Kai kurie gyventojai jau pasirinko


Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, be pastogės liko 57 namo gyventojai. Šiuo metu dėl įvykusios konstrukcijų griūties ir atjungtų komunikacijų nėra galimybės pastato eksploatuoti.

Vilniaus miesto būstas“ komunikacijos koordinatorė Gražina Petrušauskienė sako, kad iš 30 butų savininkų, 17 jų nurodė, kad jiems reikės socialinio ar savivaldybės būsto, o 10 informavo, jog jiems to nereikės. Tuo tarpu du buto savininkai nurodė, kad būsto kol kas nereikia. Anot jos, vienas buto savininkas žuvo, o kitų asmenų tame būste negyveno.

Anot specialistės, 11 šeimų neseniai buvo aprodyti butai ir gauta 10 sutikimai apsigyventi.

„Vienas buto gyventojas neatvyko penktadienį apžiūrai, todėl dar atsakymo neturime“, – sakė G. Petrušauskienė. Jam aprodyti būstą buvo planuojama vakar, pirmadienį.

Pašnekovės tikinimu, didžioji dauguma gyventojų yra vieniši vyresnio amžiaus žmonės arba vyresnio amžiaus poros.

Po gaisro Viršuliškėse dalis gyventojų įleidžiami į savo butus

Svarstoma ir kita alternatyva


Butai gyventojams siūlomi Pilaitės, Karoliniškių, Naujininkų, Lazdynų, Pašilaičių, Naujosios Vilnios, Šeškinės ir Fabijoniškių seniūnijose.

„Su gyventojais 3 mėnesiams bus sudarytos panaudos sutartys. Šiuo laikotarpiu nuomos mokestis ir mokestis už komunalines paslaugas bus kompensuojamas, tad gyventojams nieko nereikės mokėti. O klausimas dėl tolimesnių veiksmų dar sprendžiamas“, – kalbėjo G. Petrušauskienė.

Pasak jos, pagal Vilniaus miesto savivaldybės galimybes yra stengiamasi atsižvelgti į gyventojų išsakytus lūkesčius, tačiau socialinių būstų pasiūla yra ribota, todėl yra svarstoma ir kita paramos būstu alternatyva – būsto nuomos mokesčio kompensacija iš Savivaldybės biudžeto.

„Šiuo metu SĮ „Vilniaus miesto būstas“ turi reikiamą kiekį socialinių būstų, kad būtų apgyvendinti Viršuliškių g. 101 namo gyventojai, tačiau ne visi socialiniai būstai yra tuose rajonuose, kuriuose žmonės norėtų gyventi, todėl gyventojams bus siūloma naudotis ir būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija“, – pabrėžė pašnekovė.

Pasak jos, panaši situacija, kai nelaimės atveju šeimoms reikėjo gausiai padėti būsto klausimu, buvo prasidėjus karui Ukrainoje. Tuomet pabėgėliams buvo išnuomoti 25 savivaldybės butai.

G. Petrušauskienė patikino, kad būstai ir toliau siūlomi asmenims ir šeimoms, laukiantiems socialinio būsto Vilniaus mieste, ir yra suteikiami teisės aktų nustatyta tvarka.

Po gaisro Viršuliškėse dalis gyventojų įleidžiami į savo butus

Stengiamasi pasirūpinti gyvenimo kokybe


Vienose ir kitose platformose jau pasigirsta nusiskundimų dėl socialinių būstų, kurie yra siūlomi nukentėjusioms šeimoms, kokybės. Neva juose nėra reikalingų baldų, jie yra tušti.

G. Petrušauskienė paklausta, ar tokie nusiskundimai turi pagrindo, sakė, kad yra ką tik
suremontuotų socialinių butų, kuriuose nėra baldų, tačiau juose yra viryklės.

„Esant galimybei, SĮ „Vilniaus miesto būstas“ specialistai baldus atveža iš kitų butų, kurie yra remontuojami ar juose planuojamas remontas ir dėl to juose niekas negyvena. Pavyzdžiui, neseniai specialistai vežė šaldytuvą, sekciją, lovą, staliuką, prieškambario baldus ir kt. į Karaliaučiaus g. esantį tuščią butą“, – situaciją paaiškino specialistė.

Raudonasis Kryžius praneša, kad nuo gaisro nukentėjusiems Viršuliškių daugiabučio gyventojams iki sekmadienio vakaro buvo paaukota daugiau nei 135 tūkst. eurų.

Kaip dalinti paramą nukentėjusiems bus sprendžiama vėliau šią savaitę, gavus informaciją apie gyventojų paramos poreikius iš Vilniaus miesto savivaldybės.

Aukas nuo gaisro Viršuliškėse nukentėjusiems gyventojams Raudonasis Kryžius pradėjo rinkti praėjusį trečiadienį. Pranešama, kad aukoti galima internetinėje svetainėje aukok.lt bei kitais internetiniame puslapyje nurodytais būdais.

Primename, kad praėjusią savaitę Viršuliškių gatvėje Vilniuje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams kilo gaisras. Tarnybų duomenimis, gaisras išsiplėtė į keturis butus ketvirtame ir penktame aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją