Laukia kitų instancijų reakcijos

Į Delfi redakciją kreipėsi Didlaukio gatvėje gyvenantys vilnietis, kuris kenčia nuo tabako dūmų kvapo. Jis sklinda iš socialiniame būste gyvenančio kaimyno buto, iš viso jame gyvena keturi žmonės.

Pats pašnekovas minimame daugiabutyje gyvena nuo 2016 metų ir patikino, kad nemalonų kvapą einant pro kaimynų butą nuolat jausdavęs. Tačiau prieš kurį laiką buvo atlikta namo renovacija ir situacija kardinaliai pasikeitė.

„Tas butas, kuriame rūkoma, yra trečiame aukšte, o mes gyvename penktame. Mes įtariame, kad renovuojant daugiabutį buvo išvalytos ventiliacijos angos, todėl rūkymo kvapus dabar jaučiame daug labiau. Labiausiai jį jaučiame miegamajame kambaryje. Mes turbūt jaučiame ne tik rūkymo kvapus, bet visus. Nes šunų ir kačių ten taip pat gyvena ne vienas“, – tikino pašnekovas.

Vyras šiuo metu pateikė skundus „Verkių būstui“ ir „Vilniaus miesto būstui“ ir laukia jų reakcijos. Jis patikino, kad Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos grupės specialistai jau lankėsi minimame bute, tačiau situacija dėl to nepakito.

„Jie pasakė, kad yra kažkoks kvapas, bet nelabai gali ką padaryti“, – pasakojo vilnietis, kuris taip pat kreipėsi į Seimo kanceliariją, tačiau jam buvo nurodyta pagalbos ieškoti savivaldybėje.

„Aš suprantu, kad bute galima rūkyti, bet ne mes turime užtikrinti, kad dūmai nepatektų į mūsų patalpas ar laiptinę, o jie. Aš nežinau, kaip tai įgyvendinti. Lauksime tolesnių instancijų sprendimų“, – pabrėžė vyras.

Ačiū, kad dalijatės savo aktualijomis. Norite pranešti naujieną, išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt


Teismai tokios praktikos neturi

Advokatė Gintarė Bernotė sako, kad rūkymas namuose yra tarsi pilkoji zona, nes to įstatymiškai niekas nedraudžia.

„Taip pat galima rūkyti namuose atsidarius langą, kas panašu į rūkymą balkonuose“, – kalbėjo G. Bernotė.

Anot jos, kaimynai kenčiantys nuo rūkalų kvapo, turėtų žinoti tai, kad įstatymiškai buto savininkas ar kitas asmuo, kuris naudojasi patalpa, turi užtikrinti, jog tabako dūmai nepatektų į kitų asmenų butus.

„Jeigu šis įsipareigojimas yra pažeidžiamas, o kreipimasis į savivaldybę nepadeda, tokiu atveju galima kreiptis į policiją ir prašyti pradėti administracinio nusižengimo teiseną pagal atitinkamą straipsnį. Tuomet patalpų savininkui grėstų bauda iki 60 eurų“, – patikino teisininkė.

Jos teigimu, sunku pasakyti, ar administracinė teisena būtų pradėta, nes tam reikia pagrįstų įrodymų. Vienas jų, kad kvapai sklinda būtent iš to buto, kurį nurodo kaimynai.

„Tai yra pakankamai sudėtinga, bet lengviau nebūtų, jeigu asmuo dėl rūkančiojo namuose nuspręstų kreiptis į teismą. Tokia galimybė taip pat egzistuoja“, – pabrėžė G. Bernotė.

Pasak teisininkės, įmanoma kreiptis į teismą su prevenciniu ieškiniu. Tokiu atveju siekiama uždrausti tam tikrus veiksmus, kurie gali sukelti realią žalą. Minimoje situacijoje galimai gali kilti grėsmė sveikatai.

„Tačiau teismų praktikos, kuri būti susijusi su tabako dūmų sklidimu, nėra. Todėl kyla klausimas, kaip teismas vertintų tokią situaciją. Vėlgi patenkame į tam tikrą pilkąją zoną“, – sakė teisininkė.

Pašnekovės tikinimu, paprastesnis kelias būtų kreiptis į teismą su ieškiniu, reikalaujant kaimyną įpareigoti atlikti konkrečius veiksmus, kad tabako dūmai nesklistų už patalpos ribų. Taip pat būtų galima svarstyti dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo.

„Pavyzdžiui, kad iki teismo sprendimo įteisinimo dienos kaimynui būtų uždrausta rūkyti namuose“, – sakė G. Bernotė.

Teisininkė pabrėžė, kad situacija yra pakankamai sudėtinga ir lengvų būdų jai išspręsti, kol kas nėra. Tam netgi, tikėtina, reikėtų samdytis specialistą, patirti papildomas išlaidas. O galų gale nežinia, kokį sprendimą priimtų teismas.

