Kaip informuoja Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), žinotina, kad statinio kapitalinis remontu vadinama statyba, kurios tikslas yra pertvarkyti statinį: pakeisti statinio laikančiąsias konstrukcijas, nekeičiant statinio išorės matmenų (ilgio, pločio, aukščio ir pan.). O statinio paprastasis remontas (einamasis remontas) – statyba, kurios tikslas – atnaujinti statinį jo nerekonstruojant ar kapitališkai neremontuojant. Statinio rekonstravimu laikoma statyba, kurios tikslas – perstatyti statinį: pakeisti statinio laikančiąsias konstrukcijas, pakeičiant statinio išorės matmenis (ilgį, plotį, aukštį ir pan.).

Uždara terasa

Primintina, kad detalesnis kiekvienos statinio statybos rūšies išaiškinimas nurodytas statybos techninio reglamento STR 1.01.08:2002 „Statinio statybos rūšys“.

„Taigi, jeigu neįrengiamos naujos pastato laikančios konstrukcijos, o tik užpildomi tarpai tarp laikančiųjų konstrukcijų sienomis (save laikančiosiomis) taip sukuriant patalpą, tai tokie statybos darbai laikomi pastato paprastuoju remontu, keičiančiu pastato išvaizdą“, – aiškinama VTPSI pranešime.

Uždara terasa

Taip pat žinotina, kad jeigu nurodyti darbai (uždarant atviros verandos (po esamu stogu) erdvę) yra atliekami perstatant esamo statinio laikančiąsias konstrukcijas, pvz. pakeičiant bet kurias laikančiąsias konstrukcijas kitomis laikančiosiomis konstrukcijomis, įrengiant naujas laikančiąsias konstrukcijos, pašalinant dalį esančių laikančiųjų konstrukcijų ir tuo pakeičiant (padidinant, sumažinant) bet kuriuos statinio išorės matmenis – ilgį, plotį, aukštį, skersmenį ir pan., tokie statybos darbai priskirtini rekonstrukcijai.

Jei nurodyti statybos darbai atliekami pertvarkant statinio laikančiąsias konstrukcijas, t.y. kai jos stiprinamos (išskyrus esamų angų užtaisymą), silpninamos, pakeičiamos (dalinai ar visos) to paties ar kito tipo laikančiosiomis konstrukcijomis – tokie statybos darbai priskirtini kapitaliniam remontui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją