Radiatoriai po langais – įprastas sprendimas. Retai kada kyla noras juos perkelti, o jeigu ir atsiranda tokių planų, tikrai turi kilti klausimas, ar galima tai daryti ir kodėl jiems skirta vieta yra būtent po langu? Vilnius Tech Pastatų energetikos katedros vedėjas Artur Rogoža paaiškina, kad tokia radiatorių vieta grįsta racionaliomis priežastimis. Jų, pasak mokslininko, yra mažiausi dvi.

„Lango šiluminė varža paprastai būna mažesnė nei sienos, stiklo paviršiaus temperatūra taip pat žemesnė nei sienos paviršiaus. Siekiant sumažinti žmogaus, esančio patalpoje, diskomfortą, radiatoriaus po langu pagalba sudaroma „šiluminė užuolaida“ – kylančio į viršų šilto oro srovė (kažkiek primena prekybos centruose įrengtas durų oro užuolaidas). Be to, šalia stiklo kylantis šiltas oras sumažina jų rasojimo tikimybę. Antra priežastis – po langu dažniausiai yra įrengta palangė, po kuria tiesiog patogu iš dalies paslėpti radiatorių. Šioje vietoje retai numatomi baldai, o radiatorius neužima jų vietos ant aklinų sienų“, – paaiškina A. Rogoža.

Tačiau vis tik jeigu fizika jums nė motais, ar galima daugiabučiame name perkelti radiatorių kada tik panorėjus? Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija teigia, kad Statybos įstatymas ir jo poįstatyminiai teisės aktai nedraudžia radiatorių (šildymo prietaisą) perkelti į kitą vietą.

„Šildymo prietaisų vietos keitimas toje pačioje patalpoje, nekeičiant šildymo prietaisų galios ir pajungimo schemos yra statinio paprastasis remontas. Tokių darbų atlikimui statybą leidžiantis dokumentas neprivalomas.

Tuo pačiu pažymime, kad pagal energetikos ministro patvirtinto Šilumos gamybos statinių ir šilumos perdavimo tinklų, statinių (šildymo ir karšto vandens sistemų) statybos rūšių ir šilumos gamybos ir šilumos perdavimo įrenginių įrengimo darbų rūšių aprašo nuostatas, keičiant šildymo prietaisų vietą toje pačioje patalpoje, nekeičiant šildymo prietaisų galios ir pajungimo, ypatinguose statiniuose ir daugiabučiuose gyvenamuose namuose būtinas pastato paprastojo remonto aprašas, pertvarkant šildymo sistemą. Atliktų darbų atitikimą paprastojo remonto aprašui turi patvirtinti pastato valdytojas“, – pažymima VTPSI pateiktame atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją