaip 500 užtvankų ir perteklinio vandens nukreipimo sistemų, išleido vandens iš keleto saugyklų.

Po to, kai smarkiai patvinusios Elbė ir Dunojus išsiliejo iš krantų ir užtvindė daugelį Europos gyvenviečių, 2002 metais Europos buvo sukurta įspėjimų apie potvynius sistema.