Elektroninių cigarečių rūkymas

Nė vieno nubausto nėra

Vilniaus miesto savivaldybė pabrėžia, kad teisės aktuose yra numatytas tik draudimas rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose ir lodžijose, kai rūkymui prieštarauja bent vienas namo gyventojas. Jis šiuo metu galioja 2015-oje Vilniaus daugiabučių.

„Savivaldybė gauna po kelis skundus per mėnesį dėl tokiuose pastatuose rūkančių kaimynų, tačiau iki šiol nė vieno nubausto asmens nėra. Didžiąja dalimi tą lemia įrodymų neturėjimas – kartu su skundu turi būti pateiktas vaizdo įrašas ar nuotraukos, kuriose aiškiai būtų matomas balkone, terasoje ar lodžijoje rūkantis asmuo“, – tvirtina Vilniaus savivaldybės Komunikacijos skyriaus specialistas Gabrielius Grubinskas.

Anot jo, gavę skundą viešosios tvarkos pareigūnai kreipiasi į skundžiamame bute gyvenančius žmones, informuoja juos apie draudimo rūkyti balkonuose, terasose ir lodžijose galiojimą, ragina laikytis įstatymo nuostatų.

Gali būti nubaustas ir pats patalpos savininkas

Policija primena, kad Administracinių nusižengimų kodeksas (toliau – ANK) nustato kiek kitokias taisykles, tiriant „rūkymą balkone“. ANK 590 straipsnio 5 dalyje nustatyta, kad administracinių nusižengimų teisena dėl ANK 492 straipsnio 1, 2 dalyse numatytų administracinių nusižengimų, rūkymo daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui, pradedama tik pagal to daugiabučio namo gyventojo, deklaravusio gyvenamąją vietą tame daugiabučiame name, arba asmens, gyvenančio tame daugiabučiame name ir Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo nustatyta tvarka atleisto nuo pareigos deklaruoti gyvenamąją vietą, arba šio asmens įgalioto atstovo ar atstovo pagal įstatymą pareiškimą, su kuriuo turi būti pateikti duomenys, patvirtinantys rūkymo daugiabučio namo balkone, terasoje, lodžijoje faktą ir aplinkybes, išskyrus atvejus, kai šioje dalyje nurodyto administracinio nusižengimo teisena pradedama pagal šio straipsnio 1 dalį.

T. y. jau įstatyme nustatyta, kad prieš kreipiantis į policiją asmuo turi užfiksuoti rūkymą balkone, t. y. surinkti pirminius įrodymus ir tada kreiptis į policiją.

Paminėtina, kad Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 9 punkte nustatyta, kad draudžiama rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Prieštaravimo dėl tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių vartojimo daugiabučių namų balkonuose, terasose ir lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, pareiškimo savivaldybei, šio prieštaravimo atšaukimo ir informacijos apie daugiabučius namus, kuriuose draudžiama rūkyti, paskelbimo tvarką nustato vidaus reikalų ministerijos 2020 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 1-V-1357 patvirtintas Prieštaravimo dėl tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių vartojimo daugiabučių namų balkonuose, terasose ir lodžijose pareiškimo, šio prieštaravimo atšaukimo ir informacijos apie daugiabučius namus, kuriuose draudžiama rūkyti, paskelbimo, informacinių ženklų apie draudimą rūkyti įrengimo tvarkos aprašas. Namo gyventojai arba bent vienas gyventojas šio aprašo nustatyta tvarka turi kreiptis į atitinkamą savivaldybė, kad name būtų uždrausta rūkyti.

Atsakomybė už šį rūkymo draudimo pažeidimą nustatyta ANK 492 straipsnio 1 dalyje. Šios dalies sankcijoje numatytas ir įspėjimas, Pagal ANK nustatytą tvarką, jeigu asmuo neturi padarytų administracinių nusižengimų, numatytų ANK 492 straipsnyje ar nėra kitų aplinkybių, numatytų ANK 610 straipsnio 2 dalyje, tai skiriamas įspėjimas. Už pakartotinumą jau numatyta bauda (nuo 50 iki 90 eurų baudos.

ANK 492 straipsnio 3 dalyje numatyta atsakomybė pastatų (butų) arba patalpų savininkams ar kitų daiktinių teisių turėtojams už Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą. Bauda nuo 30 iki 60 eurų. Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio 8 dalyje nustatyta, kad teisę atlikti administracinio nusižengimo tyrimą turinčio pareigūno reikalavimu buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas turi šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą).

Buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas, nenurodęs asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenų, atsako Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka. Taigi jeigu savininkas nenurodo, kas rūkė, tai gali būti nubaustas ir pats patalpos savininkas.

Delfi jau rašė, kaip paprasta daugiabutį namą įtraukti sąrašus tų, kurių balkonuose, lodžijose, terasose draudžiama rūkyti. Kokias pasekmes turi tai, kai yra nepaisomas šis draudimas, skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)