„Nieko nėra neįmanomo. Viskas pasiekiama darbu ir atkaklumu“, – teigia Evelina Stripeikytė, talentinga Škotijoje dirbanti šefė, kurios dosje – ir dalyvavimas Jungtinės Karalystės kulinariniame konkurse „MasterChef: The Professionals“, ir kova dėl jauniesiems šefams skiriamos prestižinės „Roux schola...
Michelin
72 articles

Michelin – didžiausia pasaulyje padangų gamintoja iš Prancūzijos. 1900 m. bendrovė sukūrė visame pasaulyje žinomą restoranų gidą, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti.
„Michelin“ žvaigždutės
„Michelin“ inspektoriai vertina vadovaudamiesi 5 kriterijais:
1. Produktų kokybe
2. Maisto gaminimo technika
3. Skonių harmonija
4. Per patiekalus atsiskleidžiančiu šefo individualumu
5. Pastoviu kokybės užtikrinimu tiek žvelgiant į meniu, tiek vertinant ilgesnį laikotarpį
Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės, skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.
Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.
2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.
Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą
Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint pelnyti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas
Visa Meksika nustebusi: gatvės takų kioskas gavo „Michelin“ žvaigždutę – prie 5 dolerius kainuojančių užkandžių nusidriekė beprotiškos eilės
Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Paryžiaus restoranas siūlo „Michelin“ žvaigždute įvertintus išsineštinius patiekalus
Ne vieną krizę įveikęs „Michelin“ įvertintas šefas ketina gaminti maistą klientų namuose
Andrius Kubilius apie garsią pavardę bei „Michelin“ žvaigždę: jei jos nebūčiau gavęs, galvočiau apie restorano uždarymą (1)
Prabangus restoranas Vilniaus senamiestyje. Degustacinė vakarienė prasidės tik po aštuonių valandų, tačiau didžiulė komanda virtuvėje jau pluša. Kiekvienas iš anksto žino savo darbą, ir tik virtuvės siela Andrius Kubilius jaunesnysis atrodo kiek atsipalaidavęs. „Nineteen18“ restoranas neseniai tapo ...
Per tradicinį Naujųjų metų aukcioną „Toyos“ žuvų turguje Tokijuje tunas parduotas už milijoninę sumą. „Michelin“ žvaigžde įvertinto sušių restorano savininkė „Onodera Group“ už 276 kg mėlynpelekį tuną nepagailėjo 207 mln. jenų (1,28 mln. eurų) – tai antra didžiausia kaina, kada nors pasiekta kasmet ...
Skaičiuojant paskutines 2024-ųjų dienas, nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova apžvelgė, kokie šie metai buvo mūsų šalies turizmui. Ji džiaugėsi, kad ir toliau pavyksta augti, o šiemet ne vienas objektas ar įvykis sulaukė didžiulio susidomėjimo.
Гурманы и активные посетители ресторанов уже заметили, что ужин в ресторане Michelin Demoloftas подорожал. Шеф ресторана Тадас Эйдукявичюс сказал, что причина - рост зарплат, рост числа персонала и подорожание ингредиентов, особенно молочных продуктов. Он подчеркнул, что прибыль в этой сфере небольш...
Gurmanai ir aktyvūs restoranų lankytojai jau galėjo pastebėti, kad už vakarienę „Michelin“ žvaigžde įvertintame restorane „Demoloftas“ teks mokėti daugiau. Virtuvės šefas Tadas Eidukevičius komentavo, kad tai lėmė atlyginimų augimas, didesnis darbuotojų poreikis bei brangstantys ingredientai, ypač p...
Gėrimų tiekėjai – restoranų išskirtinumo architektai: kaip gimsta net „Michelin“ inspektorius pribloškiantys meniu pasiūlymai (1)
Restoranai ir barai yra tos vietos, kurios atvykstantiems turistams suformuoja pirmąjį įspūdį apie šalį, apibrėžia jos kultūrinius ypatumus, svetingumą ir paslaugų kokybę. Tuo įsitikinęs bendrovės „MV GROUP Distribution LT“ (anksčiau – „Mineraliniai vandenys“) Horeca prekybos vadovas Baltijos šalyse...
Многие рестораны Michelin в Литве приняли больше работников, снизили долги и увеличили зарплаты, но были и такие, которым признание пользы не принесло.
