„Nagų grybelis – infekcinė liga, kurią sukelia grybai – dermatofitai, pelėsiai, mieliagrybiai. Atsiranda nagų pokyčiai – jie gali imti trupėti, sustorėti, pakinta jų spalva – gali pabalti, pageltonuoti, pažaliuoti ar pajuoduoti. Dažniausiai tokie pakitimai gali matytis nago kerpamajame krašte“, – ligos simptomus vardija gydytoja.

Ir nors šis susirgimas yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi į dermatologus, I. Sakalauskienė tikina, kad pacientai apie nagų grybelį žino nepakankamai.

„Žmonės galvoja, kad nagų grybeline infekcija susergama stokojant higienos, tačiau tai netiesa. Žinoma, higiena labai svarbu, tačiau nagų grybelio atsiradimą nulemia ir kiti faktoriai. Dar vienas mitas – manoma, kad lakuotų nagų grybelis negali pažeisti. Beje, jei žmogus užsikrėtęs pėdų nagų grybeliu, jo rankų nagai gali būti visiškai sveiki“, – pasakoja dermatovenerologė.

Išvengti grybelio padės atsargumas

I. Saklauskienės teigimu, nagų grybeliu susergame, jei esame nepakankamai atsargūs viešose vietose, kur susirenka daug žmonių, vaikštoma basomis – pirtyse, baseinuose, sporto salių dušuose. „Nepagalvojame, kad reikėtų įsispirti į gumines šlepetes, dezinfekuoti pėdas po apsilankymo tokiose vietose. Naudojame tuos pačius rankšluosčius su kitais namiškiais, kurie galbūt serga grybeliu. Taip liga nesunkiai plinta“, – pasakoja gydytoja ir priduria, kad šia liga lengviau užsikrečia žmonės, turintys traumuotus nagus, sergantys tam tikromis ligomis – pvz., cukriniu diabetu, Raynaud sindromu, ŽIV infekcija, tačiau tai – nebūtina sąlyga.

I. Sakalauskienė atkreipia dėmesį, kad viena pagrindinių profilaktinių priemonių siekiant išvengti nagų grybelio yra dezinfekciniai tirpalai, veikiantys grybus.

„Būtų gerai pasipurkšti dezinfekcine priemone po apsilankymo minėtose viešose vietose. Taip geriausiai apsisaugoma nuo grybelio užsikrėtimo, arba, jei žmogus serga, – nuo perdavimo kitam asmeniui. Ir jokiu būdu negalima dalintis rankšluosčiais ir šlepetėmis su namiškiais, ypač – jei yra sergančių šia liga“, – įspėja „Ortopedijos technikos“ gydytoja.

Svarbus vaidmuo nagų grybelio profilaktikoje tenka ir avalynei. I. Sakalauskienės teigimu, grybai „mėgsta“ drėgną ir šiltą aplinką, todėl svarbu po maudynių gerai nusausinti kojas, dėvėti avalynę, kurioje pėdos nešunta. Tai ypač aktualu vasarą, kuomet pėdos gausiau prakaituoja. Batai turi būti patogūs, netrinti ir nespausti, nes į traumuojamą nagą lengviau patenka grybelinė infekcija.

Bandyti gydytis namuose – neverta

Jei vis dėlto nagų grybelio išvengti nepavyko, vos pastebėję pirmuosius požymius, užuot gydęsi patys, keliaukite pas medikus. „Jei pastebite nagų spalvos, struktūros pokyčius, užsiregistruokite pas gydytoją dermatologą ir išsitirkite. Įvertinęs situaciją, atsižvelgęs į nago pažeidimo lygį, gydytojas rekomenduos veiksmingiausią gydymo metodą – vietinį ar sisteminį“, – pataria I. Sakalauskienė.

Dermatovenerologė tvirtina susidurianti su atvejais, kai pacientai delsia kreiptis į profesionalus, nes gėdijasi šios ligos – grybelio paveikti nagai atrodo neestetiškai. Bando gydytis patys, bet kai pamato, kad gydymas taikomas nesėkmingai, anksčiau ar vėliau vis tiek yra priversti kreiptis į medikus.

Pėdos

Gydytoja įspėja jokiu būdu patiems nebandyti pašalinti, nekrapštyti kietų, sustorėjusių nagų, nes taip galima dar labiau pažeisti nagą, atsiranda infekcijos rizika. „Tai itin aktualu sergantiems cukriniu diabetu – pacientai patys neturėtų tvarkyti sergančių nagų, nes dėl cukrinio diabeto žaizdos gyja labai prastai ir infekcijos tikimybė yra dar didesnė“, – aiškina medikė.

I. Sakalauskienė pažymi, kad praktikoje pasitaiko atvejų, kai liga sunkiai pasiduoda gydymui. „Gydymas būna labai sudėtingas, jei nagų grybelio forma – labai užleista, o paciento amžius – vyresnis, gausu gretutinių ligų, vartojama daug vaistų. Tokiais atvejais negalima skirti sisteminių vaistų dėl sąveikos su kitais vaistais, toksinio poveikio kepenims ir inkstams. Tuomet reikia kantrybės nagus mirkant, dildant ir tepant vietiniais vaistais“, – pasakoja specialistė.

Dermatovenerologė priduria, jog ilgai nekreipiant dėmesio į nagų grybelį, gali prisidėti ir kitas – odos grybelis, infekcija ima plisti. Tai ypač pavojinga tiems pacientams, kurių imunitetas silpnesnis.

Gali būti panašus į daug pavojingesnę ligą

I. Sakalauskienė atkreipia dėmesį, kad vos pastebėjus pirmuosius nagų grybelio požymius iškart kreiptis į medikus verta ir dėl kitos priežasties – į nagų grybelį gali būti panašios kitos ligos: žvynelinė, plokščioji kerpligė, Pseudomona aeruginosa bakterinė infekcija ar net ponaginė melanoma.

„Kai kada nagų pokyčiai klaidingai laikomi grybeline infekcija, ilgai gydomasi priešgrybeliniais preparatais, tačiau situacija gali būti žymiai sudėtingesnė. Ypač svarbu suskubti, jei nago plokštelėje stebimas išilginis tamsiai rudas ar juodas pažeidimas, galintis būti ponaginės melanomos požymis. Tai – ypač pavojinga liga“, – perspėja gydytoja.

Užsakymo nr.: PT_78601343