Sovietmečiu statytuose, aukštesniuose nei 5 aukštų daugiabučiuose yra liftai, tačiau ne visų aukštų gyventojai norėjo jais naudotis. Todėl anuomet buvo priimtas sprendimas, kad liftai nestos antruose aukštuose, o jų gyventojams nereiks mokėti už lifto eksploataciją, kaip ir pirmųjų aukštų gyventojams. Kaip LNK žinių reportaže pasakoja „Baltijos liftų“ vadovas Mantas Romaška, iki 2015 metų Lietuvoje galiojo dar sovietmečiu priimti daugiabučio namo bendro naudojimo objektų administravimo nuostatai, kuriuose ir buvo numatyta, kas ir kaip moka už liftą, kas juo naudojasi ir pan.

„Nuo pat lifto pastatymo prieš keliasdešimt metų jie visi gali stoti visuose aukštuose, tačiau kadangi buvo priimti tokie nuostatai, kad pirmų aukštų gyventojai nenori mokėti už lifto eksploataciją, liftai buvo tiesiog išjungti, nes nemokėti buvo galima tik tuo atveju, jei liftu nesinaudoji“, – pasakoja pašnekovas.

Jo teigimu, 2 aukšto gyventojams buvo taip svarbu už lifto eksploataciją nemokėti, kad jie nusprendė apskritai atsisakyti galimybių naudotis šiuo įrenginiu. Nors nuostatai pasikeitė, vis dar yra daugiabučių, kuriuose liftas 2 aukšte nestoja. Kai kuriems gyventojams tai yra didelė problema, ypač neįgaliesiems, senjorams, tėvams su mažais vaikais ir pan., kuriems liftas reikalingas kasdien. Tad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą užplūdo daugiabučių gyventojų skundai, kad jiems nesudaroma galimybė naudotis liftu. R. Romaškos teigimu, liftininkai taip pat sulaukia tokių skundų, tiksliau, 3-4 prašymų per mėnesį sudaryti galimybę antro aukšto gyventojams naudotis liftu.

Tačiau laiptinėje neretai atsiranda ir tokių, kurie nesutinka su pokyčiais. Bijoma gauti sąskaitą už lifto remontą.

„Lifto remontas brango, nors nedaug. Per paskutiniuosius 2 metus detalių kainos augo iki 10 proc. Į senus, sovietmečiu statytus daugiabučių liftus montuojame Europoje pagamintas detales, baltarusiškų atsisakėme prieš daugiau nei 2 metus. Perprogramuoti liftą, kad jis stotų ir 2 aukšte, kainuoja įvairiai, priklauso nuo situacijos. Sumos: nuo 150 iki 700 eurų. Gavę prašymą perprogramuoti liftą, siunčiame specialistų, kad jis įvertintų situaciją. Jeigu liftas 2 aukšte nestojo 20-30 metų, greičiausiai lifto mechanizmai bus surūdiję. Tai reiškia, kad reikia pakeisti durų spynas, elektros kontaktus, ritinėlius, ant kurių važiuoja durys, sutvarkyti lifto iškvietimo mygtuką antrame aukšte, kartais tenka dėti naują valdymo relę, nes jos tiesiog nėra. Tai kaina priklauso nuo to, kiek mechanizmų reiks pakeisti“, – paaiškina pašnekovas.

M. Ramoška pažymi, kad jeigu namo gyventojas, gyvenantis antrame aukšte, nori, kad jame stotų liftas, jis turi kreiptis į savo bendrijos pirmininką arba administruojančią įmonę.