Nepageidaujamas gyventojas dergia laiptinėje

Su „Delfi būstas“ susisiekė vieno Vilniaus daugiabučių gyventojas Justinas, kuris pasakoja apie itin nemalonią situaciją. Vilnietis tikina, kad jo laiptinėje įsikūrė benamis, kuris, kelis kartus kaimynų išprašytas, ėmė kerštauti – tuštintis kelių aukštų bendrose aikštelėse.

„Situacija tokia, kad gyvename senos statybos, tačiau tvarkingame daugiabutyje. Laiptinės durys yra su telefonspyne, vyrauja vyresnio amžiaus, bet tvarkingi gyventojai, yra ir jaunų naujakurių, kurie imasi iniciatyvos. Maždaug savaitę išeidamas į darbą ryte ir grįždamas vakare, išlipęs iš lifto, savo aikštelėje jaučiau aitrų šlapimo kvapą. Iš pradžių galvojau, kad galbūt kas nors kokią nors katę įleido ar pan., bet vieną vėlų vakarą sugalvojau pasekti tą kvapą. Jis mane vedė prie jau seniai uždaryto šiukšlių liuko mūsų aukšte. Kyštelėjau galvą, o ten – žmogus sėdi. Tuomet nesupratau, kas tai, bėgau į butą, užsirakinau ir tada supratau, kad ten „jaukiai“ tupi benamis“, – prisimena Justinas.

Vyras tęsia, kad kitą rytą jis vėl nuėjo į vietą, kurioje matė benamį, tačiau ten jo jau nebebuvo. Išėjęs į lauką Justinas pamatė jį sėdintį prie gretimo daugiabučio laiptinės.

„Pagalvojau, kad tik tiek ir reikėjo – jis mane pamatė, išsigando ir daugiau negrįš. Bet klydau. Šlapimo kvapas iš laiptinės nedingo. Vakare eidamas link savo buto durų pamačiau staigmeną – tą patį benamį, sėdinti ant laiptų ir rankose laikantį išmanųjį telefoną. Kiek nustebau, kad šiais laikais benamiai turi išmaniuosius telefonus. Paklausiau jo, ką jis čia daro. Jis atsakė, kad laukia kaimynės. Tuomet paklausiau, ar jis gyvename kuriame nors ir šioje laiptinėje esančių butų, jis atsakė, kad gyvena 3 aukšte. Tuomet jau kaip reikiant susierzinau ir liepiau jam nešdintis lauk iš šio aukšto ir laukti kaimynės bet kur, tik ne šioje laiptinėje. Tačiau benamis irgi nebuvo pėsčias: pakilo nuo laiptų, priėjo prie manęs ir ėmė piktai vėpsoti į mane, atsakė, kad jis čia gyvena. Aš pasakiau, kad man neįdomu, kad eitų iš laiptinės arba į savo butą, jei čia gyvena. Jis nulipo laiptais“, – pasakoja vilnietis.

Tačiau istorija čia nesibaigė. Justino teigimu, išvarytas iš vieno aukšto, benamis persikėlė į kitą. Iš ten jis taip pat buvo varomas, kaimynai iškvietė policijos pareigūnus, kurie išprašė nelaukiamą svečią iš laiptinės. O tuomet, pasak Justino, benamis ėmė kerštauti.

„ Jis ir toliau grįždavo į laiptinę ir ėmė ten šlapintis. Tiesiog laiptinės aikštelėje tarp dviejų aukštų, tarp tų, iš kurių daugiausiai buvo varomas. Tada mano kantrybė trūko. Pasikalbėjau su kaimynu, kuris taip pat ne kartą benamį varė iš laiptinės, šis taip pat buvo labai piktas. O jo kaimynė, vyresnio amžiaus moteris, buvo nuolaidesnė. Ji sakė, kad jai gaila benamio, nes jis, mat, buvęs šios laiptinės gyventojas. Ji papasakojo, kad kadaise jis gyveno viename iš butų su šeima, tačiau jo dukra jį išvarė iš namų ir išregistravo iš buto. Nuo to laiko jis čia ir gyvena laiptinėje. Nesuprantu tokio požiūrio: kad gyveno, tai gali dergti prie kaimynų durų?“ – retoriškai klausia vyras.

Justino teigimu, nebežinodamas, ką daryti, jis susisiekė su namą administruojančia bendrove prašydamas išvalyti ir dezinfekuoti laiptinę, imtis veiksmų, kad benamis čia daugiau negalėtų patekti, tačiau administratorius, vilniečio teigimu, leido suprasti, kad su nepageidaujamu gyventoju žmonės turi kovoti patys.

„Atrodo, bent jau mūsų aikštelėje jo nebėra, tačiau išeidamas jis paliko „dovanėlę“. Ėmėme užuosti stiprų išmatų kvapą. Jis nusprendė pridergti dar ir taip. Pasakykite, kaip kovoti su tokiu kenkėju? Niekas negali jo išvaryti, policija išvarė, mes išvarėme, bet jis vis grįžta, ką mums daryti?“ – klausia pašnekovas.

Laiptinė

Siūlo informuoti savivaldybę

Ką daryti gyventojams, „Delfi būstas“ pasiteiravo Lietuvos policijos. Kaip tikina institucijos atstovas Ramūnas Matonis, jeigu benamis daro kokį nors administracinį nusižengimą, pvz. ANK 481 str. (nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas), ANK 484 str. (alkoholinių gėrimų gėrimas viešose vietose arba neblaivaus pasirodymas viešosiose vietose), ANK 366 str. (tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas) ar bet kokį kitą, pareigūnai reaguoja į tai kaip į bet kokį nusižengimą. Aplinkybė, kad asmuo benamis, nesuteikia papildomų kitokių pagrindų, negu numatyta ANK taikyti asmeniui administracinį sulaikymą.

„Tačiau taikyti procesinių prievartos priemonių vien tik dėl to, kad asmuo benamis, negalima. Procesinių prievartos priemonių taikymo pagrindai reglamentuoti Administracinių nusižengimų kodekse ir Baudžiamojo proceso kodekse“, – pabrėžia atstovas.
Anot R. Matonio, tokiais atvejais apie laiptinėje gyvenantį benamį asmenį reiktų informuoti savivaldą, kad gal savivaldybė galėtų jam skirti socialines paslaugas.

„Arba dėti laiptinės duryse telefonines ir laiptinės duris rakinti. Taip pat, tokiu atveju, jeigu dukra išvarė tėvą iš namų, tai dukra ir turėtų pasirūpinti savo tėvu. Beje, Civilinio kodekso 3.162 straipsnyje nustatyta, kad vaikai turi gerbti tėvus ir tinkamai atlikti savo pareigas“, – pabrėžia pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)