DELFI Būstas pasidairė skelbimų portale alio.lt ir įvertino, kokį butą ir už kiek čia galima įsigyti.

Vienas pigiausių šiame rajone parduodamų butų kainuoja 13 900 eurų. Butas yra vieno kambario, užimantis 18 kv. metrų. Nors ir senos statybos, būklė nėra bloga, be to, parduodamas su baldais. Skelbime rašoma, kad šildymas kainuoja pakankamai nedaug.

Tarp populiariausių variantų šiame rajone yra trijų kambarių butas, kainuojantis 72 tūkst. eurų. Buto plotas siekia 65,5 kv. metrus, šis taip pat yra senos statybos. Butas yra suremontuotas, parduodamas su visais baldais bei buitine technika. Čia taip pat yra įrengta terasa, iš kurios galima grožėtis miesto vaizdu.

Populiariausiųjų sąraše galima rasti ir gerokai pigesnių būstų. Prastesnės būklės, senesnės apdailos, tačiau erdvų būstą patogioje miesto vietoje galima įsigyti ir už 40 tūkst. eurų.

Brangiausias butas Dainavoje yra parduodamas už 165 tūkst. eurų. Tai naujos statybos, penkių kambarių butas, kurio plotas siekia 109 kv. metrus. Kaip ir kiti, šis parduodamas jau pilnai įrengtas, su visais baldais ir buitine technika.

Šiame rajone, kaip ir daugumoje kitų, būsto kainos taip pat nuosaikiai kyla. Remiantis portalo aruodas.lt statistikos duomenimis, vidutinė būsto kaina Dainavoje 2018 metų pradžioje buvo 904 eurai, o dabar ji siekia jau 1020 eurų.

Kol kas dominuoja senos statybos daugiabučiai

InrealNT brokerė Edita Urbanavičiūtė įvardijo, kad senos statybos butų kainos Dainavos mikrorajone svyruoja nuo 750 iki 1000 eurų už kvadratinį metrą. Naujos statybos butų su daline apdaila kainos yra tarp 1200 ir 1400 eurų, o pilnai įrengtų – nuo 1450 iki 1700 eurų už kvadratinį metrą.

Pasak jos, šiame mikrorajone vis dar vyrauja senos statybos daugiabučiai namai, tačiau įvertinant šiuo metu statomų ir planuojamų statyti daugiabučių projektų skaičių, galima sakyti, kad būtent šis Kauno rajonas galės pasiūlyti daugiausia naujos statybos butų naujakuriams.

Sudėtingai susitvarko su socialiniais pokyčiais

„Pagrindiniai Dainavos mikrorajono privalumai yra tokie, kurie būdingi daugumai miegamųjų rajonų. Čia yra gera socialinė infrastruktūra: daug darželių, mokyklų, parduotuvių, paslaugų centrų. Veikia privačios ir valstybinės poliklinikos, sporto klubai, Urmo miestelis ir t.t. Taip pat Dainava turi gerą transporto infrastruktūrą: troleibusų linijos, autobusų ir mikroautobusų maršrutai, renovuoti dviračių takai, patogus išvažiavimas į vakarinį aplinkkelį. Dar paminėčiau atnaujintus Draugystės ir Dainavos parkus, kuriuos ypač pamėgo jaunos šeimos bei sportuojantys žmonės.

Kalbant apie trūkumus, jie taip pat būdingi senesnio projektavimo miegamiesiems mikrorajonams, kuriems sudėtinga susitvarkyti su socialiniais pokyčiais. Siauros senos gatvės yra nepritaikytos ženkliai išaugusiems automobilių srautams, todėl formuojasi eismo spūstys. Mikrorajone nemažai senų nerenovuotų daugiabučių namų, apleistų prastai tvarkomų kiemų“, – apie Dainavos rajoną pasakojo E. Urbanavičiūtė.

Dainavos rajonas Kaune

NT brokerė patikino, kad rajono perspektyvos yra išties geros – šiuo metu jis išgyvena atsinaujinimą. Sutvarkyti parkai, renovuoti dviračių takai skatina gyventojus daugiau laiko praleisti lauke, leisti laiką su šeima, bendrauti su kaimynais.

Pasak jos, daugėjant naujų būsto projektų, kuriuose apsigyvens šeimos, jauni dirbantys žmonės, kursis bendruomenės, gerės kaimynystė. Aktyvesnė daugiabučių renovacija paskatintų ir mikrorajono senbuvius kitomis akimis pažvelgti į savo aplinką už butų durų, tvarkytis kiemuose, kurti bendruomenes. Sprendžiant spūsčių problemas, reikėtų ir savaivaldybės dėmesio.

Studentų pamėgtas rajonas

CapitalNT brokeris Česlovas Savickas teigė, jog Dainavos privalumas yra gerai išvystyta infrastruktūra: daug mokyklų, darželių, prekybos centrų, patogus susisiekimas viešuoju transportu, daug žaliųjų zonų. Kaip pliusą jis įvardija ir rajono vietą kitų Kauno dalių atžvilgiu, nes iš Dainavos nesunku pasiekti likusius miesto rajonus.

„Rajonas vertinamas ir studentų, nes lengva pasiekti Kauno technologijų universitetą, Kauno kolegiją. Kadangi rajonas pakankamai senas, net ir tarp daugiabučių vyrauja žalios zonos, erdvesnės automobilių parkavimo aikštelės nei naujuose rajonuose. Rajono minusas – pakankamai seni ir nelabai estetiški namai“, – aiškino brokeris.

Anot jo, šį rajoną dažniausiai renkasi studentai ir jaunos šeimos, kurios vertina patogią vietą už sąlyginai nedidelę kainą.

„Perspektyvos geros, namai renovuojami, parkai tvarkomi. Vieta išlieka esminis rajono įvertinimo kriterijus, o čia ji išskirtinai patogi“, – patikino Č. Savickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)