Šilta ir jokio pelėsio

„Viena svarbiausių užduočių šiltinant senos statybos namą – darbus atlikti taip, kad neliktų šalčio tiltų, kuriais šaltis pasieks namus. Jei liks iš apšiltinimo sluoksnio į lauką išlindusios betoninės, metalinės ar kitos gerai šilumą perduodančios detalės, tai ne tik padidins sąskaitas už šildymą, bet kils ir rasojančių bei pelijančių sienų grėsmė“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja Marius Kačinauskas, „Kingspan Insulation“ atstovas Lietuvoje.

Viena tokių detalių – balkonai. Paprastai tai gana plačios su siena sujungtos gelžbetoninės konstrukcijos, galinčios perduoti didelį šalčio kiekį į namus net apšiltinus sieną. Šiuolaikiniuose namuose pati balkono plokštė paprastai iškart daroma apšiltinta, bet anksčiau tuo niekas nesirūpino.

Norint, kad per balkono plokštę į vidų patektų kuo mažiau šalčio, reiktų abi balkono plokštės puses padengti bent 10 cm įprastos šiltinimo medžiagos. Įvertinus paties balkono storį bei apdailą gaunasi gana storas, dažnai vizualiai nepriimtinas „sumuštinis“.

Kartais toks sprendimas negalimas ir dėl techninės specifikos, pavyzdžiui, žemo slenksčio iki balkono durų. Norint tinkamai apšiltinti tokį balkoną reiktų montuoti ir kitas duris.

„Šiuo atveju labai tinka modernios šiltinimo medžiagos, kurių šilumos izoliavimo savybės bent dvigubai geresnės už įprastų šiltinimo medžiagų. Tai pakankamai kieta plokštė, kad ją būtų galima naudoti balkono grindims jas padengiant, pavyzdžiui, plytelėmis, ir turi tokias šilumos sulaikymo savybes, kad jums pakaks vos 5 cm storio šiltinimo sluoksnio“, – pasakoja M. Kačinauskas.

Tikslas – išsaugoti balkono erdvę

Dar vienas iššūkis – sienos, kurioje įrengti balkonai apšiltinimas. „Norint, kad pastatas atitiktų šiuolaikinius šilto namo standartus, paprastai siena šiltinama ne plonesniu nei 20 cm storio tradicinės izoliacinės medžiagos sluoksniu. Tačiau tai labai sumažina dažnai ir taip gana siauro balkono erdvę. Tą puikiai pajuto seniau modernizuotų daugiabučių savininkai, kurių balkonuose po renovacijos kartais nebetelpa net standartinė drabužių džiovyklė“, – pasakoja M. Kačinauskas.

Siekiant išlaikyti balkono erdvę tokią pačią, reiktų ilginti patį balkoną, tačiau jo konstrukcija dažniausiai paskaičiuota būtent tokiam ilgiui, koks yra.

Kad balkonai išliktų kuo erdvesni rekomenduojama naudoti modernias šiltinimo medžiagas. Izoliacinėmis plokštėmis apšiltintos sienos padės užtikrinti temperatūros komfortą namuose ir gauti mažesnes sąskaitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją