Nereikia pirkti brangiausių plytelių

Pasak interjero dizainerės, viena didžiausių problemų senos statybų butų yra pasenusi kanalizacijas ir santechnika bei kreivos betoninės sienos. Todėl ji rekomendavo pagal galimybes ir finansus daryti remontą iš esmės, atnaujinant tiek kanalizacijos įvadus, tiek pačius santechnikos prietaisus ir plyteles.

„Jei finansai labai nedideli, o norisi visiškai atsinaujinti vonios kambarį, visada patariu daryti tik kosmetinį remontą be didelių griovimų. Tai yra pakeisti praustuvą nauju, perkant kartu su spintele, perdažyti naujai plienines vonias, kurios dažniausiai būna praradusios spalvą, bei perdažyti plyteles, nes rinkoje yra pirkti ir plytelėms skirtų dažų.

Taip pat galima patarčiau atsinaujinti ir kitus vonios aksesuarus, šviestuvus bei detales, kurie nekainuoja daug, tačiau labai daug prisideda prie bendro vonios kambario vaizdo ir jaukumo sukūrimo“, – patarė J. Bingelytė.

Pasak dizaino specialistės, populiariausia ir praktiškiausia patvarumo ir kainų atžvilgiu rinktis plyteles tiek sienoms, tiek grindims.

Vonios remontas

Ji atkreipė dėmesį, kad kokybiškesnių plytelių kainos svyruoja nuo 20 eurų už kvadratinį metrą. Visgi, nereikia manyti, kad paklojus 80 eurų už kvadratinį metrą, plytelė bus daug kartų geresnė nei pirkta už 30 eurų.

„Kaip ir visur, plytelėse galioja ta pati taisyklė, kad pirkėjas moka ne tik už prekės kokybę, bet ir už vardą ir dizainą. Iš praktinės ir estetinės pusės, visuomet rekomenduoju rinktis plyteles didesnio formato (bent jau 60x60cm), nes didesnio formato plytelės sukuria vientisesnį sienos vaizdą, kas vizualiai ir praplečia nedidelį vonios kambarį“, – aiškino J. Bingelytė.

Įvardijo, kam geriau netaupyti

Dizainerė pabrėžė, kad plytelės ir santechnikos prietaisai yra patys svarbiausi elementai, kuriuos renkantis nereikėtų taupyti.

Grindims ji rekomendavo rinktis kokybiškesnes akmens masės plyteles ir nepataupyti. Sienų plytelės gali būti pigesnės – tinka tiek keramikinės, tiek akmens masės, tačiau jos neturėtų būti storesnės nei 10 mm, svarbu, kad patiktų dizainas ir tiktų prie bendro vaizdo.

„Tokiems dalykams kaip keraminė santechnika (praustuvas, klozetas, vonia) siūlau tikrai netaupyti, geriau rinktis tikrai žinomus gamintojus, kadangi tai intensyvaus naudojimo daiktai, o juos pakeisti nėra taip paprasta.

Renkantis santechnikos prietaisus siūlyčiau apeiti bent kelis salonus ir paklausinėti konsultantų kokius prietaisus ir kokių gamintojų rekomenduotų, ką rinktųsi pats sau į namus, dažniausiai visi linkę nuoširdžiai atsakyti ir pakonsultuoti. Renkantis vonią ypatingai svarbu išbandyti ją patiems, įlipti, atsigulti, nes vonia turi būti patogi ir tinkamo dydžio. Yra klaidinga galvoti, kad vonia turi būti kuo didesnė, nes vidutinio ūgio žmonėms net ir 170 cm vonia kartais būna per didelė ir pradeda jose skęsti“, – paaiškino J. Bingelytė.

Kada geriau rinktis dušą, o kada vonią?

Anot jos, nuspręsti, ką geriau rinktis – dušą ar vonią – reikia pagal šeimos narių įpročių ir norų. Ji pastebėjo, kad yra žmonių, dažniausiai moterų, kurioms vonia yra būtinas dalykas ir be jos neįsivaizduoja gyvenimo.

Tačiau dizainerė atkreipė dėmesį, kad dauguma dirbančių žmonių renkasi turėti dušą, nes tai yra patogiau kasdienai.

Vis dėlto, jeigu tai yra šeima su mažais vaikais arba planuojanti turėti vaikų, specialistė patarė rinktis vonią, nes ją visada galima naudoti ir kaip dušą. Dirbantiems žmonėms, kurie nemėgsta gulėti vonioje, patogiau įsirengti dušą.

Planą reikia pasiruošti iš anksto

J. Bingelytė įvardijo, kad prieš pradedant vonios atnaujinimą ar įrengimą, pradžioje svarbiausia tiksliai apgalvoti ir suplanuoti vonios išdėstymą: kur stovės klozetas, kur dušas, kokio pločio jis bus, ar dėsis latakas ar trapas, kurioje vietoje bus vandens nubėgimas, kur stovės klozetas ir koks jis bus -ar pakabinamas ar pastatomas.

„Dabar beveik visi naudoja pakabinamus klozetus, tačiau ne visada tinka šis sprendimas, nes bakelio paslėpimas apsiuvant gipsu dažnai gali ir sugadinti visą vonios vaizdą ir dar labiau sumažinti patalpą. Todėl priklausomai nuo vonios prietaisų išsidėstymo ir erdvės, rekomenduoju apsvarstyti ir pastatomo klozeto variantą, šiais laikais yra labai gražių ir minimalistinio dizaino klozetų.

Taip pat labai svarbu ir plytelių klijavimo schema: nuo kur prasidės „sveika“ plytelė, kaip išsidėstys plytelės ant vienos ir kitos sienos, ar prasidės nuo žemės ar nuo lubų, kaip apjungsime su likusių patalpų grindimis“, – komentavo J. Bingelytė.

Interjero dizainerė pastebėjo, kad vienas dažnesnių sprendimų renovuojant vonios kambarius yra šildomų elektrinių grindų įrengimas vonios kambaryje. Tai suteikia didelį komfortą, kai gali nusiprausęs lipti ant šiltų grindų, o šaltuoju sezonu vonioje visuomet bus šilta.

J. Bingelytė taip pat atkreipė dėmesį, kad nusprendys įsirengti grindinį šildymą, reikia įvertinti, kad turės pasikelti grindys, vadinasi, gali atsirasti slenkstis ties durimis.

Salonas Eldoris

Kiek reikia pasiruošti išleisti

Pašnekovė įvardijo, kad renovuojant vonios kambarį, daugiausia kainuoja senų plytelių ardymas bei pakeitimas naujomis, kokybiški santechnikos prietaisai.

Pasak dizainerės, už kapitalinį vidutinio dydžio vonios remontą, keičiant tiek santechnikos prietaisus, tiek visas plytelės, reikia pasiruošti išleisti nuo 2 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)