Kad ir kaip prižiūrėtumėme savo būstą, ir jo sienos, ir daiktai namuose nėra amžini. Anksčiau ar vėliau atsiranda defektų, kuriuos norime greitai ir pigiai patys susitvarkyti. Šiame 11 metus skaičiuojančiame name jo šeimininkams ramybės neduoda išvaizdą praradę, atsilupę tapetai ir vaikų kambaryje esanti sofa, kuri yra ištepliota flomasteriu.

Kaip išspręsti minėtas problemas, laidoje „Meistro dienoraštis“ rodo ir aiškina auksarankis meistras Ramūnas.

Namo šeimininkams jau kuris laikas ramybės neduoda išvaizdą praradę tapetai. Todėl meistras Ramūnas rodo ir aiškina, kaip nulupti senus tapetus ir užklijuoti naujus.

Pasak meistro Ramūno, tapetų lupimas nėra pats švariausias ir maloniausias darbas. Anot jo, atliekant šią užduoti kyla dulkės, lieka daug šiukšlių. Sunkiau lupti tuos tapetus, kurie turi paviršiaus plėvelę.

„Lengviausiai tapetai lupami juos drėkinant vandeniu. Susidaro pūslės ir tapetai labai lengvai nusiima“, – laidoje pasakoja meistras.

Prieš pradėdamas darbus, Ramūnas rekomenduoja atlikti pasiruošimo užduotis: nuimti grindjuostes, paveikslus, lentynas ir pan. nuo sienos, kuri bus tvarkoma. Tuomet tapetus, kuriuos norime nuplėšti, apipurkšti vandeniu.

Vandeniui įsigėrus į tapetus, pasitelkiama paprasta kempinė, kuria per visą sienos plotą pasiskirstomas užpurkštas vanduo.

Vandeniui įmirkus į tapetus, jie turi labai lengvai nusiplėšti. Likusias atplaišas nuo sienos meistras Ramūnas rekomenduoja grandyti glaistymo mentele.

„Šiuo atveju, nulupus senus tapetus, liko ir klijai, kuriuos mes panaudosime kaip gruntą, vadinasi, gruntuoti sienos mus nebereikės“, – pabrėžia ekspertas ir priduria, kad nuplėšus senus tapetus, reikia palaukti, kol siena nudžius ir tuomet galima pradėti naujų tapetų klijavimo darbus.

Tapetams klijuoti naudojami klijai. Juos, pasak meistro Ramūno, reikia tinkamai pasiruošti.Geriausia tai daryti sekant ant klijų pakuotės esančią instrukciją. Ekspertas, prieš klijuodamas tapetus, išmatuoja jų ir sienos pločius – reikia turėti omenyje, kiek juostų tapetų prireiks.

„Dažniausiai tapetai klijuojami nuo viršaus iki apačios. Tuomet viršuje klijuojama balta juostelė – ji leidžia ne visai lygiai viršuje suklijuoti tapetus“, – sako Ramūnas ir priduria pradeda matuoti sieną nuo viršaus iki apačios, kad žinotų, kokio ilgio tapetų juostą atsipjauti.

Meistras su paprastu buitiniu peiliu atsipjauna reikalingo ilgio tapetų juostą. Kaip teisingai ją nutepti klijais ir, pagaliau, klijuoti ant sienos – žiūrėkite laidos „Meistro dienoraštis“ ištraukoje.
Kaip iš sofos išvalyti dėmes – kitoje laidos „Meistro dienoraštis“ dalyje.

Nauja Delfi.tv laida „Meistro dienoraštis“ – praktinių patarimų laida visiems mėgstantiems patiems atlikti namų ūkio darbus. Nuo plytelių klijavimo iki terasų stogo dengimo. Nuo geriausių valymo priemonių iki dizaino sprendimų. Jūs taip pat galite tapti meistro dienoraščio dalimi: jeigu reikia padėti atlikti smulkų namų ūkio darbą, o gal trūksta švaros patarimo? Kreipkitės! Kiekvieną sekmadienį per Delfi.tv

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)