„Klimato požiūriu skalūnų dujos Europoje būtų šiek tiek geriau nei importas iš užsienio, šiek tiek blogiau nei dabartinė situacija su gamtinėmis dujomis. Poveikis klimato požiūriu yra minimalus“, - sakė komisarė spaudos konferencijoje po ES aplinkos ministrų susitikimo.

ES pareigūnė pabrėžė, kad Europos Komisija - vykdomoji ES institucija - nesikiša į atskirų valstybių sprendimus, kokias energijos rūšis plėtoti.

„Komisijos pozicija yra labai aiški: dėl energijos derinio nusprendžia kiekviena šalis atskirai. Jos gali išgauti skalūnų dujas, jei nori, arba gali to nedaryti, jei nenori, kaip, pavyzdžiui, nusprendė Prancūzija“, - kalbėjo C.Hedegaard.
C. Hedegaard
Komisijos pozicija yra labai aiški: dėl energijos derinio nusprendžia kiekviena šalis atskirai. Jos gali išgauti skalūnų dujas, jei nori, arba gali to nedaryti, jei nenori, kaip, pavyzdžiui, nusprendė Prancūzija.

Kartu ji pabrėžė, kad skalūnų dujos neturėtų būti laikomos receptu nuo visų problemų, o valstybės narės turi toliau plėtoti atsinaujinančius išteklius ir didinti energetikos efektyvumą.

„Klimato požiūriu, tai (skalūnų dujos) nėra tai, kas keltų didžiausią susirūpinimą, kol nemanoma, kad tai receptas nuo visko, kol nemanoma, kad tai gali pakeisti atsinaujinančius išteklius ir energetikos efektyvumą“, - teigė komisarė.

Europos Komisija iki metų pabaigos žada pateikti siūlymus, kaip užtikrinti aplinkosaugos standartus išgaunant skalūnų dujas prieštaringai vertinamu hidraulinio ardymo metodu.
BNS dar yra Tarp siūlymų ruoniams saugoti - verslinės žvejybos priekrantėse draudimas, žvejyba tik gaudyklėmis.