Pir­ma­die­nį (spalio 17 d.) po pie­tų „Aly­taus nau­jie­nų” re­dak­ci­ja su­lau­kė ap­lin­ko­sau­gai ne­abe­jin­gų mies­to gy­ven­to­jų skam­bu­čių. Pra­neš­ta, jog pjau­na­mi me­džiai pa­grin­di­nė­je Dzū­ki­jos sos­ti­nės aikš­tė­je prie Lais­vės an­ge­lo. Mies­tie­čiams ki­lo klau­si­mų, ar ga­li­ma me­džių šio­je aikš­tė­je at­si­sa­ky­ti, ar pjo­vė­jai tu­ri vi­sus rei­kia­mus lei­di­mus.

Pa­vel­do­sau­gi­nin­kai nu­ste­bin­ti

Antraidenio ry­te bu­vo aiš­kiai ma­ty­ti, kad re­konst­ruo­ja­mo­je Alytaus aikš­tė­je prie Lais­vės an­ge­lo iš­pjau­ti pen­ki kle­vai. Kai ku­rių ša­kos iš tvar­ko­mos aikš­tės jau bu­vo pa­ša­lin­tos.

Ka­dan­gi se­na­sis mies­to par­kas su fon­ta­nu pa­ten­ka į vals­ty­bės sau­go­mų kul­tū­ros ob­jek­tų są­ra­šą, me­džių pjo­vi­mas mi­nė­to­je aikš­tė­je tu­rė­jo bū­ti de­ri­na­mas su pa­vel­do­sau­gi­nin­kais.

Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to prie Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos Aly­taus te­ri­to­ri­nio pa­da­li­nio ve­dė­jas Alius Ba­ra­naus­kas sa­kė, kad pra­ėju­sį tre­čia­die­nį pa­da­li­ny­je lan­kė­si pen­ki mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spe­cia­lis­tai ir pa­li­ko aikš­tės prie Lais­vės an­ge­lo brė­ži­nį su nu­ma­ty­tais kirs­ti ir at­so­di­na­mais žel­di­niais. „2010 me­tais su­de­rin­ta­me Lais­vės an­ge­lo aikš­tės dan­gų iš­dės­ty­mo pla­ne-sche­mo­je ne­bu­vo nu­ma­ty­tas me­džių pjo­vi­mas. O da­bar pa­teik­to­je pro­jek­to ko­rek­tū­ro­je nu­ro­do­ma, kad aikš­tė­je bus iš­pjau­ta sep­ty­nio­li­ka kle­vų, vie­toj jų bus pa­so­din­tos kal­na­pu­šės. Aš pa­sa­kiau, jog bus at­sa­ky­ta dėl me­džių pjo­vi­mo”, – tvir­ti­no A. Ba­ra­naus­kas.

Pa­da­li­nys prieš­ta­ra­vo me­džių pjo­vi­mui vals­ty­bės sau­go­ma­me ob­jek­te, į ku­rį pa­ten­ka ir aikš­tė prie Lais­vės an­ge­lo. Ne­tru­kus, ve­dė­jo tei­gi­mu, pa­da­li­ny­je ap­si­lan­kė pats mies­to me­ras Jur­gis Kras­nic­kas ir pa­reiš­kė: „Lei­sit ar ne­lei­sit, vis tiek me­džiai bus pjau­na­mi.”

A.Ba­ra­naus­kas pa­ža­dė­jo dar kar­tą svars­ty­ti klau­si­mą dėl kle­vų iš­pjo­vi­mo prie Lais­vės an­ge­lo. Ir vėl duo­tas ne­igia­mas at­sa­ky­mas. Ne­pai­sant to, jog lei­di­mų ne­tu­ri­ma, kle­vai mi­nė­to­je aikš­tė­je pra­dė­ti pjau­ti. Už­va­kar pa­vel­do­sau­gi­nin­kų pa­stan­go­mis pjo­vi­mas su­stab­dy­tas.

Siū­lė kreip­tis į me­rą

Pa­sak mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ko­mu­na­li­nio ūkio sky­riaus ve­dė­jo Al­gi­man­to Ta­ra­se­vi­čiaus, nuo Bi­ru­tės gat­vės san­kry­žos Lais­vės an­ge­lo link iš abie­jų pu­sių ir aikš­tė­je prie Lais­vės an­ge­lo nu­ma­to­ma iš­pjau­ti 63 kle­vus ir uo­sia­la­pius kle­vus – me­džius in­va­li­dus. Šiuos dar­bus tu­ri at­lik­ti sa­vi­val­dy­bės skelb­tą kon­kur­są lai­mė­ju­si ben­dro­vė iš Kau­no „Ap­lin­kos dar­bai”. Bi­ru­tės, S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no gat­vės ne­pa­ten­ka į vals­ty­bės sau­go­mo kul­tū­ros ob­jek­to – se­no­jo mies­to par­ko su fon­ta­nu te­ri­to­ri­ją, tad pa­vel­do­sau­gi­nin­kų pri­ta­ri­mo pjau­ti me­džius šio­se gat­vė­se ne­rei­kia.

Jų pjo­vi­mui, kaip ir me­džių Lais­vės an­ge­lo aikš­tė­je, tu­ri bū­ti gau­tas lei­di­mas iš sa­vi­val­dy­bė­je vei­kian­čios Žel­dy­nų ir žel­di­nių ap­žiū­ros ir prie­žiū­ros ko­mi­si­jos. Jos pir­mi­nin­kė Lai­ma Mul­mie­nė dėl lei­di­mų pjau­ti me­džius pa­siū­lė kreip­tis į me­rą, ku­ris ir pa­ko­men­tuos pa­dė­tį.

Svar­biau vyk­dy­ti pro­jek­tą

J.Kras­nic­kas tvir­ti­no, kad sa­vi­val­dy­bei svar­biau vyk­dy­ti 8 mln. li­tų ver­tės aikš­tės prie Lais­vės an­ge­lo ir ap­lin­ki­nių gat­vių su­tvar­ky­mo pro­jek­tą, nei sau­go­ti iš­pu­vu­sius me­džius nu­lū­ži­nė­ju­sio­mis ša­ko­mis. Pro­jek­tas tu­ri bū­ti baig­tas vyk­dy­ti gruo­dį, tad sa­vi­val­dy­bė su­sku­bo or­ga­ni­zuo­ti me­džių pjo­vi­mą net vals­ty­bės sau­go­ma­me kul­tū­ros ob­jek­te be rei­kia­mų lei­di­mų.

Mies­to me­ras at­vi­rai pa­reiš­kė, kad lei­di­mai kol kas tvar­ko­mi, o pjo­vė­jams, ku­riems ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai pra­dė­jo gra­sin­ti bau­do­mis, nu­ro­dy­ta, jog jie me­džius pjo­vė su sa­vi­val­dy­bės lei­di­mu. J.Kras­nic­kas už­tik­ri­no: vie­toj iš­pjau­tų me­džių bus at­so­din­ti nau­ji.

Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to Aly­taus te­ri­to­ri­nio pa­da­li­nio ve­dė­jas yra nu­ste­bin­tas sa­vi­val­dy­bės sa­vi­va­lės vals­ty­bės sau­go­ma­me kul­tū­ros ob­jek­te. A.Ba­ra­naus­ko tei­gi­mu, me­džių būk­lę prieš kir­ti­mą tu­rė­jo nu­sta­ty­ti eks­per­tų ko­mi­si­ja. Šiuo me­tu pa­da­li­ny­je svars­to­ma, ko­kias sank­ci­jas tai­ky­ti mies­to sa­vi­val­dy­bei.