Inspekcija rašo, kad statybą leidžiančio dokumento (SLD) privalomumas yra nustatomas pagal statinio kategoriją, statybos rūšį, statinio paskirtį bei teritoriją, kurioje yra žemės sklypas. Atvejai, kada privalomas SLD naujo statinio statybai, nurodyti Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 1 punkte bei statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 1 punkte.

Atvejai, kada privaloma gauti SLD griovimui, nurodyti Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 7 punkte – t. y. ypatingojo ar neypatingojo statinio griovimui, išskyrus atvejus, kai statinys griaunamas vykdant teismo sprendimą ar Statybos inspekcijos privalomąjį nurodymą, griaunamas krašto apsaugos tikslams skirtose teritorijose esantis neypatingasis statinys arba nedarant fizinės įtakos kitiems savininkams priklausančio turto būklei išardomos (pašalinamos) statinio dalys, likusios po statinio avarijos ar stichinės nelaimės, pašalinamos sunykusio, sugriuvusio statinio likusios dalys, nugriaunamas atskirai stovintis neypatingasis statinys, pastatytas ne anksčiau kaip prieš 50 metų ir nepatenkantis į kultūros paveldo objekto teritoriją ar kultūros paveldo vietovę.

Statybos įstatymo 24 straipsnio 3 dalyje nurodyta, kad statinio projektas turi būti parengtas, kai privaloma gauti šio įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 1–7 punktuose nurodytus SLD.

Taigi, nustatyti statinio kategoriją reikia vadovaujantis statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ nuostatomis, atsižvelgiant į statinio parametrus ir požymius.

Norint išsiaiškinti, ar konkrečiu atveju privaloma gauti SLD statinio nugriovimui ar naujai statybai, pirmiausia reikia nustatyti statinio kategoriją (vadovaujantis STR 1.01.03:2017 nuostatomis).

Jei planuojama nugriauti neypatingos kategorijos pastatus, kuriems taikomos Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 7 punkte nurodytos išimtys (griaunami statiniai nepatenka į kultūros paveldo objekto teritoriją ar kultūros paveldo vietovę ir pastatyti ne anksčiau kaip prieš 50 metų), tuomet neprivaloma rengti griovimo aprašą ir gauti SLD. O planuojant nugriauti neypatingos kategorijos pastatą, kuris nepatenka į Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 7 punkte nurodytas išimtis ar nugriauti ypatingos kategorijos pastatą, privaloma parengti projektą ir gauti SLD.

Nesudėtingų statinių griovimui neprivalomas SLD.

VTPSI atkreipia dėmesį, kad planuojant statyti gyvenamosios paskirties pastatą SLD privalomas visais atvejais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją