Nustatyta, kad statytojas savavališkai, neturėdamas privalomo statybą leidžiančio dokumento (SLD), kultūros paveldo vietovėje ir kultūros paveldo vietovės apsaugos zonoje atliko neypatingos kategorijos gyvenamosios paskirties (trijų ir daugiau butų – daugiabučiai pastatai) pastato, adresu Švitrigailos g., Vilnius (toliau – namas), rekonstravimą su šildymo sistemos pertvarkymu. Statybos darbai buvo atliekami namo buto ir prekybos paskirties patalpų (parduotuvės) rūsio patalpose.

Abiejų patalpų (namo buto ir parduotuvės) rūsiuose išardytos grindų dangos, iškasta dalis grunto po grindimis ir laikančiosiomis konstrukcijomis bei po statinio laikančiosiomis konstrukcijomis įrengti nauji pamatai. Dėl atliktų darbų bendras buto patalpų tūris padidėjo daugiau nei 36 kub. m, parduotuvės – daugiau nei 30 kub. m, taigi bendras pastato tūris padidėjo daugiau nei 66 kub. m.

Be minėtų darbų statytojas pakeitė pastato bendrąją šildymo sistemą: pašalino visus buto ir parduotuvės patalpose buvusius šildymo sistemos vamzdynus, šildymo prietaisus ir sumontavo naujus vamzdžius kitose patalpų vietose; pastato laikančiojoje sienoje, rūsyje tarp buto ir parduotuvės patalpų, iškirto angą, taip pat iškirto angą rūsio perdangoje (laikančiojoje konstrukcijoje), esančioje tarp parduotuvės pirmojo aukšto ir rūsio patalpų.

Statytojui už atliktus darbus surašyti savavališkos statybos aktas ir privalomieji nurodymai nevykdyti jokių statybos darbų, leidžiant per tam tikrą terminą pašalinti savavališkos statybos padarinius, t. y. iki nurodytos datos išardyti savavališkai perstatytas gyvenamojo namo laikančiąsias konstrukcijas taip, kad atitiktų kadastrinių matavimų duomenis. Privalomajame nurodyme pašalinti pažeidimus statytojui nurodyta parengti buto ir parduotuvės kapitalinio remonto projektą ir jo ekspertizę.

Už padarytus pažeidimus statytojui gresia administracinė atsakomybė. Vadovaujantis ANK 352 straipsnio 7 dalies nuostatomis, neypatingojo statinio savavališkas rekonstravimas kultūros paveldo vietovėje užtraukia baudą nuo 1 700 Eur iki 3 500 Eur.

Statybos inspekcija primena,ž, kad prieš pradedant bet kokius statybos darbus, pirmiausia būtina pasirūpinti visais reikalingais dokumentais ir tik gavus SLD (kai jis privalomas), parengus projektą pradėti darbus.

Atkreipiamas dėmesys, kad savavališkos statybos pažeidžia ne tik viešąjį interesą, bendraturčių ar gretimų sklypų valdytojų teises, bet ir kelia grėsmę žmonių saugumui, todėl raginame gyventojus ir verslo subjektus atsakingai planuoti statybos darbus.