Kaip informuoja Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), žinotina, kad žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo savo naudojamuose žemės sklypuose vykdydami ūkinę ir kitą veiklą, nepažeisti gretimų žemės sklypų savininkų ar naudotojų ir gyventojų teisių ir įstatymų saugomų interesų.

Taigi, kiekvienu konkrečiu atveju reikėtų išsiaiškinti ar kelio užtvaras yra statinys ar kilnojamas daiktas. Primenama, kad statinys yra nekilnojamasis daiktas (pastatas arba inžinerinis statinys), turintis laikančiąsias konstrukcijas, kurios visos (ar jų dalis) sumontuotos statybos vietoje atliekant statybos darbus.

Užtvaras

Civilinio kodekso 1.98 straipsnyje nustatyta, kad:

  • daiktai, kaip civilinių teisių objektai, skirstomi į kilnojamuosius ir nekilnojamuosius;
  • daiktai, kuriuos galima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės, laikomi kilnojamaisiais, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

„Pažymime, kad Statybos įstatymo ir jo įgyvendinamųjų teisės aktų (statybos techninių reglamentų) nuostatos netaikomos kilnojamųjų daiktų padėjimui (laikymui) žemės sklype ant statinio ar jo dalių.
Jeigu kelio užtvaras būtų statinys, tai svarbu žinoti, kad statinių kategorijos, atsižvelgiant į jų individualius parametrus, nustatomos vadovaujantis statybos techniniu reglamentu STR, kuriuo nurodyta, kad objektai, kurių statinio matmenų įvertinimo koeficientas K < 10, nelaikomi nesudėtingaisiais statiniais ir jiems netaikomi Statybos įstatymo reikalavimai. Statinio matmenų įvertinimo koeficientas K apskaičiuojamas pagal STR 1.01.03:2017 22.4 papunktyje pateiktą formulę“, – teigia VTPSI.

Atvejai, kada privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD) nesudėtingojo statinio statybai, nurodyti statybos techniniame reglamente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją