Anot pašnekovės, būtinai reikėjo pilnai rekonstruoti namą, į kurį atsikėlė, todėl jį apšiltino, pakeitė stogą bei papuošė dekoratyviniu tinklu.

„Kai kurie mūsų augalai užaugo, todėl atsirado noras juos formuoti. Studijuojant biologiją, išmokau augalų dauginimo gudrybių, todėl sodyboje auga pačios padaugintos tujos, eglės, kadagiai ir kiti spygliuočiai. Labiausiai žavi šie visžaliai augalai, kurių grožis atsiskleidžia kai spygliuočiai karpomi ir formuojami. Tokių, elektrinėmis žirklėmis karpomų augalų sodyboje turime virš 200.

Dar viena mūsų šeimos silpnybė – akmenys, kurie puikiai dera su spygliuočiais. Kiekvienas akmuo unikalus, nepakartojamas, išskirtinis. Taigi, jau daug metų kolekcionuojam šiuos natūralius gamtos kūrinius ir jais puošiame savo sodybą. Gėlių kompozicijose vyrauja įvairių rūšių begonijos bei kitos vienmetės gėlės. Sodyboje darbuojamės trise: aš, vyras ir sūnus Justas. Darbų čia niekada netrūksta, bet jie sielai malonūs, todėl niekada nenuvargina“, – pasakojo Gražina.

Ji prisiminė, jog pirmas augalas, kurį pasodino sodyboje prieš 33 metus, buvo melsvaspyglė eglė – tai pats seniausias sodybos augalas.

Iš viso sodyboje auga daugiau kaip 200 spygliuočių. Gražina įvardijo, jog turi nemažą vaismedžių ir vaiskrūmių sodą, vynuogyną, didelį daržą, du šiltnamius, todėl šeima pilnai apsirūpina vaisiais ir daržovėmis.

„Kiekvienų metų gruodžio mėnesį prasideda gėlių ir daržovių sėja, daigus auginu ant palangių, tada namai pavirsta didžiule oranžerija. Fizinis darbas sodyboje nėra alinantis ir man labai patinka, todėl jau nuo rudens svajoju, kada ateis pavasaris ir galėsiu vėl darbuotis savo sodyboje. Žiemą planuoju, kuriu, piešiu schemas popieriaus lape ir kiekvienais metais sugalvoju ką nors naujo: tai įsirengti naują gėlyną ar alpinariumą, tai baseinėlį ar pavėsinę, augalų juostą ar dar vieną gėlynėlį. Man tai poilsis ir atgaiva po ilgų mokslo metų, nes jau 33 metus dirbu mūsų miestelio mokykloje biologijos ir chemijos mokytoja“, – kalbėjo Gražina.

Gražinos ir Miroslavo sodyba

Lietuvė atskleidė, kad įsikuriant sodyboje reikėjo nemažai investicijų alytnamio rekonstrukcijai, sienų šiltinimui, tinkavimui, stogo bei langų keitimui. Naujų augalų jie šiuo metu neperka, nes sodyboje jų apstu – nesinori per daug perkrauti aplinkos.

„Dauguma darbų nudirbti tenka man, nes vyras dirba atsakingą vadovo darbą, bet jam visada lieka laiko nukirpti gyvatvores, pakirpti ir paformuoti spygliuočius. Ūkio darbais užsiima sūnus, aš - gėlynų, sodo, daržo augalų priežiūra, dauginimu, sodybos aplinkos puoselėjimu. Labiausiai žavi kūrybinis darbas sodybos aplinkoje, tada užmirštu viską aplinkui ir man tai teikia didžiulį malonumą. O įkvėpimas, turbūt, gimsta mintyse, vėliau sugalvotas vaizdas nugula popieriaus lape, o vasarą telieka jį įgyvendinti“, – išdėstė Gražina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)