Michelin

72 articles

Michelin – didžiausia pasaulyje padangų gamintoja iš Prancūzijos. 1900 m. bendrovė sukūrė visame pasaulyje žinomą restoranų gidą, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti. 

„Michelin“ žvaigždutės

„Michelin“ inspektoriai vertina vadovaudamiesi 5 kriterijais:

1. Produktų kokybe

2. Maisto gaminimo technika

3. Skonių harmonija

4. Per patiekalus atsiskleidžiančiu šefo individualumu

5. Pastoviu kokybės užtikrinimu tiek žvelgiant į meniu, tiek vertinant ilgesnį laikotarpį

Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės, skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.

2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.

Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“

„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.

Iš dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorano Škotijoje į Lietuvą grįžtanti šefė Evelina: niekas netikėjo, kad man taip pasiseks

Žvilgterkite į pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą – kas yra apdovanotieji restoranai ir kas juose sužavėjo inspektorius

Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes

Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą

„Michelin“ inspektorius atsako į klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo restorane prieš suteikdami žvaigždę

„Michelin“ inspektorius atsako į klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo restorane prieš suteikdami žvaigždę

Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint pelnyti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas

Visa Meksika nustebusi: gatvės takų kioskas gavo „Michelin“ žvaigždutę – prie 5 dolerius kainuojančių užkandžių nusidriekė beprotiškos eilės

Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas

Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą

Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas

Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai

Paryžiaus restoranas siūlo „Michelin“ žvaigždute įvertintus išsineštinius patiekalus

Ne vieną krizę įveikęs „Michelin“ įvertintas šefas ketina gaminti maistą klientų namuose

Garsus Lietuvos šefas papasakojo, kaip jautėsi laukdamas „Michelin“ įvertinimo: teko gerti raminamuosius

Net dviem „Michelin“ įvertintų restoranų virtuvėms vadovaujantis šefas: nieko nekeičiau nei prieš, nei po įvertinimo

Ugnė Vedeikatė

„Nieko nėra neįmanomo. Viskas pasiekiama darbu ir atkaklumu“, – teigia Evelina Stripeikytė, talentinga Škotijoje dirbanti šefė, kurios dosje – ir dalyvavimas Jungtinės Karalystės kulinariniame konkurse „MasterChef: The Professionals“, ir kova dėl jauniesiems šefams skiriamos prestižinės „Roux schola...

Kasdienybės herojai
Andrius Kubilius apie garsią pavardę bei „Michelin“ žvaigždę: jei jos nebūčiau gavęs, galvočiau apie restorano uždarymą
Rūta Lapė

Prabangus restoranas Vilniaus senamiestyje. Degustacinė vakarienė prasidės tik po aštuonių valandų, tačiau didžiulė komanda virtuvėje jau pluša. Kiekvienas iš anksto žino savo darbą, ir tik virtuvės siela Andrius Kubilius jaunesnysis atrodo kiek atsipalaidavęs. „Nineteen18“ restoranas neseniai tapo ...

Rasa Strimaitytė

Per tradicinį Naujųjų metų aukcioną „Toyos“ žuvų turguje Tokijuje tunas parduotas už milijoninę sumą. „Michelin“ žvaigžde įvertinto sušių restorano savininkė „Onodera Group“ už 276 kg mėlynpelekį tuną nepagailėjo 207 mln. jenų (1,28 mln. eurų) – tai antra didžiausia kaina, kada nors pasiekta kasmet ...

Корнелия Миколайтите

Гурманы и активные посетители ресторанов уже заметили, что ужин в ресторане Michelin Demoloftas подорожал. Шеф ресторана Тадас Эйдукявичюс сказал, что причина - рост зарплат, рост числа персонала и подорожание ингредиентов, особенно молочных продуктов. Он подчеркнул, что прибыль в этой сфере небольш...

Parengė MV Group ir Viktorija Navickaitė

Restoranai ir barai yra tos vietos, kurios atvykstantiems turistams suformuoja pirmąjį įspūdį apie šalį, apibrėžia jos kultūrinius ypatumus, svetingumą ir paslaugų kokybę. Tuo įsitikinęs bendrovės „MV GROUP Distribution LT“ (anksčiau – „Mineraliniai vandenys“) Horeca prekybos vadovas Baltijos šalyse...

Roma Macijauskaitė

Nors virtuvės šefas Karolis Narušis kilęs iš kulinarų šeimos, apie darbą virtuvėje nesvajojo. Vis tik, išvykęs savęs išbandyti į Londoną, nepraėjus nė metams atsidūrė „Michelin“ žvaigžde įvertinatme japonų restorane ir neilgai suprato, kad tai — tikrasis jo pašaukimas. Po 10 metų grįžęs į Lietuvą Na...

Šiandien sekmadienis, ir tai diena, kai paprastai rašau apie kokį nors restoraną, vertinu ir juokiuosi, šaipausi ir giriu, ir apskritai darau tai, kas mano gyvenime užima gerus penkiolika metų, kai pirmą sykį sugalvojau rašyti apie restoranus. Kaip buvo rašyta sovietmečiu, apie viešąjį maitinimą.