Specifiškai gesinami gaisrai

Prieš kelias savaites saulės energetikos bendruomenę pasiekė žinia apie įsiplieskusį gyvenamojo pastato gaisrą, kurio metu užsidegė ant namo stogo sumontuota saulės elektrinė. Tiesa, gaisras kilo ne dėl saulės elektrinės gedimų. Kaip informavo pati savininkė, gaisro priežastis buvo pirties kaminas, tačiau nuo jo ugnis išplito po pastato stogą, ant kurio buvo ir saulės elektrinė.

Išplatintame pranešime namo savininkė sakė susidūrusi ir su problema užgesinti įsiliepsnojusią saulės elektrinę. Pasak jos, ugniagesiai nebuvo pasiruošę tokio pobūdžio gaisrui. Taip pat užsiliepsnojusio pastato savininkė nori įspėti kitus saulės energetikos bendruomenės narius, kad šie nekartotų klaidų ir pasirūpintų savo turto saugumu.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas „Delfi Būstas“ patikino, kad ugniagesiai yra pasirengę tokiems gaisrams, jiems teikiamos teorinės žinios, kokių veiksmų imtis, kai susiduriama su atvejais, kai dega saulės elementai. Be to, departamentas papasakojo, kaip gesinami tokie gaisrai.

„Prieš pradedant gesinti konstrukcijas, ant kurių yra saulės elementai, reikia išjungti elektros srovę. Bet net ir išjungus elektros įtampą, saulės elektrinė vis dar gamins elektrą iš šviesos, nesvarbu, ar šviesos šaltinis bus saulė ar ugnis, o tai kelia saugumo problemų gaisrą gesinantiems ugniagesiams“, – pabrėžiama departamento atsakyme.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Pajėgų valdymo valdybos Veiklos organizavimo skyriaus viršininko Gedimino Šukštos, atvykę į incidento vietą ugniagesiai gelbėtojai žino, kad fotogalvaninės sistemos ir visi jos elementai yra nuolat veikiami elektros srovės, net ir ją išjungus sistema vis tiek gamina elektros energiją.

„Norint sumažinti tokią galimybę, reikia kiek įmanoma geriau uždengti saulės surinkimo modulius, kad į juos nepatektų saulės spinduliai. Nakties metu, nors ir veikiami dirbtinių apšvietimo šaltinių, saulės surinkimo moduliai negamina elektros, nes tai nėra pakankamas šviesos šaltinis. Todėl naktį saulės energijos sistemos nėra pavojingos, išskyrus jų naudojamas baterijas, kuriose ir naktį gali būti nemaža elektros įtampa. Saulės surinkimo moduliai ir jų elementai ant stogo gali apsunkinti gaisro gesinimą, nes sudėtinga ant jo patekti. Be to, jų gaminama įtampa gali būti ypač pavojinga ugniagesiams gelbėtojams: poveikis gali pasireikšti nuo mažo dilgčiojimo jausmo iki nevalingo raumenų susitraukimo, nudegimo ar net mirties. Ant stogų sumontuotos fotogalvaninės sistemos nemažai sveria, tad gaisro metu laikančiosios konstrukcijos gali jų neišlaikyti ir tai gali paspartinti stogo griuvimą,“ – sako G. Šukšta.

Saulės elektrinė ant stogo

Institucija pažymi, kad kol kas visuose gaisruose, kuriuose minimi saulės elementai, gaisro priežastis buvo ne gedimas saulės elementuose, o ugnies šaltinis šalia saulės elemento ar elektros instaliacijos sistemos gedimai.

Informuojama, kad gaisrų, kurių metu užsidegtų ir saulės kolektoriai, kyla nedaug. Šiemet tokių gaisrų buvo 2, pernai – taip pat 2, 2018 m. – 2, 2016 m. – 1, 2015 m. – 1.

„Šių metų sausio 8 d. Ukmergės rajone, Želvos seniūnijoje, Daubariškių kaime, degė medinio gyvenamojo namo stogas, ant kurio buvo 8 saulės kolektoriai. Gaisro metu jie sudegė. Balandžio 17 d. Mažeikiuose, Birutės gatvėje, degė ūkinio pastato stogas, ant kurio buvo saulės kolektoriai. Jie apdegė. Abiejų gaisrų priežastis ta pati – krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai“, – informuoja departamentas.

Kaip apsisaugoti nuo saulės elektrinės gaisro?

Nors kol kas gaisrų, kai užsidega ir saulės elektrinės, nėra daug, augant saulės energetikos populiarumui reikia žinoti, kaip išvengti nelaimių, kad netektų patirti nuostolių. Saulės energetikos ir įrangos specialistas dr. Andrius Džiaugys išplatintame pranešime pažymi, kad vienas svarbiausių elementų, apsaugančių saulės elektrines nuo gaisro, yra jų priešgaisrinė sistema, kuri privalo būti kokybiška.

„Jau prieš kurį laiką pasaulis aptarinėjo saulės elektrinių gaisrus „Wallmart“ ir „Amazon“ pastatuose, tad buvo aišku, kad panašios nelaimės gali atsitikti ir Lietuvoje. Nors dabar susidūrėme su gaisru, kurį sukėlė ne elektrinė, niekada negalime atmesti galimybės, kad vieną dieną ir elektrinė taps gaisro priežastimi. Šią grėsmę matome ypač aiškiai, kai klientai renkasi pigiausias, o ne saugiausias sistemas,“ – komentuoja dr. A. Džiaugys.

Saulės elektrinė ant stogo

Pasak eksperto, pagrindinis techninis elementas, nuo kurio priklauso saulės elektrinės saugumas yra įtampos keitikliai (inverteriai). Inverteriai su optimizatoriais iš karto atjungia modulius nuo grandinės atjungus pastatą nuo elektros tinklų, inverteriams išsijungus ar kai užfiksuojama aukšta temperatūra.

„Saulės elektrinių gaisrai nėra dažni, bet yra ypač pavojingi: dėl aukštos nuolatinės įtampos ir srovės stiprumo tiesiogiai putomis ar vandeniu gesinti saulės modulius yra neveiksminga ir pavojinga,“ – tikina dr. A. Džiaugys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)