Gaisras buvo operatyviai likviduotas, tačiau atliekų tvarkymo technologijų centre dirbantys žmonės rimtai sunerimo.

„Mums baisu net pagalvoti, kas laukia po Kalėdų ir Naujųjų metų, kai į konteinerius pateks kalnai nuolatinių švenčių palydovų – petardų ir fejerverkų. Tarp jų bus ir nesprogusių, kurie, patekę į smulkintuvą, kels didžiulį pavojų žmonių ir įrenginių saugumui“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Anksčiau petardos kartu su perdirbimui netinkamomis komunalinėmis atliekomis patekdavo į sąvartyną. Nuo šių metų rudens pradėjus eksploatuoti pirmuosius šalyje mechaninio rūšiavimo įrenginius, visos atliekos juose yra ne tik rūšiuojamos, bet ir smulkinamos, taip saugant aplinką nuo bereikalingos taršos ir ilginant sąvartyno eksploatacijos laiką.

Yra labai didžiulė grėsmė, kad nesprogusios petardos ar jų dalys, patekusios į smulkintuvą, gali sprogti. Jei petarda sprogtų ant transporterio, ji pataikytų į čia dirbantį žmogų. „Kiekvienas iš mūsų privalome padaryti viską, kad didžiosios metų šventės ir po einantis laikotarpis nevirstų tragedija“, - priminė A. Reipas.

Kad to būtų išvengta, jis prašo visas panaudotas petardas ir fejerverkus gabenti į stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikšteles. Tuomet jos būtų tvarkomos kaip pavojingos atliekos ir nepatektų į komunalinių atliekų smulkintuvą, kuriame sprogusios petardos gali turėti ne tik liūdnų, bet ir tragiškų pasekmių.

„Švenčių visi laukiame su gražiais lūkesčiais. Tegu jų neaptemdo bereikalingi sprogimai atliekų tvarkymo įrenginiuose, tų sprogimų sukelti gedimai ar net žmonių traumos“, - sako A. Reipas.