Žalia spalva – iš šiurkščių pluoštų pagaminta kempinė. Ji skirta sausoms dėmėms arba pridegusiam maistui šalinti, rašo portalas „Deaborn“.

Raudona spalva – vidutinio kietumo kempinė. Jos pagalba galite pašalinti sunkias dėmes, išsaugodami „plonus“ paviršius, jų nesubraižyti.

Geltona spalva – labai minkštos kempinės, jos netinka indams plauti. Pagrindinė šių kempinių paskirtis – stiklo priežiūra.

Tiesa, virtuvinėse kempinėlėse labai greitai ima veistis bakterijos. Kad to išvengtume, reikia jomis tinkamai pasirūpinti.

Kaip skelbia vieno žurnale „Nature Chemical Biology“ pasirodžiusio straipsnio autoriai, virtuvėje naudojamos kempinės – ideali terpe bakterijoms vešėti. Atliekant atitinkamą tyrimą ant plokštelių su skirtingu skaičiumi angų buvo paskirstyta žarnyno lazdelių (Escherichia coli) padermės bakterijų. Platesnėse angose įvairių rūšių mikrobai galėjo laisvai judėti, o siauresnėse – beveik nesimaišė. Po 30 valandų mokslininkai ištyrė, kiek ir kokių bakterijų išliko arba atsirado ant kiekvienos plokštelės. Netruko paaiškėti, kad ant tam tikrą fizinę atskirtį užtikrinusių plokštelių, savo struktūra panašių į kempines, tiek susitelkusios į grupes, tiek ir pavienės bakterijos puikiausiai išgyveno ir suvešėjo, rašo portalas „Oak 21”.

Vėliau eksperimentas buvo pakartotas, tik jau naudojant ne plokšteles, o kempines. Pastarosios, pasirodo, yra kur kas palankesni inkubatoriai bakterijų bendruomenėms negu laboratorinės Petri lėkštelės – indai, skirti bakterijoms, taip pat kitiems mikroorganizmams auginti mitybinėse terpėse.

Prie tinkamą aplinką kuriančių sąlygų tenka priskirti ne tik poringą kempinės struktūrą, bet ir joje užsilaikančią drėgmę, taip pat galybę nuo plaunamų indų nubraukto maisto gabalėlių. Dėl šių ypatumų kempinė tampa nepriekaištinga bakterijų veisykla. Štai kodėl verta rimtai suabejoti jos, kaip plovimo ir valymo priemonės, paskirtimi.

Plauti ar keisti?

Nors indų plovimo kempinė ir nėra tokia higieniška, kaip galbūt manėte, tai anaiptol nereiškia, kad turite ją šveisti lauk. Tikrai pakaks, jeigu suprasite, kaip elgtis su kempinėmis ir kaip jas prižiūrėti. Jei dabar kilo klausimas, ar kempinėlę reikia plauti, žinokite, kad taip. Be to, kas kartą panaudojus kempinę būtina išgręžti ir nuspausti, kad kuo greičiau išdžiūtų. Kas dieną ar bent kas antrą dieną kempinę reikia kruopščiai išplauti. Deja, netgi plaunamose kempinėse užsiveisia bakterijų. Apskritai, kempinę rekomenduojama pakeisti kas dvi savaites, bet jūs tai daryti galite atsižvelgdami į tai, kaip dažnai ir kaip intensyviai ją naudojate, taigi – dažniau arba rečiau.

Indų plovimas su kempine

Visgi jeigu kempinė ėmė dvokti, atrodo purvina, o spaudžiant juntamas glitumas, išmeskite ją nedvejodami. Taip reikia pasielgti ir tuo atveju, jei kempine teko valyti termiškai neapdoroto maisto paliktas žymes ir likučius.

Ką daryti, kad kempinė ilgiau tarnautų?

Laikykite kempines gerai ventiliuojamose vietose. Nepalikite kempinės ant kriauklės krašto, įspaustos į valymo reikmenų krepšelį. Kempinės, kaip ir bet kokios kitos medžiagos, turi vėdintis, antraip į jas įsimes pelėsis (taip gali nutikti jau po kelių kartų). Galite nusipirkti laikiklį kempinei, kuris tvirtinasi prie kriauklės krašto, tada kempinė greičiau išdžius, rašo portalas „Express.co.uk“

Indų plovimas su kempine

Kiekvienam darbui pasirinkite tinkamą kempinę. Pvz., jei reikia išveisti kepimo skardą po sausainių kepimo, reikės šiurkštesnės kempinės, nes švelnesnė kempinė, jei ja šveičiama, greičiau susidėvi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją