Šių 8 daiktų negalima valyti su actu:

1. Nevalykite riebaluotų indų:

Actu puikiai išvalysite ir dezinfekuosite stalą ir kt. paviršius virtuvėje, bet riebaluotų puodų, keptuvių ir lėkščių juo valyti nepatartina. Šarmingi valikliai, pvz., skystas indų ploviklis, ar net paprasčiausias muilas kur kas veiksmingiau nuplaus riebalus nuo indų.

2. Nevalykite vaškuotų paviršių

Nevalykite actu išvaškuotų ar parafinu padengtų paviršių – medinių grindų, rėmelių, medinių aksesuarų. Vaškas ir parafinas saugo nuo drėgmės, suteikia medžiui blizgesio. Actas suardys apsauginį sluoksnį, panaikins matinį žvilgesį. Bet jei norite pašalinti seną vaško ar parafino sluoksnį, actas tiks. Sudrėkinkite actu paviršių, o po 20–30 min. nutrinkite šluoste ar popieriniu rankšluosčiu.

3. Nevalykite marmuro paviršių

Actu galima valyti įvairius paviršius, bet tik ne marmurinius. Niekada nevalykite marmuro paviršių su actu arba valikliais, kuriose yra acto. Rūgštis suardys porėtą šio akmens struktūrą. Marmurą valykite vandenilio peroksidu.

Valymo priemonės

4. Nenaudokite acto skalbdami

Nei vyno, nei obuolių acto patartina naudoti skalbiant. Įpylus acto, skalbiniai gali nusidažyti arba likti dėmėti. Skalbimui galima naudoti tik distiliuotą baltąjį actą – jis balina audinius ir šalina nemalonius kvapus.

5. Actas netinka aliuminio ir geležies indams valyti

Aliuminio ir ketaus indų negalima valyti su actu. Šie metalai reaguoja su actu, todėl sueižės ir pan. actu galima valyti nerūdijančio plieno, emaliuotus indus.

6. Nemaišykite acto ir baliklio

Actas ir baliklis – stiprios, bet skirtingos valymo priemonės, abi veiksmingai valo pelėsius. Šių priemonių negalima maišyti, nes jas sumaišius, susidaro nuodingų dujų. Naudokite šiuos valiklius atskirai, o maišykite tik su natūraliomis medžiagomis.

Actas

7. Būkite atsargūs, naikindami actu kenkėjus darže

Actas – natūrali priemonė nuo piktžolių darže. O jei nusprendėte pakeisti actu pirktinį pesticidą, būkite atsargūs – purkškite acto aplink lapus, aplink stiebus, ne ant pačių augalų, nes actas juos sunaikins.

8. Nevalykite actu gyvūninės kilmės baltymų dėmių

Prireikus išimti gyvūninės kilmės baltymų dėmę, nesirinkite acto, citrinos rūgšties ar kitokių rūgščių priemonių. Actas sutirštins baltymą, susidarys tiršta lipi masė, kurią bus labai sunku išvalyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)