Ne vienas iš „Michelin“ restoranų pagausino personalą, sumažino turėtas skolas, ar kilstelėjo mokamas algas. Tačiau buvo ir tokių, kuriems, kaip rodo skaičiai, tarptautinis įvertinimas naudos (dar) neatnešė, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Nors virtuvės šefas Karolis Narušis kilęs iš kulinarų šeimos, apie darbą virtuvėje nesvajojo. Vis tik, išvykęs savęs išbandyti į Londoną, nepraėjus nė metams atsidūrė „Michelin“ žvaigžde įvertinatme japonų restorane ir neilgai suprato, kad tai — tikrasis jo pašaukimas. Po 10 metų grįžęs į Lietuvą Na...
Ketvirtadienį paskelbti geriausi Latvijos restoranai, įtraukti į prestižinį 2025 m. „Michelin“ restoranų vadovą – į jį įtrauktas 31 restoranas. Antrasis restoranas Latvijoje apdovanotas prestižine „Michelin“ žvaigžde, rašo Delfi.lv.
Šį mėnesį į „Michelin“ Niujorko gidą įtraukti dvylika naujų restoranų, siūlančių patiekalus nuo „aukštosios prancūzų“ virtuvės iki „ekologiškos elegancijos“, kels tostus už savo sėkmę. Paminėjimas restoranų kritikais tapusių padangų gamintojų vadove yra pirmasis žingsnis siekiant gauti „Michelin“ žv...
„Margarinas – ne sviestas, Kaunas – miestas“, sako liaudies patarlė. Tai labai neteisingas posakis, kaip ir pačių kauniečių ilgai platintas „ir Kaune gyventi galima“ (niekam nereikia taip apie save atsiliepti).
Studijavo muzikos konservatorijoje, bet pasirinko virėjo profesiją. Būna, kad visko nespėja, bet tame, sako, ir slypi įdomumas. Nors „Michelin“ įvertinimai verčia pasitempti, vis tiek dirba vadovaudamasis savo patirtimi ir supratimu, kokia turi būti virtuvė, koks turi būti maistas. O jis šefo Adomo ...
Rugsėjo 17-osios vakarą skanaus ir kokybiško maisto entuziastai susibūrė paminėti pasaulinę kampaniją „Ekologiškas rugsėjis“, skirtą ekologiškų žmogui bei aplinkai draugiškų kasdienių pasirinkimų skatinimui. Didžiausias ekologiškų ir sveikų produktų tinklas Baltijos šalyse „Livin“ – jau trečius metu...
Šiandien sekmadienis, ir tai diena, kai paprastai rašau apie kokį nors restoraną, vertinu ir juokiuosi, šaipausi ir giriu, ir apskritai darau tai, kas mano gyvenime užima gerus penkiolika metų, kai pirmą sykį sugalvojau rašyti apie restoranus. Kaip buvo rašyta sovietmečiu, apie viešąjį maitinimą.
Ir štai, Lietuvą ištiko restoranų krizė. Bankrutavo keletas žinomų, kažkiek nežinomų ir vienas labai žinomas restoranas. Kas toliau? Horizonte – tai, ko niekada pas mus nebuvo: restoranų streikas. Netgi tie restoranų žmonės, kurie nesiskundė, nemurmėjo, dabar nerimauja. Yra tikimybė, kad šįmet prasi...
Restorano „Nineteen18“ šefas Andrius Kubilius sako, kad pats valgo tai, ką randa šaldytuve, tačiau į jo vadovaujamą restoraną užsukusių svečių gomuriai lepinami išskirtiniais skoniais. Restorano pastangos ir fantazija prieš kelis mėnesius buvo įvertinta ir prestižine „Michelin“ žvaigžde.
Ar galiu užeiti? „Michelin“ žvaigžde įvertinto restorano lėkštėse – ir naminiai koldūnai, ir skruzdėlės (4)
Birželį net keturi restoranai Lietuvoje buvo įvertinti prestižinėmis „Michelin“ žvaigždėmis. Vienas jų – restoranas „Nineteen18“, kuriam vadovauja šefas Andrius Kubilius. Tad šį kartą laida „Ar galiu užeiti?“ kviečia pamatyti, kaip vyksta darbas viename geriausių Lietuvos restoranų.
Restoranai neslepia kartėlio: sugriausime tai, ką tiek metų kūrėme, grįšime prie kebabinių ir knaipių (68)
Smaugianti mokesčių našta, taupantys klientai, brangūs produktai – tokius iššūkius vardija šalyje veikiantys aukštesnės klasės restoranai. Kaip įvardijo su „Delfi“ bendravę restoranų vadovai ir šefai, dabartinė situacija jiems primena tobulą audrą, kurią išgyventi stengiamasi apkarpant nebūtinas išl...