„Skardinis stogas ir toliau išlieka populiariausiu pasirinkimu mūsų šalyje. Tam įtakos turi keli dalykai – kaina ir patikimumas. Egzistuoja labai daug skirtingų skardų rūšių – nuo skardos skirtos ūkiniams pastatams iki variantų, kurie naudojami statant prabangius namus“, – sako R. Eismontas.

Visgi pašnekovas teigia, kad esminis skardinio stogo privalumas – efektyvumas. Nors daugeliui atrodo, kad skardos stogai yra labai plonyčiai, visgi atlikti tyrimai rodo, kad jie daug geriau sulaiko šilumą bei vasaros metu sulaiko kaitrius saulės spindulius.

„Lietuvoje temperatūrų kaita yra didelė, todėl skardinis stogas yra naudingas, kadangi jis ir mažiau „išleidžia“ šilumos, ir kartu vasaros metu tokie namai daug lėčiau įkaista, kadangi šiuo atveju stogo efektyvumas yra 15 – 25 proc. didesnis, jeigu lygintume su kitomis dangomis. Žinoma, tai priklauso ir kokia stogo spalva bei kokiomis medžiagomis jis padengtas, bet skardinis stogas šiuo atveju yra daug efektyvesnis už kitus“, – sako pašnekovas.

„Jungtinėse Amerikos Valstijose yra paskaičiuota, kad skardiniai stogai gali sutaupyti net iki 40 proc. energijos. Lietuvoje šis skaičius turėtų būti tikrai mažesnis, tačiau kiek teko domėtis ir kalbantis su klientais pastebime, kad skardiniai stogai yra tikrai efektyvūs šilumos taupymo klausimu“, – sako R. Eismontas.

Skardinis stogas – ilgaamžiškesnis

Skardinis stogas yra daug ilgaamžiškesnis už bitumines, betonines čerpes, šiferio ir kitas dangas.

„Skardiniai stogai yra daug ilgaamžiškesni už kitus stogo dangos tipus. Skaičiuojama, kad skardinis stogas gali tarnauti iki 50 metų, kai tuo tarpu kitų rūšių dangos gali nusidevėti ir turėtų būti keičiamos kas 15 – 20 metų. Todėl ieškantiems racionaliausio sprendimo, skardinis stogas yra optimaliausias variantas“, – sako R. Eismontas.

„Bet dabar kalbėti apie tai, kad uždengsi stogą ir jis visus tuos metus bus toks – būtų sunku. Daug lietuvių ant stogų montuoja saulės kolektorius, ateityje tai turėtų dar labiau populiarėti, bet kokybės prasme skardinis stogas turėtų tarnauti ilgiausiai iš visų naudojamų dangų“, – sako R. Eismontas

Saugi stogo danga

„Skardiniai stogai yra daug saugesni gaisro atveju. Jie yra impregnuoti specialiomis medžiagomis, kurios yra daug labiau atsparesnės ugniai. Taip pat reikia nepamiršti, kad nuo skardinio stogo susikaupęs sniegas nuslenka daug greičiau, jis ten „neužsistovi“, todėl sniegas nespaudžia stogo ir jam nekyla didesnis pavojus“, – sako R. Eismontas.

Tačiau, kad skardiniai stogai daugelį atbaido dėl to, kadangi yra manančių, kad lietaus metu krentantys lašai stipriai girdisi namuose.

„Negaliu neigti, kad taip nėra, tačiau tai labiau susiję su stogo konstrukcija ir izoliacija. Jeigu stogas yra profesionaliai įrengtas, tai tikrai yra išsprendžiama. Garsas nėra labai susijęs su stogo danga, tai labiau susiję su jo įrengimu. Žinoma, skardinis stogas visada skleis daugiau garso išorėje, bet ne namo viduje, stogdengiai dengdami tokį stogą žino visas priemones ir technologijas, kaip garsą sumažinti“, – sako R. Eismontas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)