Valstybinių miškų švarinimo konkursą laimėjusios bendrovės atstovas darbus vadina talka, nors pripažįsta mokėsiantis darbininkams. Girininkas sako turįs priekaištų ir dėl perdaug iškirstų medžių.

Gavę informaciją, kad įmonė jau du mėnesius samdo žmones kirsti miško, tačiau neįformina sutarčių, pareigūnai ir policininkai tris vyriškius, dar nespėjusius įjungti pjūklų, užklupo netikėtai.

„Klausimas, ar visi darbuotojai yra įdarbinti. Šiuo atveju, tik vienas įdarbintas, kiti sako atėję į talką“, – sakė Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vyriausiasis specialistas Ričardas Letkauskas.

Vyrai sako sutikę kirsti mišką ne iš gero gyvenimo: „Dėl krizės,pinigų stokos, padėti talkoje.“

Laimėjusi konkursą miškui švarinti bendrovė „Baltijos stiliks“ iki metų pabaigos turi išvalyti per 70 hektarų kai kurių girininkijų miško Rokiškio rajone. Į Mažeikių mišką juos atvežęs bendrovės atstovas darbus, už kuriuos iš Rokiškio urėdijos gaus beveik 45 tūkst. litų, vadina talka.

„Talka buvo daryta ir viskas. Direktorius (prašė ją daryti)“, – aiškino bendrovės „Baltijos stiliks“ darbuotojas Rimantas Petkevičius.

Pasak pareigūnų, tik susipažinęs su administracine atsakomybe bendrovės atstovas pripažino, kad darbo sutartys su darbininkais nesudarytos, nors užmokestis pažadėtas. Anot Darbo inspekcijos atstovų, nustatyta ir darbo saugos pažeidimų.

„Miško ruošos darbai yra pavojingi. Turėtų būti kartu su jais su darbuotojais ir atestuotas darbų vadovas. Šiuo metu šito pažymėjimo įmonės darbuotojas nepateikė ir neturi. Taip pat kirtavietė miškuose turėtų būti pažymėta ir nurodytas įvažiavimas nuo kelio į kirtavietę“, – teigė Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Sniegina Povilionienė.

Šiuo metu į užsienį išvykęs bendrovės vadovas negalėjo paaiškinti, kodėl miško kirtėjai neįdarbinti.

„Iš esmės net neturiu ko komentuoti. Skambino mano darbuotojas, minėjo, kad ten kažkokia sumaištis. Galbūt koks labai įsižeidęs žmogus, aiškinsimės“, – kalbėjo „Baltijos stiliks“ direktorius Anatolijus Protčenko.

Miško girininkas sako turįs priekaištų bendrovei ir dėl perdaug iškirstų storų medžių.

Jei faktai pasitvirtins, už nelegalius darbininkus bendrovei gresia bauda nuo 3 iki 10 tūkst. litų.