Plytelės – itin universalus pasirinkimas, tinkantis tiek vonios kambariui ar virtuvei, tiek svetainei. Ypač patogu, kad plytelėmis kloti galima ir grindis, ir sienas, o skirtingi ornamentai, spalvos ar raštai gali net padėti atskirti erdves ar optiškai padidinti erdvę.

Ekspertai sako, kad plytelės – viena geriausiai šilumą praleidžiančių medžiagų, todėl jas rekomenduoja dėti ant šildomų grindų, tokiu būdu šiluma sklis tolygiai. Parduotuvių lentynose galite rasti ne tik klasikinių, laikui nepavaldžių spalvų ir raštų plytelių, bet ir stilingų bei karščiausių šių metų naujienų.

2023 m. populiarios žemiškos spalvos ir natūralios tekstūros

Šiemet ypač madingas natūralumas. Šilti, žemiški spalvų tonai – smėline, ruda, šviesiai pilka, žalsva, medžio ar akmens imitacija. Toks pasirinkimas leis sukurti jaukų, elegantišką ir laikui nepavaldų interjerą, kuris išliks aktualus dar ne vienerius metus. Todėl, norintiems būti ne tik madingiems, bet ir stilingiems, vertėtų rinktis žemiškų ir natūralioje gamtoje vyraujančių spalvų ar tekstūrų plyteles.

Dar vienas atspalvis, mušantis populiarumo rekordus – molio spalva bei imitacija. Tiek molio tekstūros efektas, tiek sodri tamsiai oranžinė spalva šiemet itin paklausūs. Gera žinia ta, kad toks pasirinkimas itin universalus – tinka tiek vonioje, virtuvėje, tiek svetainėje ir dera prie 2023 m. populiariausios spalvos – „Viva Magenta“.

Norintiems ryškių spalvų ir raštų – gamtos motyvai

Taip pat 2023 m. populiarumo viršūnėje vyrauja gamtos raštai – gėlės, palmių lapai ar kitų augalų motyvai. Šis pasirinkimas ypač populiarus vonios kambario sienoms. Ekspertai tokio dizaino plytelėmis rekomenduoja dekoruoti ne visą patalpą, bet, pavyzdžiui, vieną vonios kambario sieną – taip išlaikysite stilingą, bet kartu ir madingą interjerą, jis nevargins ir laikui bėngant nepabos.
Jei gamtos motyvus norite naudoti ir virtuvės interjerui, ekspertai pataria rinktis minimalesnius, ne tokius masyvius raštus. Patariama gamtos elementus pamaišyti su natūraliomis, žemiškomis spalvomis. Tokia kombinacija suteiks virtuvei gyvumo.

Nors šių metų tendencijos gali jums pasirodyti ypač patrauklios ir populiarios, ekspertai pataria atsižvelgti į bendrą jūsų namų interjero stilių ir jame vyraujančias spalvas. Verta atkreipti dėmesį, kad ryškios spalvos ir raštai vargina ir greitai pabosta, todėl prieš renkantis, reikėtų gerai apsvarstyti.

Virtuvės plytelės

Svarbu atsižvelgti į slidumą bei patvarumą

Renkantis plyteles, svarbi ne tik jų spalva ir raštas, bet ir patvarumas bei pritaikomumas skirtingose patalpose. Ekspertai pataria pirmiausia dėmesį atkreipti į PEI indeksą – plytelių nusidėvėjimo žymėjimą.

Jei ant pakuotės matote skaičių 1 – PEI indeksas yra žemas, tai reiškia, kad plytelės nusidėvės greičiau. 3-5 PEI indekso medžiaga tinka tose namų vietose, kur judėjimas didesnis, galimas didesnis vandens ar purvo kiekis, pavyzdžiui, koridoriuje ar prie lauko durų.

Plytelės dažnai naudojamos vonios kambaryje, kur patenka nemažai vandens, todėl, renkantis, svarbu atsižvelgti į plytelių slidumą, kuris ant pakuočių žymimas A,B,C raidėmis. C raide žymimos mažiausios slidžios plytelės. Taip dažniausiai pažymėtos matinės, su įspaustais raštais plytelės, jas rekomenduojama rinktis vonios kambaryje, virtuvėje, ar kitose patalpose, kur drėgna ir yra didelė tikimybė paslysti.

Plytelės – ne tik interjero detalė

Išsirinkus tinkamo tipo ir spalvos medžiagą, galima ne tik sukurti jums jaukų namų stilių, bet ir optiškai padidinti namų erdvę ar palengvinti buities darbus. Jei ketinate plytelėmis kloti nedidelę erdvę, ekspertai rekomenduoja rinktis didelių matmenų arba rektifikuotas plyteles. Tokiu atveju klijuojant bus mažiau matomų jungimo siūlių ir erdvė atrodys vientisesnė.

Anot ekspertų, renkantis plytelių spalvą, vertėtų atsižvelgti ne tik į tendencijas, bet ir praktiškumą, pavyzdžiui, voniai rinktis šviesius atspalvius, kurios neapsunkina erdvės ir ją vizualiai praplečia. Jei išsirinkote stačiakampio formos plyteles, jas ekspertai rekomenduoja klijuoti horizontaliai – taip optiškai padidinsite erdvę.

Virtuvėje, priešingai nei vonios kambaryje, reikėtų vengti baltų, šviesių tonų plytelių, kadangi tokiu atveju visi nešvarumai taps labiau pastebimi. Geriau rinktis apdailą su raštais ar mozaikomis, taip purvas ir riebalai bus sunkiau matomi. Virtuvės sienoms ekspertai pataria rinktis blizgaus paviršiaus plyteles – jos atspindi šviesą ir suteikia daugiau apšvietimo patalpoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją