Gamtosaugininkai iš pagalbos laukinei gamtai grupės „Vandenyno draugai“ ir Sachalino regioninės organizacijos „Club Boomerang“ per ekspediciją į salą suskaičiavo daugiau kaip 300 negyvų jūrų žinduolių kūnų ir teigė, kad „niekada nėra matę nieko panašaus“.

Masinio gaišimo priežastis vis dar nežinoma, rašoma „The Moscow Times“. Tačiau ekspedicijos į Tyulenijaus salą dalyviai užsiminė, kad viena iš priežasčių galėjo būti apsinuodijimas toksinėmis medžiagomis arba virusinė infekcija.

„Kol kas galime tik spėlioti. Bet kokiu atveju, be ekspertų analizės dar per anksti daryti kokias nors išvadas“, – „Telegram“ susirašinėjimo programėle teigė ekspedicijoje nedalyvavęs ekologas Žora Kavanosianas.

Gamtosaugininkų grupė sakė, kad dėl incidento kreipėsi į vietos valdžios institucijas, tačiau atsakymo dar negavo.

Žinia apie masinį žūtį pasirodė praėjus vos dienai po to, kai tos pačios ekspedicijos nariai pranešė, kad iš plastiko atliekų išlaisvino daugiau kaip 150 gyvūnų. Kiekvieną rugpjūtį grupė mokslininkų, veterinarų ir savanorių lankosi Tyulenijaus saloje, kad išgelbėtų gyvūnus ir išlaisvintų juos nuo plastiko taršos.

Tiulenio saloje, kuri išvertus iš rusų kalbos reiškia „ruonių sala“, poruojasi šiauriniai kailiniai ruoniai ir Stellerio jūrų liūtai, gyvenantys vandenyse aplink Tolimųjų Rytų Sachalino salą.
Organizacijos „Vandenyno draugai“ skaičiavimais, saloje gyvena apie 130 000 kailinių ruonių, kurie, Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) duomenimis, laikomi pažeidžiama rūšimi. Tuo tarpu Stellerio jūrų liūtai IUCN yra įtraukti į beveik nykstančių rūšių sąrašą.

Visgi, visą informaciją reiktų vertintų kritiškai, nes Rusijos žiniasklaida neretai skleidžia melagienas, ypač vykstant karui Ukrainoje. Ypač atidžiai informaciją turėtų vertinti jauni žmonės, kurie daug laiko praleidžia soc. tinkluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją