Oro kondicionierių ir ventiliatorių pasirinkimas yra platus, todėl išsirinkti lūkesčius atitinkantį įrenginį gali būti sunku. Be to, reikia nuspręsti, ar toks įrenginys apskritai yra tinkamas jūsų namams, žinoti, kaip teisingai juos naudoti, kad vėliau jūsų neužkluptų peršalimas. Ekspertai dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį.

Pirmiausia, prekybos tinklo „Senukai“ atstovai žiniasklaidai siųstame pranešime spaudai informuoja, kad sako, kad oro kondicionierių modelių būna įvairių – mobilūs, montuojami ant sienos ar pakabinami lubose, kasetiniai. Vis tik populiariausi – mobilieji kondicionieriai.

Ieškant tinkamiausio varianto, specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį ne tik į jo išvaizdą, bet ir į techninius parametrus.

Galingumas. Pasirinkus per silpną kondicionierių, galima nusivilti rezultatais. Bet pasirinkus per stiprų – lengva persišaldyti. Oro kondicionieriaus galingumą reiktų pasirinkti atsižvelgiant į patalpos dydį, norimą kambario temperatūrą ir sienų ar langų, nukreiptų į saulėtą pusę, kiekį. Pavyzdžiui, norint atvėsinti 20 kv. m. ploto patalpą, jums reikės apie 2,5 kW galingumo kondicionieriaus. Jeigu atvėsinti norite didesnę patalpą, pavyzdžiui, 30 kv. m. reikėtų pasirinkti galingesnį, 3,5 kW oro kondicionierių.

Oro kondicionierius

Triukšmingumas. Norint, kad kondicionierius neužgožtų aplinkos garsų ir netaptų papildomu triukšmu, rekomenduotina rinktis modelius, kurių triukšmingumo lygis yra ~60 dB. Tačiau jeigu ieškote oro aušinimo priemonės triukšmingesnei aplinkai, šis skaičius gali būti didesnis.
Elektros sąnaudos. Renkantis oro kondicionierių, ekspertai rekomenduoja atkreipti dėmesį į prietaiso energinio efektyvumo klasę. Patariama rinktis A++ klasės kondicionierius.

Kada verta rinktis ventiliatorių?

Didžiausias oro ventiliatoriaus privalumas – juos patogu nešioti iš vienos vietos į kitą. Ventiliatorius taip pat saugu naudoti, nes jie užtikrina oro judėjimą patalpose, bet papildomai neatšaldo aplinkos, lyginant su kondicionieriais. Renkantis ventiliatorių, atkreipkite dėmesį į šias funkcijas:

Tipas. Yra du pagrindiniai ventiliatorių tipai: ašiniai ir išcentriniai. Nors ašiniai ventiliatoriai nesukuria aukšto slėgio dėl pernešamo didelio oro kiekio, šie ventiliatoriai geriausiai naudojami buitinėmis sąlygomis, kur nėra didelio pasipriešinimo. Išcentriniai prietaisai tinka aukšto slėgio reikalaujančiose patalpose, pavyzdžiui, prekybos centruose.

Galingumas. Renkantis ventiliatorių, svarbiausia suprasti jums reikiamo oro judėjimo kiekį. Jis priklauso nuo patalpos dydžio, langų išdėstymo ir bendrų kambario sąlygų. Tokio ventiliatoriaus jėga yra matuojama sukuriamo oro judėjimu kubiniais metrais per minutę. Kuo aukštesnis šis įvertinimas, tuo galingesnis jūsų ventiliatorius.

Nuotolinis valdymas. Ieškokite ventiliatoriaus, turinčio nuotolinio valdymo pultelį. Tai leidžia keisti prietaiso režimą ir patogiai jį valdyti.

Triukšmingumas. Daugelis šiuolaikinių ventiliatorių veikia tyliai, tačiau jei juo planuojate naudotis ir naktį, rinkitės tą, kuris turi naktinio režimo funkciją, taip jis veiks dar tyliau ir netrikdys jūsų miego, atkreipia dėmesį specialistai.

Mobilus oro kondicionierius

Neteisingai naudojami kondicionieriai gali sukelti peršalimą

Tačiau neteisingai naudojant kondicionierius galima susirgti peršalimo ligomis. Kaip „Delfi būstas“ jau rašė, Visuomenės sveikatos biuras rekomenduoja patalpose naudoti kondicionierius, jeigu lauke išties yra labai karšta, tačiau jie negali būti nukreipti į žmones, ypač nereikėtų tiesiogiai ventiliatoriaus ar kondicionieriaus nukreipti į vaikus, kad jų neperpūstų ir nebūtų dar blogesnių pasekmių sveikatai. Be to, kita dažnai žmonių klaida – nustatoma neteisinga kondicionieriaus temperatūra – per žema. Lauko ir vidaus temperatūra neturėtų būti didesnio skirtumo kaip 6 laipsniai, tačiau oro temperatūra patalpose neturėtų būti žemesnė nei 18 laipsnių.

„Esant dideliam lauko ir patalpos temperatūros skirtumui iškyla grėsmė peršalti. Dažniausiai peršalimas pasireiškia, sloga ir gerklės perštėjimu. Dėl to rekomenduojama oro temperatūrą patalpose nustatyti ne daugiau nei 4 – 6 laipsniais žemesnę už lauko temperatūrą“, – pažymėjo Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos ir strateginio planavimo skyriaus specialistas Marius Nakrys.

Jis tęsė, kad kitas svarbus aspektas, kurį reiktų žinoti gyventojams – oro kondicionierių filtruose esančios bakterijos, grybeliai. Oro kondicionieriaus vidaus sistemos dalių temperatūra yra žemesnė negu patalpos temperatūra, dėl to susidaro sąlygos kauptis drėgmei. Taip susidaro puiki terpė daugintis bakterijoms ir grybeliams. Susikaupusios bakterijos ir grybeliai su tiekiamu oru patenka į patalpas ir pasiekia patalpose esančius žmones.

Oro kondicionierius

„Negana to, jeigu sėdima arti kondicionieriaus, dėl pučiamo šalto oro srauto pakinta santykinė oro drėgmė, kas paskatina odos, akių, nosies gleivinės išsausėjimą ir prarandama natūrali organizmo apsauga nuo bakterijų ir grybelių. Dėl to rekomenduojama periodiškai valyti kondicionierius ir jų filtrus bei nesėdėti prie oro kondicionieriaus, jei yra galimybė, reikia nukreipti oro srovę nuo savęs arba reikia persėsti į kitą vietą, kur šaltas oras tiesiogiai nepasieks“, – rekomendavo pašnekovas.

Specialisto teigimu, tinkamai ir pagal gamintojo rekomendacijas naudojamas oro kondicionierius žalos sveikatai nesukelia, tačiau reikėtų vadovautis keliomis rekomendacijomis:

  • oro temperatūrą patalpose nustatyti ne daugiau nei 4 – 6 laipsniais žemesnę už lauko;
  • jei kondicionuojamuose patalpose vėsu, tinkamai aspirenkite. Apsaugokite kaklą, krūtinę ir juosmenį;
  • nesėdėkite prie pat oro kondicionieriaus, jei yra galimybė, nukreipkite oro srovę nuo savęs arba persėskite į kitą vietą, kur šaltas oras jūsų tiesiogiai nepasieks;
  • reguliariai vėdinkite patalpas, nepaisant, kad patalpose yra kondicionierius;
  • nepamirškite reguliariai valyti kondicionierių ir jų filtrų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)