Lietuvoje galėtų atsirasti medinių daugiaaukščių

Skandinavai jau kurį laiką stato namus iš medžio, kaip saugią ir aplinkai draugišką alternatyvą. Vien dėl to, kad mediena yra lengvai perdirbama medžiaga, kurią vėliau galima panaudoti statant kitus pastatus. Aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė LNK žiniose sako, kad ir Lietuvoje naudoti medieną statybose galima ir tai yra skatinama, tačiau tokia galimybė statant tik žemesnius pastatus. Netrukus tai turėtų pasikeisti.

„Panaudoti medieną statyboje ir dabar yra galima, mes tai ir skatiname. Ta kryptis ir organinių medžiagų panaudojimas yra bendra ir visoje Europos Sąjungoje tai nėra draudžiama. Bet mes kalbame apie papildomas skatinimo priemones ir įsipareigojimus statyti naudojant organines medžiagas“, – pažymi pašnekovė.

Ji tęsia, kad daugiaaukščių namų statyba naudojant konstrukcijas iš medžio galėtų būti leidžiama, tačiau prieš tai reikia įvertinti tokių pastatų saugumą ir suderinti priešgaisrinius reikalavimus.

„Siekiama iš tikrųjų atsakingai įvertinti daugiaaukščių namų statybą iš medienos, nes tokių pastatų yra didesnė gaisringumo riziką ir pan. Tad buvo analizuojama, kaip galėtų keistis normos, statant aukštesnius medinius pastatus nei iki šiol. Lygiagrečiai keičiami ir priešgaisriniai reikalavimai. Leidžiant taikyti šitą medžiagą aukštesniuose pastatuose ir įvertinant papildomas apsaugos priemones. Norint atsakingai tai daryti, diskusijos užtrunka“, – tikina D. Veličkaitė-Matusevičė.

Numatoma finansinė parama

Vyriausybės programoje yra numatyta, kad nuo 2024 metų visų visuomeninių pastatų statybai turės būti naudojamos ir organinės medžiagos. Anot aplinkos viceministrės, toks tikslas ir suformavo uždavinius peržiūrėti priešgaisrinius reikalavimus pastatams, kad jie būtų pakeisti taip, jog ne ti leistų statyboms naudoti organines medžiagas, bet ir užtikrintų tokių statinių saugumą.

„Yra kelios kryptys, kuriomis šiuo metu dirbama, tai priešgaisrinių reikalavimų peržiūra. Priešgaisrinius reikalavimus nustato Vidaus reikalų ministerija. Šiuo metu jie yra parengę priešgaisrinių reikalavimų dokumentą, kuriame bus leidžiama aukštesniuose pastatuose naudoti medieną kaip konstrikcinę medžiagą. Jame numatyti ir tam tikri reikalavimai dėl priešgaisrinių reikalavimų, kad tokiuose pastatuose būtų saugu.

Jeigu kalbėtume apie medžiagų pabrangimą, tai mes nekalbame apie tai, kad bus privalu statyti brangesnius pastatus, ypač kai tų žaliavų turime čia, Lietuvoje, ir yra numatomos priemonės vystyti gamybinius pajėgumus Lietuvoje, skirti tam Europos Sąjungos paramą ir tikimės, kad lygiagrečiai tą paramą pritaikius, galimybės didės“, – apie būsimus pokyčius pasakoja pašnekovė.

Mediniai pastatai

Jos teigimu, visam statybų sektoriui numatoma piniginė parama, kad Lietuvoje atsirastų galimybė statyti pastatus iš medinių konstrukcijų.

„Yra numatoma labai konkreti piniginė parama gamybiniams pajėgumams. <...> Taip pat numatoma papildoma parama pastatų renovacijai, jeigu bus naudojamos organinės medžiagos, ir parama pilotiniams projektams, kurie pirmiausiai išbandytų tam tikrus medinės konstrukcijos ar kitus elementus, pavyzdžiui, renovuojant daugiabučius“, – pasakoja D. Veličkaitė-Matusevičė.

Visą pokalbį žiūrėkite LNK žiniose.