Nors Germaniškyje veikia už beveik milijoną Europos Sąjungos skirtų litų pastatyti vandens nuotekų valymo įrenginiai, dalis gyventojų gamtinius reikalus tebeatlieka į kibirą.

Biržų rajono aplinkos apsaugos agentūros inspektoriai tikrino Germaniškio kaimo rytinių ir vakarinių kvartalų gyventojų sodybas, kurios yra prie Nemunėlio upės.

Buvo tikrinama, kaip upės pakraštyje gyvenantys žmonės tvarko savo buitines nuotekas.

Iš patikrintų šešiasdešimties sodybų pusė neprisijungusios prie vandens valymo įrenginių. Iš tų, kurie neprisijungę prie bendros nuotekų sistemos, pusė neturi jokių vietinių buitinių nuotekų surinkimo rezervuarų.

Germaniškiečių netvarkomos buitinės nuotekos patenka į Lietuvą ir Latviją skiriantį Nemunėlį.

„Bene įprastas vaizdas toks: lauko tualetas, jame įstatytas kibiras, kurio turinys prisikaupus užkasamas tame pačiame darže, kuriame auginamos pačių gyventojų daržovės", - kalbėjo inspektorius Artūras Griška.

Planinis patikrinimas Germaniškyje surengtas todėl, kad gyvenamieji namai yra šalia Nemunėlio upės, skiriančios Lietuvą ir Latviją. Be to, vanduo susisiekia su šachtiniais šuliniais, kurių vandenį žmonės geria.

Situacija atrodo prasčiausiai

Aplinkosaugininkai trylikai gyventojų surašė privalomus nurodymus, kad per nustatytą laiką sutvarkytų arba įsirengtų nuotekų rezervuarus. Jiems bus skirtos baudos.
Germaniškiečių netvarkomos buitinės nuotekos patenka į Nemunėlį, o upės vanduo susisiekia su šachtiniais šuliniais, kurių vandenį žmonės geria.

„Nustebino tai, jog kai kurie žmonės iki šiol nėra girdėję apie tai, kad tualeto turinio negalima užkasti darže. Net 90 proc. iš tų, kurie neturėjo įrengtų rezervuarų, tikino nematantys nieko bloga, jog jų išmatos pus darže. Net stebėjosi ir piktinosi, kodėl reikalaujame, kad įrengtų nuotekų rezervuarą", - sakė A. Griška.

Tų gyventojų, kurie turi rezervuarus, buities nuotekas išveža ne specializuotos įmonės, bet ūkininkai. Jie fekalijas išpila laukuose.

„Tai taip pat pažeidimas, tik tiek, kad fekalijas paveža toliau nuo upės. Buitines nuotekas gali išvežti ir ūkininkai, tačiau jie šiai veiklai turi būti gavę leidimą", - kalbėjo aplinkosaugininkas.

Panašūs planiniai patikrinimai praėjusiais metais buvo rengti Parovėjoje ir Kirdonyse.

Pasak A. Griškos, lyginant su Germaniškiu, tarkim, Parovėjoje situacija geresnė, nors šioje gyvenvietėje nėra įrengtų vandens valymo įrenginių.

Situacija nėra gera

„Situacija nėra gera. Nuotekos ir tualetai ant upės šlaito - negerai. Tad vizitas pas gyventojus su gamtosaugininkais buvo nemalonus", - pripažino Nemunėlio Radviliškio seniūnijos seniūnas Giedrius Kubilius.

Pasak jo, kai 2003 metais SAPARD lėšomis buvo vykdomas 900 000 litų kainavęs vandens nuotekų valymo įrenginių projektas, vienas paupyje gyvenantis žmogus prieštaravo, kad trasa eitų per jo sklypą. Niekas rimčiau tuo neužsiėmė, todėl daugelis tos Germaniškio dalies gyventojų prie bendros nuotekų sistemos neprisijungė.

„Šiame prie upės esančiame kvartale gyvena daug pagyvenusių žmonių, neįgalių žmonių. Kita vertus, išsibetonuoti tualeto duobę kiekvienam įmanoma", - pripažino G. Kubilius.

Seniūnas sako, kad jam nubaustųjų gaila. Juolab kad įstatymas nenumato jų perspėti, iš karto turi sumokėti baudą.

G. Kubilius žino, kad iš 100 Germaniškyje esančių sodybų tik dešimt yra gerai susitvarkusios nuotekų rezervuarus. Prie bendros nuotekų sistemos prisijungę tik apie 50 sodybų.