19,4 tonų – tiek 2018 metais iš gyventojų surinkta pasibaigusio galiojimo ar nebenaudojamų vaistų. Gerai, kad gyventojai vartoja mažiau vaistų ir juos tinkamai utilizuoja. Tačiau didėjantys skaičiai neramina, kad gyventojai yra linkę pirkti daugiau vaistų nei jų suvartoja.

Kaip laikyti vaistus namuose?

Vaistų laikymas namuose priklauso nuo:

  • gyvenimo būdo;
  • vartojamų maisto papildų, vitaminų bei vaistų kiekio;
  • namų išdėstymo;
  • amžiaus;
  • sergamumo;
  • ir kt.

Dažnai vaistai ir papildai yra laikomi keliose namų vietose. Auginant vaikus bei prižiūrint senolius, geriausia, kai pirmosios pagalvos vaistinėlė visuomet po ranka. Kasdien vartojami vaistai ar maisto papildai – lengvai pasiekiami. O retai vartojamas ir naudojamas namų vaistinėlės inventorius atokesnėje vietoje.

Vaistinėlės turinį galima skirstyti pagal:

  • kam skirti vaistai suaugusiam ar vaikui;
  • pagal poveikį: skausmui malšinti, peršalimui ir kt.;
  • pagal konsistenciją: skysčiai, tvarsčiai, tabletės ir kt.

Geriausia, kai vaistai laikomi uždaroje, saulės spindulių nepraleidžiančioje vietoje. Metalinėje, medinėje, plastikinėje, kartoninėje ar kitokioje dėžutėje. Dažnai laikomi stalčiuje ar spintelėje. Svarbiausia, vaikams nepasiekiamoje vietoje. Taip pat, kaip nurodo vaisto gamintojas – sausoje, ne aukštesnėje nei kambario temperatūra vietoje. Pagal naudojimo instrukcijas ir šaldytuve.

Jei dažnai pamirštama apie vaistų vartojimą, gelbsti kasdien vartojamų vaistų dėžutės, kurios pažymėtos dienomis. Papildytos ryto, pietų ar vakaro žymėjimu. Jos puikiai tinka, kai vaistus ar Maisto papildus reikia išgerti būnant darbe, įsimetei į krepšį ir leki. Gelbsti, kai nepameni, ar tą dieną išgėrei vitaminus. Patogu laikyti po ranka, taip virtuvės ar vonios stalviršis nėra nukrautas vitaminais bei maisto papildais.

Dažnai pastebiu, kad namuose vaistai laikome vienoje vietoje, bet skirtingo dydžio dėžutėse, kurios yra per mažos. Vaistai sukrauti į griūvantį bokštą, sunku rasti reikiamus vaistus. Todėl siūlau turėti vieną didesnę dėžutę ir ten sutalpinti visus savo turimus vaistus bei turimą medicinos inventorių.

Štai taip vaistus laikome savo namuose:


Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“
paskyroje.

#SUSITVARKYK, ir viskas bus gerai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)