Pirmiausia, reikia suprasti, kad jeigu ant jūsų langų kaupiasi kondensatas, reiškia, jūsų būstas per retai vėdinamas, jame labai drėgna. Tad geriausia tokiais atvejais ieškoti langų rasojimo priežasties ir susidoroti su ja. Visgi, jeigu ilgesniam procesui neturite kantrybės ir norite tiesiog greičiau atsikratyti kondensato ant langų, tokiu atveju galima išmėginti paprastus, daug laiko ir lėšų nereikalaujančius būdus.

Vėdinimas

Atidaryti langą – atrodo, paprastas ir elementarus patarimas, tačiau neretai jis pasiteisina. Mat, atidarius langą bent minimaliai sumažėja skirtumas tarp lauko ir patalpos temperatūros, taip pat vėdinant namus pašalinamas drėgmės perteklius. Tam, kad pašalintumėte drėgmė, galite naudoti ir oro sausintuvą.

Jeigu esate pasiruošę kurį laiką pabūti šaltesniuose namuose, galite langus atidaryti visuose kambariuose, palikti atviras jų duris, kad per grynas oras imtų cirkuliuoti visuose namuose. Nepamirškite vėdinti ir vonios kambario, visais metų laikais šioje patalpoje drėgmės yra daugiausiai. Atidarant langus net tik 20 minučių per dieną galima smarkiai sumažinti kondensato ir drėgmės poveikį namuose.

Rasojantis langas

Laikykite, jei įmanoma, atidarytus langus, kai gaminate maistą, džiovinate drabužius. Šių procesų metų drėgmė namuose pasklinda akimirksniu.

Indų ploviklis

Kiek įdomesnis patarimas, kaip sumažinti kondensato kaupimosi ant langų – indų ploviklis. Rekomenduojama tiesiog juo pavilgyti sausą šluostę ir pavalyti langą tose vietose, kuriose jis paprastai rasoja. Užtepus indų ploviklio ant lango, reikia jį ten ir palikti, nenuvalyti su vandeniu. Portale „Express.co.uk“ šiuo patarimu pasidalijęs vyras teigia, kad jis jam suveikė: „Kitą rytą ant lango kondensato nebuvo“. Kaip yra iš tiesų, galime įsitikinti tik pabandę, tačiau reikia nepamiršti, kad geriausia šalinti langų rasojimo priežastį – drėgmės patalpoje perteklių.

Drėgmės surinkėjas

Langų valytuvas

Socialiniuose tinkluose dalijamasi ir kitais būdais, kaip atsikratyti kondensato ant langų. Vienas tokių – patarimas su kondensatu kovoti naudojant specialų įrankį langams valyti. Kai socialinių tinklų vartotojai teigia, kad su specialiu vandens traukėju nuvalytas langas po kelių dienų rasoja mažiau. Sunku paaiškinti, kodėl, tačiau, pasak feisbuko vartotojų, jie pastebėjo tokią tendenciją.

„Delfi būstas“ pats išbandė patarimą. Kitą dieną, po langų nuvalymo specialiu minėtu įrankiu, langai kondensatu nepasidengė, tačiau sunku pasakyti, ar taip nutiko dėl langų valymo, ar dėl oro sąlygų. Reiktų paminėti, kad po kelių dienų tas pats langas vėl buvo pasidengęs rasa.

Rasojantis langas

Perkelkite kambarinius augalus ir baldus

Kambariniai augalai, augantys namuose ant palangių, natūraliai išskiria drėgmę į orą. Profesionalai rekomenduoja šaltesniais mėnesiais perkelti juos toliau nuo lango, kad sumažėtų jų išskiriamo vandens kiekis. Taip pat rekomenduojama patraukti ir baldus, ypač, jei įmanoma, kuo toliau nuo išorinių kambarių sienų, kad oras galėtų lengvai cirkuliuoti.

Užtikrinkite, kad jūsų namuose būtų gera izoliacija

Kalbame tikrai ne apie garso izoliaciją. Gali būti, kad jūsų namuose per daug drėgmės yra ir dėl to, jog ją praleidžia sienos ar net patys langai. Kitaip tariant, gali būti, kad esate arba per daug izoliavęsis nuo šalčio ir į patalpas nepatenka reikiamas kiekis oro, arba izoliacijos yra per mažai ir į vidų besiveržiantis šaltas oras kovoja su patalpų šiluma ir taip atsiranda kondensatas. Dažnai kondensatas ant langų kaupiasi dėl to, kad patys langai nėra sandarūs, todėl labai svarbu juos tinkamai apžiūrėti ir jei tik kažkurioje vietoje jaučiamas šalčio tiltas, reikia tą vietą izoliuoti. Taigi, reikia įsitikinti, ar nuolat rasojantys langai nėra ženklas apie didesnes jūsų namų problemas.

Rasojantys langai

Reguliuokite kambario temperatūrą

Nuolatinė, pastovi šiltų patalpų temperatūra neleis paviršiams atšalti tiek, kad kauptųsi kondensatas. Kitaip tariant, patalpų šildymas nebūtinai turi būti įjungtas nuolat visą dieną, galima naudoti laikmatį, kad šildymas būtų įjungtas šalčiausiais laikotarpiais arba tam tikram laikui naktį. Šildomi paviršiai neleis susidaryti kondensatui. Tai ypač svarbu toms patalpoms, kurios neturi geros izoliacijos.

Kodėl kondensatas žalingas?

Nors kondensatas pats savaime nėra problema, jei jis nevalomas, gali susidaryti drėgmė ir puiki terpė pelėsiui veistis. Jei pelėsis kaupiasi, jis gali kelti grėsmę jūsų sveikatai ir pažeisti namų audinį.

Kaip aiškinama portale „Express.co.uk“, pelėsio sporų įkvėpimas ar prisilietimas prie jų gali sukelti alerginę reakciją, pavyzdžiui, čiaudulį, slogą, paraudusias akis ir odos bėrimą. Pelėsiai taip pat gali sukelti astmos priepuolius.

Pelėsis veši drėgnoje ir vėsioje aplinkoje, todėl dažniausiai aptinkamas tokiose patalpose kaip virtuvė ar vonios kambarys. Jeigu vis dėlto jums nepadėjo nė vienas patarimas ir jūsų namų langai toliau rasoja, labai svarbu rytais kondensatą nuo langų nuvalyti popieriniu virtuviniu rankšluosčiu ar pan., kad jis toliau nebėgtų, nebūtų puikios terpės pelėsiui ir, aišku, patalpa dar labiau nedrėgtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją