Iki šiol mūsų regione geriausiai žinoma atlantinė karališkoji arba kilmingoji lašiša greitai gali sulaukti konkurentės iš Amerikos.

Vadinamoji superlašiša yra JAV firmos „Aqua Bounty Technologies“ mokslininkų sukurta genetiškai modifikuota žuvis. Ji subręsta du kartus greičiau nei įprastos lašišos. Ir užauga 2-3 kartus didesnė.

Genetiškai modifikuota lašiša yra sukurta Atlanto praeivei lašišai įskiepijus augimo harmono išsiskyrimą skatinantį ir koduojantį geną. Ši „operacija“, kuri truko dešimtmetį, kainavo per 60 mln. JAV dolerių.

Mokslininkai mano, kad investicijos į modifikuotas lašišas pasiteisins su kaupu. Pasaulyje trūksta geros kokybės žuvies maisto. Dabar natūralioje gamtoje, o ir fermose auginamos lašišos didesnei daliai pasaulio gyventoj yra per brangios.

Modifikuotų lašišų kainos prilygsta vištienai. Kilogramo kaina sudaro apie šešis eurus. Apie 30 tūkstančių genetiškai modifikuotų lašišų jau auginama Panamos bendrovės „Lamasur“ įrengtose žuvų auginimo fermose.

Nors modifikuoto maisto kūrimo priešininkai naująją lašišą praminė „Frankensteinfich“, tai yra Frankenšteino žuvimi, ji vistiek auginama, kad užpildytų pasaulinę rinką. Įprastų lašišų augintojai – Norvegijos ir Škotijos žuvininkai mano, kad „superlašišų“ auginimo mąstai bus didinami. Jos pagal mąstus gali pradėti tiesiogiai konkuruoti rinkoje su kiauliena, jautiena ar vištiena.

Ichtiologijos selekcininkų nuomone, jei modifikuotos lašišos ištrūktų į laisvę, jos padarytų didžiulę žalą dabar pasaulyje laisvai gyvenančiam lašišų būriui. Vertinama, kad viena modifikuota lašiša būtų pajėgi sunaikinti apie 1000 Atlanto praeivių lašišų. Per keletą kartų Atlanto praeivių lašišų populiacija galėtų būti visiškai sunaikinta.
Ichtiologijos selekcininkų nuomone, jei modifikuotos lašišos ištrūktų į laisvę, jos padarytų didžiulę žalą dabar pasaulyje laisvai gyvenančiam lašišų būriui. Vertinama, kad viena modifikuota lašiša būtų pajėgi sunaikinti apie 1000 Atlanto praeivių lašišų.

Kad modifikuotų lašišų pasirodymas laisvėje nėra neįmanomas įrodė azijietiškų karpių išplitimas JAV Misisipės upėje. Iš Azijos į JAV atvežtos auginti tvenkiniuose šios žuvys ištrūkusios į laisvę sujaukė Misisipės upės ekologinę sistemą.

Todėl klausimas, ar veisis Baltijos jūroje modifikuotos lašišos nėra naivus. Atlanto vandenynas, Šiaurės ir Baltijos jūros yra Atlanto praeivių lašišų neršto arealai, todėl iš jų modifikuotos superlašišos ištrūkusios į laisvę gali patraukti į „gimtąsias vietas“.

Gamtininkai ir hidrometeorologai tikina, kad šylant klimatui ir kylant vandens temperatūrai į Baltijos jūrą jau įplaukia silkiniai rykliai. Kas žino, kokie pokyčiai dar laukia mūsų ne tik dėl klimato kaitos, bet ir dėl žmonių grobuoniškos ir gopšiškos veiklos.