Prieš kelias savaites apsilankiau vienoje didžiausių baldų baldinių medžiagų sektoriaus įmonių Lietuvoje UAB „Trukmė” ir sėmiausi žinių apie baldines medžiagas. Galvoje apsilankė kelios mintys. Oho, kiek reikalų naujakuriams bei renovaciją pradėjusiems namų šeimininkams. Ir šlovė interjero dizaineriams, kurie žino nuo nulio iki mėnulio. Šios dienos tema – virtuvės baldai. Juos renkantis tikrai yra, ką sužinoti. Skubu pasidalinti savo žiniomis, kurios it į jūrą skubanti upė užpildė teorines spragas apie virtuvės baldų pasirinkimą.

Nuo ko pradėti rinktis virtuvę?

Pirmiausia, turėkite viziją. Nuo jos prasideda kelias interjero kūrime ar atnaujinime. Taip pat, greičiausiai, nesuklysiu sakydama, kad namų remonto bei įrengimo sprendimai dažnai priklauso ir nuo turimo biudžeto. Visgi, vizija ir idėja taip pat be galo svarbi. Turėjimas aiškios norimo interjero mados krypties padeda nepasiklysti visoje gausoje baldinių medžiagų ir paviršių. Pasirodo, virtuvės baldus reikia pradėti rinktis nuo stalviršio. Tuomet bus aiškiau, kokius baldinius paviršius rinktis visiems virtuvės baldams.

Baldinių plokščių pasirinkimas (Vytauto Pilkausko nuotr.)

Renkantis baldines plokštes virtuvei, pradėkite ne nuo to, kokia graži spalva ar tekstūra. Pradėkite liečiant baldinių plokščių pavyzdžius pas baldininkus ar baldų salone. Visuomet sakau – darykite tai pasitepus rankų kremu. Gaminant virtuvėje, deja, rankos ne visuomet būna nepriekaištingai švarios.

Baldinės plokštės paviršius

Baldinės plokštės danga itin svarbi. Nuo jos priklausys, kaip atrodys, kaip dėvėsis baldas ar bus lengva jo priežiūra. Baldinės plokštės gali būti dengtos:

  • Melaminu;
  • Akrilu;
  • Natūraliu metalu;
  • Natūraliu medienos lukštu.


Melaminu dengtos baldinės plokštės yra pigesnės, tačiau labiau lepios lyginant su akrilu dengtomis plokštėmis. Visgi, melaminu dengtos plokštės turi itin platų dekorų bei tekstūrų pasirinkimą.

Vienas pažangiausių ir populiariausių baldinių plokščių paviršių – matinė akrilo danga. Toks

Virtuvė
spintelės fasadas bus itin mažai teplus, atsparus braižymuisi, lengvai valomas, apsaugotas nuo pirštų antspaudų. Žinoma, kaip ir visus paviršius, teks pavalyti. Tačiau neliks kiekvienas piršto prisilietimas, norint iš spintelės paimti prieskonius ar puodelį kavai.

Baldinės plokštės tekstūra

Baldines plokštes galima išskirti ne tik pagal medžiagą, kuria yra padengtos, tačiau ir pagal tekstūrą, kurią matome bei jaučiame liečiant baldą. Matinės, blizgios, akmens, cemento, kiaušinio lukšto ar medžio imitacijos tekstūros – tai tik maža dalis esamų baldinių plokščių tekstūrų. Jas taip pat renkamės ne tik pagal grožį, bet ir praktiškumą.

Linkiu nepasiduoti baldinių plokščių išvaizdai. Žinau, tikrai kartais būna sunku atsispirti grožiui. Venkite tokių paviršių, kurių reljefas turi ryškių iškilimų, įdubimų ar bangavimų. Virtuvėje, kaip jau minėjau, retai kada pasitaiko sterili švara. Kiekvienoje papildomoje įduboje kaupiasi nešvarumai, kuriems valyti mažiausiai norisi skirti savo brangų laiką. Kuo paviršius lygesnis, tuo lengviau jį prižiūrėti.

Renkantis baldines plokštes, pasidomėkite, kuo jos dengtos. Tai tikrai pagerins nervinių ląstelių būklę ir jūsų savijautą, kai daugiau laiko liks maloniems dalykams.

Virtuvė

Nenoriu išsiplėsti. Tegul šis tekstas būna viena iš serijos „Baldinės medžiagos kietiesiems baldams” dalis. ABC naujakuriams ar namų šeimininkams, kurie ieško, kokius baldus rinktis, kad jie būtų kokybiški, lengvai prižiūrimi ir ilgaamžiai.

Kitoje dalyje planuoju aptarti likusias baldinių plokščių dangas bei plačiau papasakoti apie HPL, Compact HPL, medžio masyvo stalviršius.

Pabaigai, noriu visus pakviesti į visiškai nemokamą renginį „Naujakurių popietė”, kuriame pasidalinsiu, kaip susikurti virtuvę, kuri būtų ne tik graži, bet ir patogi suktis kiekvieną dieną. Renginiai vyks Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Dalyvių skaičius ribotas, susidomėjusius kviečiu registruotis ČIA.

#SUSITVARKYK ir mėgaukis virtuve!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)