12-os butų daugiabučio gyventojai lig šiol krosnis kūrena malkomis, nors dujų vamzdis yra palei pat namą.

Moteris pasakojo, kad gyventojai laukia renovacijos, jai pritaria. Tvirtino, kad buvo įtraukti į eilę, bet paskui aiškinta, kad yra sukaupę per mažai lėšų ir renovacijos nebus. Klausia, ar įmanoma kuo nors padėti, kad namas pagaliau būtų atnaujintas.

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis sakė, kad renovacija su kaupiamosiomis lėšomis nesusijusi. Taip pat patvirtino, kad Vytauto g. 31-o namo iš renovacijos eilės laukiančių daugiabučių sąrašo niekas neišbraukė.

Pasak direktoriaus, procesas įstrigo dėl kitų priežasčių. Namo renovacija iki šiol nepradėta dėl suplanuotos kainos. „Konkursas buvo skelbtas keturis kartus, bet neįvyko, nes siūloma per maža kaina. Šauksime namo butų savininkų susirinkimą ir siūlysime keisti investicinį projektą bei didinti kainą. Skaičiuosime, kad kainos atitiktų dabartinius rinkos įkainius“, – aiškino R. Baltaduonis, primindamas, kad pakoreguotam investiciniam projektui vėl turės pritarti didesnė dalis gyventojų.

„Mes renovacijos ne stabdome, o skatiname“, – patikino R. Baltaduonis. Priminė, kad gyventojai renovacijai gauna lengvatinį kreditą. Paskelbus naują kvietimą, pasikeitė bankas. Kreditą teiks nebe „Šiaulių bankas“, o valstybės įsteigta finansų įstaiga „Invega“. Ji garantuoja, kad fiksuotos 3 proc. palūkanos dvidešimčiai metų nekis.

Tačiau yra ir daugiau pasikeitimų – dabar reikalaujama pasiekti aukščiausios A klasės energetinį efektyvumą. Tai kelia atitinkamų iššūkių, nes renovacija brangsta. Pavyzdžiui, privaloma rekuperacinė sistema. Reikalingas storesnis šiltinimo sluoksnis. Taip pat turi būti pakeisti visi langai. „Pasitaiko, kad ne visi gyventojai sutinka keisti langus, nes kai kurie juos būna ne taip seniai keitę“, – kalbėjo direktorius.

Vis tik mano, kad renovuoti daugiabutį yra naudingiau negu nerenovuoti „Per tuos dvidešimt metų gyventojai vis tiek turėtų prižiūrėti ir remontuoti daugiabutį. Jeigu nedarys renovacijos, energijos nesutaupys. Tada teks brangiau mokėti už šildymą“, – sakė R. Baltaduonis.

Priminė, kad šiuo metu papildomai kompensuojamas šildymo būdo keitimas mažųjų daugiabučių, kuriuose įrengtas individualus šildymas, gyventojams, kai šildymo būdu pasirenkama oras-vanduo ar kita šiuolaikinė šildymo sistema.

Vytauto gatvės dalis yra Ukmergės senamiestyje. Dėl namų, kurie patenka į senamiesčio teritoriją, įmonė ruošiasi kreiptis į Kultūros ir Aplinkos ministerijas, kad būtų skelbiamas atskiras kvietimas, reikalaujantis pasiekti žemesnę energetinio efektyvumo klasę. „Kultūros paveldo departamentas neleidžia šiltinti fasado, kai laikoma, kad pastatas turi vertingųjų savybių. Neapšiltinus, sunkiau pasiekti reikalaujamą energetinio efektyvumo klasę“, – aiškino R. Baltaduonis.