Čia geriamojo vandens kokybe, nuotekų surinkimu ir valymu rūpinasi UAB „Plungės vandenys“. Būtent šios įmonės avarinės tarnybos numeris renkamas įvykus gedimams vandentiekio ir nuotekų tinkluose. Iškvietimai kaip iš gausybės rago ima piltis prasidėjus vasarinėms liūtims, kada nuo paviršinių nuotekų ima kimštis ne tik lietaus, bet ir buitinių nuotekų surinkimo tinklai.

Tada ne vienam tenka susidurti su itin nemalonia situacija, kai gausiau lyjant smirdančiomis nuotekomis ima tvinti kiemai bei rūsiai. Kad šito būtų išvengta, „Plungės vandenys“ reguliariai tikrina, ar paviršinės nuotekos nepatenka į buitinių nuotekų tinklus.

Regis, tai turėtų būti bendras visų interesas, tačiau realybė kiek kitokia. Įmonės darbuotojams neretai tenka susidurti su atvejais, kai gyventojai nenoriai įsileidžia į savo valdas. Visai neseniai įvyko konfliktas su Rietavo g. 118 namo administratore.

Kaip „Žemaičiui“ papasakojo „Plungės vandenų“ paviršinių nuotekų tvarkymo meistras Matas Jankus, sausio 23 dieną, atliekant planinį patikrinimą prie minėto daugiabučio namo, Plungėje, buvo nustatytas pažeidimas – neteisėtas lietaus nuotekų vamzdyno prijungimas prie įmonės buitinių nuotekų šulinio.

Pasak meistro, namo administratorė, pamačiusi „Plungės vandenų“ darbuotojus, nuėmusius dangtį ir apžiūrinčius šulinį, ėmė juos visaip koneveikti ir varyti iš daugiabučio teritorijos, net grasino iškviesti policiją ir pasirūpinti, kad jaunasis specialistas būtų atleistas iš darbo.

Nepaisant tokio nekultūringo moters bendravimo, M. Jankus toliau dirbo savo darbą, užpildė tikrinimo aktą, paaiškino namo administratorei nustatytą pažeidimą ir skyrė terminą trūkumams pašalinti.

Atvykęs prie to paties namo likus vienai dienai iki duoto termino pabaigos, M. Jankus pastebėjo, kad jokie tvarkymo darbai nevyksta. Pasak jo, tik perspėjus dėl gresiančių piniginių baudų, administratorė sukruto, kreipėsi į „Plungės vandenų“ direktorių, kad pratęstų terminą. Buvo duota papildomai laiko.

Paskutinę besibaigiančio prailginto termino dieną vėl atvykęs prie Rietavo g. 118 namo, M. Jankus dar kartą, jau dalyvaujant žurnalistams, turėjo išklausyti pasipiktinusios namo administratorės priekaištų apie neva jo netinkamą darbą ir nepagarbų elgesį. Su žurnalistais bendrauti moteris kategoriškai nenorėjo, neleido fotografuoti ir nurodė apskritai pasišalinti iš daugiabučio teritorijos.

Matydamas, kad jo žodžių visai nepaisoma, M. Jankus paskambino įmonės valymo įrenginių viršininkui Giedriui Tubučiui. Šis atvykęs taip pat ilgokai turėjo klausytis priekaištų apie privačios valdos pažeidimą ir t.t. Galų gale prieita prie susitarimo, kad šulinys bus sutvarkytas taip, kaip jau anksčiau buvo nurodyta.

Ko taip purkštauta ir rėkauta, liko neaišku. Pažeidimą namo gyventojai pašalino, bet jauno specialisto už grubų bendravimą ir grasinimus pasirūpinti, jog lėks iš darbo, niekas neatsiprašė. Sąžiningas darbas, ypač atliekamas jauno žmogaus, mūsuose dar ne visiems patinka, tad ko stebimės, kad jaunimas į užsienį dairosi? Juk ne amžius rodo žmogaus brandą, o normalus dalykiškas bendravimas.

„Plungės vandenys“ savo ruožtu nori priminti, kad Administracinio nusižengimo kodekso 332 straipsnio 2 dalis nurodo, jog savavališkas prisijungimas prie vandens tiekimo ar nuotekų šalinimo tinklų ar prisijungimas prie šių tinklų pažeidžiant teisės aktuose nustatytus reikalavimus, nuotekų išleidimas pažeidžiant teisės aktuose nustatytus reikalavimus užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 30 iki 60 eurų ir įmonėms ar jų vadovams nuo 70 iki 140 eurų.

Jei abejojate, ar jūsų valdomoje teritorijoje esantys paviršinių nuotekų surinkimo tinklai yra įrengti tinkamai, suskubkite kreiptis į „Plungės vandenis“ telefonu 8 698 50096. Vasario ir kovo mėnesiais įmonės darbuotojai geranoriškai atvyks ir nustatys, kur nuvedamas lietaus ar drenažinis vanduo. Jei bus nustatytas paviršinių nuotekų tvarkymo pažeidimas, nebus taikomas atgalinis metinis mokestis.