Drabužių priežiūros etiketę verta perskaityti ne tik drabužį įsigijus, bet dar jį renkantis. Ne kartą esu palikusi parduotuvėje patinkantį rūbą vien todėl, kad žinojau, jog tinkamai drabužio prižiūrėti negalėsiu. Nesu valyklų lankytoja. Drabužiais stengiuosi pasirūpinti pati. Tad renkuosi tokį, kurio priežiūros etiketė atitinka mano buities įpročius. Taip buitis tampa žymiai paprastesnė.

Pati turėjau ne vieną drabužio praradimą. Ne kartą kartojosi vilnonio megztinio susitraukimo istorija, kai po skalbimo vyriškas megztinis tapo megztuku, balti marškinėliai pavirto rožiniais, o apatinis trikotažas išsitampė ir ne dėl pakitusių kūno apimčių. Ar žinojote, kad skalbiant drabužius su elastanu nereikėtų naudoti minkštiklio? Būtent dėl jo naudojimo drabužiai su elastanu gali prarasti tamprumą. Yra ir daugiau drabužių kategorijų, kuriems geriau vengti minkštiklio.

Skalbyklės-džiovyklės priežiūra (R. Slavyko nuotr.)

JT Europos ekonomikos komisijos duomenimis, sąvartynuose atsiduria maždaug 21 mlrd. tonų drabužių. Atakamos dykuma Čilėje per pastaruosius metus tapo greitosios mados populiarumo bei tekstilės atliekų augimo atspindžiu. Vien čia kasmet atvežama apie 39 tūkst. tonų drabužių. Tokių vietų yra Ganoje, Kenijoje. Norintiems išsamiau susipažinti su greitosios mados pasekmėmis, keletas dokumentinių filmų: „Textile Mountain - The hidden burden of our fashion waste“, „The True Cost“.

Savo drabužius prižiūriu paprastai, tačiau turiu keletą įpročių, kurie padeda juos vilkėti ir džiaugtis ilgiau:


Spintos kapsulė. Ne tik su stiliumi, bet ir spintos tvarka bei drabužių ilgaamžiškumu susijęs drabužių derinimo principas. Jau senokai kalbama, kad mūsų spintos turinį sudaro 20 proc. drabužių, kuriuos dėvime, o likę 80 proc. – nedėvimi ir pamiršti rūbai. Aiški spintos kapsulė ne tik 100 proc. sukuria rūbų derinius, kurie džiugina, tačiau rūbai sukdamiesi ratu ir derėdami vieni prie kitų morališkai lėčiau sensta.

Drabužių priežiūra

Grįžusi po darbo drabužių nenumetu. Jei nešioti drabužiai nėra purvini ir neturi įgėrę nemalonaus kvapo, jų neskalbiu.

Kartą nešiotus drabužius atšviežinu garais ir pakabinu atgal į spintą. Tai galima atlikti pasitelkus drabužių garintuvą, džiovyklę arba skalbyklę su garų funkcija. Garai suminkština ir išlygina audinį, jį atnaujina. Garų funkcija labai pravers skubantiems rytais. Tereikia įmesti tos dienos drabužius į džiovyklę ir po dvidešimties minučių jie bus geri dėvėti be papildomo laiko prie lygintuvo.

Megztinių nekabinu. Pakabinti megztiniai tįsta žemyn. Pečių juostoje įsiręžia pakabų žymės. Vilnonius megztinius geriausia laikyti sulankstytus arba pakabintus šiuo būdu:

Drabužius sandėliuoju uždarose, ventiliacijos angas turinčiose dėžėse. Laikau erdvėje, kurioje nėra drėgmės, o taip pat nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

Skalbiu žemoje temperatūroje. Šiuolaikinės skalbimo mašinų technologijos leidžia drabužius tinkamai išskalbti ir 30 laipsnių temperatūroje. Taip tausojamas drabužis, elektros energijos bei vandens sąnaudos. Apskritai, buitinės technikos gamintojai, atsižvelgdami į išmetamų drabužių kiekius, imasi veiksmų. Pavyzdžiui, kai kurie modernizuoja visų audinių priežiūros technologijas ir skatina pereiti prie aplinkai bei drabužiams draugiškesnių priežiūros įpročių.

Skalbyklės-džiovyklės priežiūra (R. Slavyko nuotr.)

Skirtingiems drabužių audiniams renkuosi skirtingas skalbimo programas. Jos sugalvotos ne šiaip sau. Skiriasi programų trukmė, temperatūra, apsukos, įkrovos dydis, būgno judesiai. Ant drabužių esančios priežiūros etiketės išsamiai nusako, kurią skalbimo programą pasirinkti. Verta žinoti ir tai, ką sugeba pati skalbyklė. Mūsų namuose tiek skalbyklė, tiek džiovyklė gali pasirūpinti vilna bei kitais švelnaus skalbimo reikalaujančiais audiniais. Tą patvirtina ant įrenginių užklijuotas „Woolmark“ ženklas. Kuris gaunamas ne veltui, o tik atitikus aukštus sertifikavimo standartus.

Neperkraunu skalbyklės būgno. Ypač šiandien, išaugus energijos kainoms, verta skalbti daugiau drabužių vienu metu. Tačiau nepamiršti, kad skalbimo mašinos būgno perkrauti negalima. Nuolatinė būgno perkrova gadina tiek įrenginį, tiek ir drabužius. Jų tinkamai neišskalbia, neišskalauja. Lininius audinius gali negrįžtamai palikti dryžuotus. Šiuolaikinės skalbyklės ir džiovyklės yra energetiškai taupios. Skalbyklės aukščiausia energetinė klasė A (po 2021 metų energetinių etikečių pakeitimų), o džiovyklių – A+++. Jei skalbiama ne pilna įkrova, skalbyklė pasveria įkrovos svorį ir pagal tai parenka ciklo laiką. Džiovyklė nustoja džiovinti, kai drėgmės daviklis nusprendžia, kad skalbiniai jau sausi. Tai taip pat yra taupiau, nei džiovinti jau išdžiūvusius rūbus.

Drabužių priežiūra

Renkuosi skystą skalbiklį. Skystas skalbiklis žemoje temperatūroje tirpsta geriau nei skalbimo milteliai. Koncentruoto skysto skalbiklio reikia mažiau, jis efektyviau šalina dėmes, geriau išskalaujamas iš audinių. Dėl prastesnio tirpimo žemoje temperatūroje, skalbimo milteliai atsideda ant vidinių skalbyklės dalių. Jų nematome, tačiau laikui bėgant ima kauptis bakterijos, atsiranda nemalonus kvapas. Jei norime skalbti naudojant skalbimo miltelius, turime skalbti aukštesnėje temperatūroje. Taip sunaudojame daugiau elektros energijos.

Naudoju rekomenduojamą skalbiklio kiekį, kuris nurodytas ant pakuotės. Deja, skalbiklių buityje naudojama per daug. Tai nėra gerai nei piniginei, nei drabužiams, nei aplinkai. Skalbiklio kiekis priklauso nuo vandens kietumo, skalbinių nešvarumų ir skalbiamų drabužių kiekio. Jei skalbiklio panaudojama per daug, jis tinkamai neišskalaujamas. Lieka ant drabužių. Tai prastina jų išvaizdą, dėl likusių skalbimo priemonės likučių gali niežėti odą ir atsirasti nemalonus drabužių kvapas.

Tokie patarimai savaitės pradžiai. Tegul drabužiai mus šildo, puošia, džiugina. Nereikalingi randa namus, o mėgstamais pasirūpinkime, kad nešiotume ilgiau.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją