Sovietinę elektros instaliaciją reikia keisti

Būsto patikros ekspertas Ž. Dževečka laidoje „Keturios sienos“ sako, kad paprastai seni butai, kuriuose remontas nebuvo atliktas 20 metų ir daugiau, reikalauja nemažų investicijų, mat, juose jau reikia keisti elektros instaliaciją, santechniką, o ką jau kalbėti apie sienų, grindų lyginimą, lubų tvarkymą ir pan. Pašnekovas laidos „Keturios sienos“ komandą pakvietė apžiūrėti vieną tokių butų Viršuliškėse, Vilniuje, kuriame parodys ir papasakos apie būstų senos statybos daugiabučiuose trūkumus bei privalumus.

Ekspertas pirmiausia patikrina laiptinės aikštelę, kurioje yra apžiūrimas trijų kambarių butas. Šiame senos statybos name yra liftas, tačiau patikros metu jis neveikė, pati laiptinė iš pirko žvilgsnio atrodė tvarkinga, tačiau neseniai atlikto remonto joje nematyti.

„Butas yra antrame aukšte, liftas čia kol kas neveikia, kol neveikia, už jį mokėti nereikia. Patikriname lauko duris, matome, kad durų skambutis jau nebeveikia, durų tarpinės geros, gal tik rekomenduočiau naujiems šeimininkams pasikeisti bent vieną spyną, kad seni raktai liktų tik pas senus šeimininkus“, – pasakoja Ž. Dževečka.

Ekspertas, užėjęs į butą, pastebi antras buto laiko duris ir plyšį durų viršuje. Pasak jo, antrų durų šiuo atveju galima atsisakyti, tačiau plyšį reikėtų sutvarkyti, nes pro jį veržiasi vėsa ir garsas iš laiptinės. Ž. Dževečka pakomentuoja ir kanalizacijos stovo būklę bei elektros instaliaciją.

„Kanalizacijos stovas senas, bet kažkokio nuotėkio nematyti. Sakykime, kad būklė patenkinama. <...> Pamačius tokį dar sovietinį elektros jungiklį, reikia suprasti, kad elektros instaliacija čia yra sena ir reiktų jau ją pasikeisti. Rekomenduočiau aliuminius laidus keisti variniais, nusileisti visas rozetes į 30 cm, o jungiklius – 90 cm aukštį, drėgnose patalpose – 110 cm. Mano žiniomis, praėjusiais metais elektros instaliacijos keitimo darbai tokiam trijų kambarių butui kainavo apie 2 tūkst. eurų. Šiemet kainos yra pasiutusios ir sunku prognozuoti, kiek tokie darbai gali kainuoti. Dar reiktų priminti, kad darant naują instaliaciją į rozetes reikia atsivesti įžeminimą. Rozetėms vedami 2,5 mm skerspjūvio laidai, į apšvietimą – 1,5 mm skerspjūvio laidus“, – paaiškina Ž. Dževečka.

Rekomenduoja atidžiai įvertinti santechniką

Būsto patikros ekspertas imasi apžiūrėti virtuvės būklę ir, pirmiausia, jo akys krypsta į kriauklę ir santechniką po ja. Jo teigimu, ten esantys vamzdžiai jau „pavargę“, juos reiktų keisti. Taip pat jis pažymi, kad neretai tokiose vietose esančios vandens užsukimo sklendės yra nenaudojamos ir užkalkėja. Kad taip neatsitiktų, Ž. Dževečka rekomenduoja bent kartą per metus profilaktiškai sklendes atsukti ir užsukti.

Viena svarbiausių patalpų, tikrinant senos statybos butus, yra tualetas ir vonia. Ž. Dževečka pataria patikrinti, ar veikia klozeto vandens bakelis, ar iš čiaupo vonioje bėga vanduo. Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį, kokios lubos sudėtos tualete ir vonioje.

„Sudėtos plastikinės lubos. Reikia atkreipti dėmesį, kad jos atima patalpos aukščio, todėl sumažėja ventiliacijos angos dydis. Su plastikinėmis lentomis negalima naudoti kaitrinių lempučių. <...> Šiaip, kas svarbu, galvojant apie plastikines lubas vonios ir tualeto patalpose, kad jos nebūtų labai senos, nes į seno tipo plastikines dailylentes buvo maišoma švino“, – pabrėžia pašnekovas.

Tęsdamas vonios kambario apžiūrą, Ž. Dževečka pastebi nesandarią vamzdžių jungtį po vonios kriaukle. Ekspertas sako, kad tokią santechniką būtina pakeisti. Jis taip pat primena, kad visais atvejais, kai vonios patalpoje stovi vonia, ne dušas, reikia patikrinti, ar prie vonios yra prijungtas vandens perpilimo vamzdis.

Griaunant tam tikras pertvaras, reikalingas leidimas

Šis trijų kambarių butas jau yra nupirktas. Pasak Ž. Dževečkos, nauji šeimininkai planuoja jame atlikti kapitalinį remontą: ne tik keisti elektros instaliaciją, santechniką, bet ir griauti kelias patalpas skiriančias pertvaras: viena jų tarp vonios ir tualeto, kita – kambario ir virtuvės. Tačiau prieš imantis tokių darbų reikia žinoti, kad ne visas bute esančias sienas galima šalinti.

„Būsimi šeimininkai ruošiasi griauti kai kurias sienas. Reikia žinoti, kad visos laikančiosios sienos yra bendra gyventojų nuosavybė, jų griauti be gyventojų sutikimo, leidimo ir projekto – negalima. Nelaikančių pertvarų ardymas priskiriamas paprastiems remonto darbams, tai jas galim ardyti laisvai. Ar siena laikančioji, ar ne, išsiaiškinti galima su namo techniniu prižiūrėtoju, administratoriumi ar pan.“, – pabrėžia būsto patikros ekspertas.

Ž. Dževečka tęsia, kad atliekant triukšmingus remonto darbus apie tai įspėti kaimynus ir užpildyti remonto darbo vykdymo formą savivaldybės internetiniame puslapyje tikrai reikėtų, antraip galite susidurti su skundais ar net policija, kurią iškvies triukšmu nepatenkinti kaimynai. Toliau būsto patikros eksperto dėmesio centre – grindys.

„Pasimatuokime grindų lygumą, nes dažnai jos būna nelygios tokiuose namuose. Matome, kad bendras nelygumas yra apie 4 cm. Betonuojant ir lyginant reiktų nemažai įdirbio. Sienų lygumas, kaip tokio amžiaus namui – patenkinamas. Tačiau norint jas išlyginti, reikės nemažai tinko. Nelygumai – akivaizdūs. Jeigu žmonėms rūpėtų susimontuoti pakabinamas lubas tokiuose butuose, tai man asmeniškai būtų gaila 7 cm patalpos aukščio. Šitos lubos yra gana lygios, jas užtektų glaistyti, dažyti ir būtų geras rezultatas. Tiesa, nuo įtrūkimų ties plokščių sandūromis jau neišvengsime bet kokiu atveju“, – pabrėžia ekspertas.

Butas, kurį apžiūri Ž. Dževečka, yra dar su senais, mediniais langais, todėl juos, pasak pašnekovo, jau reikėtų keisti. Tai darant ekspertas rekomenduoja šiltinti ir angokraščius. Apžiūrėjęs patį butą, ekspertas ragina nepamiršti ir užmesti akį į patį daugiabutį: ar atlikti pastato remonto darbai, kokios būklės yra pastatas. Tai gali išduoti apie papildomas išlaidas ateityje.

„Sovietmečiu statytų stambiaplokščių namų siūlės būdavo konstruojamos taip, kad oras ir drėgmė galėtų lengvai išeiti. Jos buvo įrengiamos kaip vėdinamos ir drenuojamos. Jose buvo montuojamos elastingos gumos, plyšiai užtaisomi sintetinėmis medžiagomis. Oficialus tokių siūlių eksploatavimo laikas buvo 8-10 metų. Prabėgo 44 metai, todėl akivaizdu, kad remontas būtinas. <...> Dažnu atveju daroma klaida, kad remontuojant tokias siūles, jos hermetinamos, sandarinamos pilnai ir drėgmė nebegali pasišalinti. Taip dingsta siūlės projektinė paskirtis“, – paaiškina būsto patikros ekspertas.

Kainos kilo mažiau nei kitose Vilniaus dalyse

Tokie daugiabučiai stovi didžiojo Viršuliškių mikrorajono dalyje. butai čia kiek pigesni, todėl pirkėjai, kurie dairosi būsto už įkandama kainą, į šį mikrorajoną užsuka dažniau. NT brokerė Ieva Baniulytė sako, kad butų kainos Viršuliškėse nekilo taip drastiškai, kaip kituose Vilniaus mikrorajonuose.

„Kadangi Viršuliškėse yra ir naujos, ir senos statybos būstų, kainos skiriasi, tačiau bendrai jos nekilo taip drastiškai kaip likusiame Vilniuje. Iki kainų kilimo kvadratinis metras čia kainavo apie 1000 eurų, o dabar – 1200-1300 Eur/kv. m., priklausomai nuo jo būklės. Panaši situacija yra ir aplinkiniuose mikrorajonuose – Karoliniškėse, Justiniškėse“, – akcentuoja NT brokerė.

Senos statybos butas gali būti puikus pasirinkimas, tačiau reikia įvertinti, kiek dar papildomų investicijų prireiks, kad jis būtų tinkamas patogiam ir komfortiškam gyvenimui.

Visą būsto patikrą žiūrėkite laidoje „Keturios sienos“. Visas „Keturių sienų“ laidas galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)